Undervoltning

Vanligtvis brukar vi dedikera en sektion till överklockning och så var tanken även när vi inledde vår testperiod med AMD Ryzen 7000. När vi gång på gång under testandets gång slog i värmegränsen och den automatiska överklockningsalgoritmen Precision Boost Overdrive (PBO) visade sig göra ett utomordentligt jobb valde vi att ändra kurs och istället att angripa sektionen på ett annat sätt – med så kallad "undervoltning".

Undervoltning fungerar kortfattat genom att med manuella inställningar sänka spänningen för varje angiven frekvensnivå i den förinställda kurvan i moderkortets BIOS. Metoden har blivit allt vanligare desto strömtörstigare och varmare komponenterna blivit, särskilt när de till följd av det blir väldigt begränsade av höga temperaturer. Genom att optimera och konfigurera spänningskurvan sänks temperaturerna och det blir möjligt att nå högre klockfrekvenser, med bättre prestanda som följd.

Screenshot 2022-09-21 121434.png
Untitled.jpg

Ryzen 9 7950X har redan från fabrik en hyfsat väloptimerad spänningskurva för att kunna nå väldigt höga klockfrekvenser med hjälp av Precision Boost 2. Vi kan sänka dem en aning och sätter en manuell ratio på multipeln till 53,5 för CCD0 och 52,5 för CCD1. Med Ryzen 7 7700X går det att sänka spänningskurvan en aning mer med ration för multipeln på 54,5. Funktionen PBO är aktiverad tillsammans med Dynamic OC Switcher (DOS) för att automatiskt skifta mellan de olika profilerna beroende på belastning och strömuttag.

Givetvis kan dessa inställningar optimeras och finslipas, för att potentiellt nå ännu bättre nivåer än det vi lyckades med under vår relativt korta testperiod. I testerna som redovisas nedan har vi använt oss av en AIO-kylare för att ge optimala förutsättningar för processorerna.

Den sänkta spänningen ger omedelbart resultat och båda processorerna når högre poäng än tidigare. Ryzen 9 7950X ökar med ungefär 4 procent och 7 7700X ser ett uppsving med nästan 5 procent. Ökningen i poäng är inte massiv, men båda processorerna ligger låsta på högre frekvens än vid standardutförande samtidigt som arbetstemperaturen sjunker med ungefär 15 °C.

I Blender uppnås liknande resultat som i Cinebench R20 med små förbättringar i renderingstid till betydligt lägre arbetstemperatur.

När vi jämför spelprestanda är förändringarna mindre. Assassin's Creed: Valhalla ser egentligen ingen skillnad i upplösningen 1 280 × 720 pixlar. I Metro Exodus visar båda processorerna små förbättringar med enstaka fler bildrutor per sekund.

Även i 1 920 × 1 080 pixlar fortsätter Assassin's Creed: Valhalla att leverera oförändrad prestanda, medan Metro Exodus bjuder på marginella förbättringar.

När spänningen till processorn sänks följer givetvis också ett lägre effektuttag. Som det går att utläsa minskar effektuttaget med 30 respektive 25 W för duon, till följd av vår undervoltning. Resultatet av testerna visar alltså bättre prestanda vid betydligt lägre temperaturer och effektuttag.