Inlägg

Inlägg som evil penguin har skrivit i forumet
Av evil penguin
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Vad specifikt är det som "avslöjar" hos en dator att det är av det ena eller andra operativsystemet? Datorn skickar ut User Agent-liknande information vid uppkoppling mot internet eller när den pingas? Jag förstår inte varför sådan User Agent-liknande information skulle lämnas ut för det minsta lilla anrop från någon annan enhet? Eller finns det någon information som indirekt avslöjar att det är en Windows XP-dator helt plötsligt?

Mvh,
WKL.

Vad gäller artikeln är det nog så att skurkar och banditer i många fall hämningslöst sprejar alla med sin attack och ser var det funkar snarare än att man behöver ha stenkoll på vad som är t.ex. Windows XP.

Men ja, det händer ju rätt ofta att både klienter och servrar skickar med något slags versionsinformation.

Av evil penguin

Detta var ju även sant när Windows XP var aktuellt, men just detta problem gick ju till stor del över iom SP2 och senare versioner, där den inbyggda brandväggen var aktiverad som standard.

Av evil penguin
Skrivet av Alling:

Jag tror att det viktigaste man bör fråga sig är om man önskar att startsidan i sig omdirigerar till arkivet, eller att interna länkar till startsidan ska pekas om.

Vill man bli omdirigerad när man skriver https://www.sweclockers.com i adressfältet och trycker Enter?

Vill man bli omdirigerad när man kommer till startsidan via en länk på en annan webbplats, eller bara när man navigerar inom SweClockers?

Jag gör nog inte det i praktiken, så jag har inte riktigt tänkt i de banorna. Men ja, jag skulle iaf själv vilja det i båda exemplen.

Skrivet av Alling:

Skulle man tycka att det vore OK om ett klick på logon innebär två sidladdningar (startsidan och sedan omedelbart arkivet)?

Misstänker att man inte skulle märka så stor skillnad rent praktiskt, men tycker principiellt att det, i ett tänkt scenario i större skala, vore bättre att inte artificiellt göra startsidan mer populär än den är.

Av evil penguin
Skrivet av PeCe:

Tycker man under ett drygt decennium sett samma försämring i de större dags-/kvällstidningarna också. Mängder med grammatiska fel (och även stavfel) som t.o.m. den automatiska kontrollen i Word hade fångat upp slinker igenom. Är det så bråttom att publicera att man inte ens hinner köra en automatisk grammatik-/stavningskontroll!?

Mycket tyder iaf på att man inte gör det, oavsett bakomliggande anledning.

Av evil penguin
Skrivet av DesktopUser:

Så ja, det måste ha varit en avgrävning. Kanske vid något jour-arbete

Det kan det ju även bara vara någon hårdvara som gått sönder utan fysisk åverkan, sånt händer ju ibland det med.
Blir ju extremt spekulativt vad det kan ha varit i just detta fall om man inte har något att gå på...

Men ja, avgrävt eller på annat vis skadat kablage ute i verkligheten är ju en möjlighet.
Typ "vi skulle sätta upp ett staket längs vägen, så nu har vi slagit ner stolpar genom kablaget var tredje meter längs en tvåhundra meter lång sträcka - vadå, fanns det utmärkt på kartan alltså?" eller andra liknande klassiker.

Av evil penguin
Skrivet av Alling:

Tänker du dig att bara "de vanliga" länkarna till startsidan (logon högst upp till exempel, men inte denna) ska modifieras, eller skulle du ovillkorligen vilja omdirigeras från startsidan, oavsett hur du kom dit?

Personligen tycker jag ju att startsidan gjorts helt meningslös att besöka öht och att man lika gärna kan byta ut samtliga länkar dit när man ändå håller på.

Men sett till vad som faktiskt är viktigt för normal navigation så är det väl då framförallt logon som man slentrianmässigt klickar på för att komma till nyheter/artiklar.
Kanske att det har bredare acceptans att bara ändra hur logon är länkad och inte eventuella andra länkar som möjligen avser något specifikt på startsidan?

