Speltester med AMD EXPO

I samband med introduktionen av AMD:s nya arkitektur och processorer avtäcktes AMD Extended Profiles For Overclocking (EXPO), vilket kan ses som ett svar på Intel Extreme Memory Profile (XMP). AMD EXPO är en standard för förinställda överklockningsprofiler på primärminnen och fungerar likt XMP genom att aktiveras med ett knapptryck i moderkortets BIOS.

Ryzen 7000 Tech Day - Breakout - AMD EXPO Technology-page-003.jpg
Ryzen 7000 Tech Day - Breakout - AMD EXPO Technology-page-004.jpg
Ryzen 7000 Tech Day - Breakout - AMD EXPO Technology-page-005.jpg
Ryzen 7000 Tech Day - Breakout - AMD EXPO Technology-page-006.jpg
Ryzen 7000 Tech Day - Breakout - AMD EXPO Technology-page-007.jpg
Ryzen 7000 Tech Day - Breakout - AMD EXPO Technology-page-008.jpg

Till våra testprocessorer och moderkort levererades även en uppsättning med EXPO-certifierade primärminnen, som vi i nedan tester ställt mot de primärminnen som är standard för processortester på en DDR5-plattform med aktiverat DRAM Overclocking Profile (DOCP)-läge.

Standardminnena är av sorten Team Group T-Force Delta DDR5 6 000 MHz, 40-40-40-82 i diagrammen märkt (DOCP). Minnena med AMD EXPO är G Skill Trident Z5 Neo DDR5 6 000 MHz, 30-38-38-96 i diagrammen märkt (EXPO)

I Fire Strike går det knappt att utläsa någon skillnad på totalpoängen, den skillnaden som märks är så pass marginell att det helt enkelt kan handla om varians mellan olika testrundor.

I 3DMarks CPU-tester ser vi liknande resultat och poängen är i princip identisk mellan de olika primärminnena både i enkeltrådad och flertrådad prestanda.

Riktar vi blicken vidare mot riktiga speltester upplösningen 1 280 × 720 pixlar går det att skönja en förbättring för båda processorerna när de paras med EXPO-minnena. För Ryzen 9 7950X rör det sig om ett lyft på ungefär 4 procent och för 7 7700X är det lite drygt 5 procent.

I Total War: Three Kingdoms ser vi även där att båda processorerna lyfter, men den här gången är det mer blygsamma förbättringar. För båda processorerna handlar det om en förändring som är mindre än 1 procent.

Det fortsätter på utstakad väg i Metro Exodus och det går att utläsa någon enstaka procent bättre siffror. Både Assassin's Creed: Valhalla och Counter-Strike: Global Offensive ser ut att strunta helt i vilka primärminnen som används och resultaten är i princip intetsägande.

När upplösningen ökas till 1 920 × 1 080 pixlar är resultaten från de olika spelen än mer lika varandra än tidigare. Undantaget från detta är när vi kikar på Counter-Strike: Global Offensive, där Ryzen 7 7700X kammar hem cirka 2 procent högre prestanda när den kombineras med EXPO-minnen.