Test: Upplåst effektbudget

Moderna processorer har i princip alltid en bestämd effektbudget att förhålla sig till, och detta gäller även Ryzen 7000-serien. Med Ryzen 7000-familjen har som tidigare nämnts strömbudgeten fått sig en skjuts uppåt. Där föregångaren till Ryzen 9 7950X hade ett tak på 142 W har den nya modellen ökat på detta till 230 W.

Strömbudgeten är en av de viktigaste parametrarna som dikterar hur högt processorn kan lägga sig klockfrekvensmässigt, och är inte alltid en begränsande faktor. Under testandets gång har vi vid flertrådade laster dock nästan omedelbart nått temperaturgränsen på 95 grader, vilket är en annan parameter som dikterar klockfrekvensen.

Från AMD:s håll har det kommunicerats att deras Precision Boost 2-algoritm agerar aggressivt och skruvar upp frekvensen så mycket den kan när det behövs. Med detta följer höga temperaturer och att slå i taket på 95 grader vid maximal belastning får ses som att funktionen agerar som den ska. Under vårt testande noterar vi att Ryzen 9 7950X ofta når till 96 procent av sin strömdbudget på 230 W och där slår i begränsningen för temperatur.

Via funktionen Precision Boost Overdrive (PBO) går det överlåta effekt- och strömbegränsningarna till att dikteras av moderkortet, vilket innebär att dessa kan justeras uppåt rejält ställt mot AMD:s fabriksinställningar. Eftersom båda de testade processorerna i standardutförande blir begränsade av temperatur såg vi det som poänglöst att inte försöka ändra den variabeln och valde därför att genomföra detta test med en AIO-kylare av typen Asus ROG Ryujin II.

Med bättre svalka är tesen att högre klockfrekvenser och därigenom bättre prestanda går att nå. Utöver att aktivera PBO genomförde vi dessutom en del av testerna ytterligare en gång utan PBO men med AIO-kylaren monterad. Med lyft strömbudget för de båda processorerna är det dags att se vad resultatet blir sett till klockfrekvenser, prestanda och effektuttag.

Med Ryzen 7 7700X märker vi en liten skillnad i klockfrekvens. Processorn blir dock fortfarande precis på gränsen till begränsade av värme, den nya kylaren till trots. Frekvensen med PBO aktiverat lägger sig på strax under 5,2 GHz vilket är ett litet lyft ställt mot standardutförandet som mäter in precis över 5,1 GHz.

Ryzen 9 7950X uppvisar ett liknande agerande. Precis i början av renderingen sticker frekvensen upp till strax under 5,3 GHz men mot slutet så har den dalat till ungefär 5 150 MHz. Den kraftfullare kylaren och PBO aktiverat hjälper processorn att bibehålla en något högre klockfrekvens, men skillnaden är inte enorm.

Testerna ger tyvärr inte det resultat vi hade hoppats på och skillnaden är mer eller mindre icke-existerande. De enstaka skillnaderna som kan utläsas bör vi istället tillskriva varians mellan testrundor, snarare än att marginellt högre frekvens påverkar. Det positiva att ta med sig är kanske snarare att AMD:s Precison Boost 2 redan gör att bra jobb från fabrik att nästan pressa processorerna så gott det går.

Vidare mot speltesterna och bilden är ungefär densamma och skillnaden är minimal. Ett av de tydliga undantagen är i Battlefield V, där vi med Ryzen 7 7700X lyckas krama ur ungefär 5 procent extra prestanda tillsammans med AIO-kylaren från Asus.

Om det fanns lite behållning med testerna i 1 280 × 720 pixlar är testerna i den högre upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar än mindre intressanta, då i princip samtliga staplar är platta. Vi noterar små varianser i lägsta värdena som loggats, men skillnaderna är små.

Medan prestandatesterna bjuder på små skillnader är de desto större i effektuttag. I Blender och Handbrake mäter vi ett ökat uttag på 30 respektive 20 W för Ryzen 9 7950X. För lillebror Ryzen 7 7700X ökar effektuttaget med 10 W i de båda testerna.

Det extra effektuttaget är inte enormt och har en direkt korrelation med att processorerna får bättre kyla, vilket gör att de tillåts att dra mer ström. Som tidigare nämnt är klockfrekvenser och strömbudget uppskruvad högt redan från fabrik.