Av evil penguin
Skrivet av Disney:

Vet att bios har olika inställningar för MHz.
Men sett review där fysiska chipet har samma märke, om du ser oc resultat för 4070 ti super är 1600 MHz mem rätt normalt om jag minns rätt 🤔

Ett snabbt stickprov gav: två stycken 4080 Super med Micron D8BZF, två stycken 4070 Ti Super med Micron D8BZC.

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-4080-su...
https://www.techpowerup.com/review/asus-geforce-rtx-4080-supe...

https://www.techpowerup.com/review/asus-geforce-rtx-4070-ti-s...
https://www.techpowerup.com/review/gigabyte-geforce-rtx-4070-...

Det är möjligt att det finns överlapp i någon mån, jag vet inte, men min snabbkoll på ett par kort av varje visar iaf att det inte är samma överallt.

Sedan tycker jag inte egentligen att det känns särskilt sannolikt att de skulle välja att köpa in dyrare minne än nödvändigt och underklocka dessa på ett billigare kort, och med tanke på att det ändå är hygglig frekvensskillnad mellan kortmodellerna så är det väl även tveksamt om det är smart att försöka gå åt andra hållet (även om det ofta går bra att överklocka en del själv). Blir så mycket badwill om det blir massor av kort som visar sig inte vara stabila, eller för den delen om det bara blir "en grej" i recensioner, är nog tillräckligt jobbigt med sådant i marginalen bara även utan att man börjar använda kretsar som inte ens var avsedda för ändamålet.

Av evil penguin
Skrivet av Disney:

är det inte samma ram på 4070 ti super som 4080 ? 4080 super?
minns något sånt när jag läste reviews...

Nej. Det är ganska stor skillnad på klockfrekvensen för minnena (original). https://www.sweclockers.com/test/38039-gigabyte-geforce-rtx-4... har en sammanfattande tabell.

4070 Ti Super: 21 000 MHz
4080: 22 400 MHz
4080 Super: 23 000 MHz

Så med modden så har deras 4070 Ti Super Duper med sina 24000-minnen @ 26000 MHz alltså *klart* högst minnesfrekvens och då även minnesbandbredd av de här korten, och hade redan ur lådan högst klockfrekvens på GPUn, vilken de ju också överklockade.
Den punkt där deras ombyggda kort inte har en spec-fördel jämfört 4080 Super är då just att GPUn har färre kärnor.

Vad det hela belyser är väl just att minnesbandbredden är viktig och håller tillbaka t.ex. ett 4070 Ti Super.

Sen är det väl förmodligen mer kostnadseffektivt att köpa ett 4080 Super och överklocka det än att hålla på som de gjort...

Av evil penguin
Skrivet av MaloW:

Nån som har koll på hur exakt den skadliga koden exekveras? Jag tänker för oss som kör gmail är det väl säkert att öppna pdf'er i gmail's preview? Jag antar att det krävs att du faktiskt laddar hem pdf-filen lokalt och sen kör den i någon pdf-läsare för att det ska bli problem eller?

Skrivet av pine-orange:

Det står att det framförallt handlar om länkar i PDF-dokumentet som ser legitima ut men som egentligen innehåller något tecken från ett annat alfabet.
T.ex. https://www.sԝeclockers.com vs https://www.sweclockers.com där den första länken använder cyrilisk w.

Skrivet av Aphex:

Precis, källartikeln verkar inte handla om skadlig kod i första hand, det konkreta exemplet de går igenom där är istället phishing.

Med det inte sagt det aldrig förekommer skadlig kod (tänker mig framförallt då att man utnyttjar en sårbarhet i någon specifik PDF-läsare isf), men här verkar det ha gått från ett mer allmänt "malicious files" i källan till "skadlig kod" i någon form av viskningslek.

Av evil penguin
Skrivet av pv2b:

Dessutom är valfriheten skenbar. Är stadsnätet kasst så hjälper det inte att byta ISP

Ja, om det är tekniska problem som gör att man vill byta så kan det ju absolut vara så att det är själva stadsnätet som är problemkällan, och i det läget finns ju problemen där oavsett val av leverantör.

Av evil penguin
Skrivet av Dinkefing:

Var är den utlovade konkurrensen som skulle ge sverige billiga bredbandspriser i städerna? Den visionen verkar ju helt grusad. Och de lokala politikerna eller på riksnivå lyfter inte ett finger för de kör svartfiber och gruppanslutningar för en fjärdedel av priset som tas inom stadsnätet. För en vanlig dödlig är dessa 150 till 200 kronors ökningar väldigt mycket!

Alltså, jag håller med såtillvida att det ju inte fungerar konkurrensmässigt.

Men det ligger väl lite i sakens natur med hela stadsnätsupplägget att det den faktiska fördel man får framförallt är mer valfrihet för individen.
Sedan introducerar det då en extra aktör som också ska ha betalt (stadsnätet / "KO") och att man har ett antal listade leverantörer som inte nödvändigtvis känner sig supermotiverade att konkurrera särskilt hårt om de enskilda kunder som slussas in i systemet, de kan bara snegla lite på den allmänna prissättningen och lägga sig på en lagom nivå givet vad alla andra tar (och höja i princip tillsammans).

Det som faktiskt brukar motivera leverantörer att på riktigt konkurrera vad gäller prissättningen brukar ju istället vara att de får en större affär på ett bräde, som då t.ex. att en BRF förhandlar fram ett gruppavtal istället istället för att då t.ex. 100 boende var för sig tecknar sina enskilda små avtal med olika leverantörer genom ett stadsnät.

Min känsla är att man får acceptera att valfriheten, som är något slags "USP" för stadsnätet, faktiskt kostar, eller så skippar man stadsnätet och att en då större kund får förhandla fram ett bra pris från en enskild leverantör istället.

Av evil penguin

Webbsidan de gjort fick mig att tänka på ftpsearch.ntnu.no, som ju var en lite motsvarande webbaserad lösning på 90-talet.
Jag misstänker dock att den inte hade något med Archie att göra direkt utan bara var en fristående implementation av "söka filnamn på öppna ftp-servrar"...

Av evil penguin
Skrivet av GizmoTheGreen:

Vad ska dom annars föreslå?
Jag antar att tanken bakom är ifall någon vis spyware fått en random "sökmotor" inlagd som default "free4search gamer search engine", "återställ till bing". är ju tanken då.

sen visst kan man ju tycka dom ska vitlista kända sökmotorer google, duckduckgo, osv... men då blir dom helt plötsligt gatekeepers eller något för vem bestämmer vilka sökmotorer som är ok? slippery slope, också klagar folk ändå... lmao.

Ett "rent" Edge kommer redan med en lista med några förslag som man kan välja mellan, de skulle ju t.ex. kunna acceptera att man valt ett av dessa förslag utan att det behöver "repareras"? Det skulle kunna vara en början, om man nu måste ge sig in på att ifrågasätta inställningarna.

Av evil penguin
Skrivet av Cyberz:

Google tjatar att jag ska byta till chrome när jag ska söka på Google.se
Så det är inte bara MS som försöker

Skrivet av Björnen92:

Helt korrekt, men Microsoft genom Windows har betydligt fler metoder som är mer "invasiva" än Google för att få dig att byta till Bing eftersom du använder deras egna operativsystem.

* Du besöker Google.se/.com/vad som nu passar i en annan webbläsare än Chrome och de förslår att du ska installera Chrome.
Google visar en text med en länk när du besöker deras webbplats, det kan vara lite irriterande men du som användare har helt och hållet kontrollen över om något händer.

* Du kör Windows och hela din datortillvaro är ju liksom i Microsofts händer i det läget. Operativsystemet, dess förinstallerade program samt i det här fallet tilläggsprogram från Microsoft ifrågasätter allihopa när du kör andras program och tjänster, du behöver nu "reparera" detta, det du ställt in är inte "optimala" inställningar, osv.
Microsoft har i praktiken kontrollen över vad som händer, men de ber oftast av hövlighet (förmodligen snarare rädsla för rättsliga problem) dig att godkänna innan de tar bort dina inställningar igen (vilket de gillar att regelbundet poppa upp dialoger som föreslår att de ska få göra). Ibland vid uppdateringar "råkar" de slänga dina inställningar utan att fråga.

Ja, det finns likheter, men det finns verkligen grader i helvetet...

Av evil penguin
Skrivet av Tauri85:

Jag kanske är bakfull men får inte ihop det andra stycket. Om maxlängd för kabeln är 1.2m och de flesta kablarna är 0.8-1m borde det inte vara väl inom marginalen?

Det problem som artikeln vill åt i det sammanhanget är vad jag förstår att 0.8-1m är "för kort", inte att de inte fungerar (givet att det är en lämplig kabel då).

Av evil penguin
Skrivet av Yoshman:

Då kanske man kan undra varför valet föll just på en MBA... Antagligen för att den används just som laptop.

Ja, såvitt jag sett är det just så. Och i det avseendet lär den inte ha blivit ersatt, åtminstone inte av maskinen den här artikeln pratar om.

Skrivet av Yoshman:

Står inte vilken Ampere plattform han använder, men om det är någon av de bättre modellerna med 96-128 kärnor lär den vara ett rätt bra lyft över en TR3970X för att kompilera Linux-kärnor (som råkar vara ett fall där skalningen är väldigt bra med kärnor).

Vad det låter så lär han ju vara intresserad av båda även fortsatt. Men det blir mer ARM64-testande.

Av evil penguin
Skrivet av Jourmumriken:

Ja en steamdeck med ARM variant vore faktiskt ganska så fränt. Handhelds är ju precis där ARM är användbart, typ mobiltelefoner, eller handheld gaming pc:s

Skrivet av Thomas:

Inte optimalt att behöva köra binäröversättning på typ 99% av spelen, bara.
Det är ju mycket lättare för de konsoller som designats för ARM (som Switch).

Jo, vi lär ju komma dit senare... men det är förmodligen lite för mycket "gå över ån efter vatten" än så länge.

Av evil penguin
Skrivet av hajvan:

clickbait titel, får oss verka tro att herr linus gillar nVIDIA nu.

Skrivet av Dr.Mabuse:

Jag fattar nu. Företaget heter inte Ampere, det heter Ampere Computing och skriver inte artikelförfattaren ut hela namnet som han borde för saklighetens skull så kan läsaren anta att det handlar om Nvidias arkitektur Ampere.

Skickade in förslag på rättelse.

Skrivet av Leiri:

Titeln lyder faktiskt som om han bytt mot en apple produkt till nvidia. Man kan ju vara lite tydligare.

Jag tycker det snarast bara belyser hur viktigt det är att känna läsekretsen och deras referensramar.

Problemet är ju inte att formuleringen är fel eller har något enormt utrymme för feltolkning rent objektivt utan mer att man bommat att den avsedda tolkningen ligger utanför läsekretsens huvudsakliga intresseområde och därmed leder till smått desperata feltolkningar som inte ens passar egentligen.

Av evil penguin
Skrivet av Thomas:

Jo, fast de är inte nedlåsta på något sätt (som iPad/iPhone osv), så även om de är gjorda främst för MacOS så är det fritt fram att köra annat på dem.

Mm, det är åtminstone inte nedlåst, så det är alltid något.

Av evil penguin
Skrivet av dlq84:

Är all reverse-engineering fulhack?

Jag skulle säga nej på din fråga, men just detta känns lite hackigt mer baserat på att Apples dator är byggd för att boota MacOS.
Så att snirkla in något annat där blir av sin natur lite hackigt.

Sedan verkar det ju fungera bra överlag (med de kända begränsningarna sett till hårdvarustöd).