Sammanfattning

Som bekant har AMD med varje ny generation Ryzen stött in sin dolk djupare och djupare i Intels sida och etablerat sig som en sann rival även i det yppersta prestandasegmentet. När Intel lanserade "Alder Lake" med sin Core 12000-serie återtog det blå laget prestandakronan i många scenarion och konkurrensen har sedan dess varit stenhård mellan de båda parterna.

Ryzen7000-46.jpg

När Ryzen 7000-serien och Zen 4 avtäcktes blev det tydligt att AMD ämnar att ta tillbaka ledningen i flertrådade laster och spelande. Framförallt slog det röda laget på den stora trumman vad gäller energieffektivitet och förbättringar som följd av bytet till TSMC:s 5 nanometer och optimeringar av arkitekturen. Vidare markerar bytet till en ny sockel, stöd för PCI Express 5.0 och övergången till DDR5 att Zen 4 är en generationsväxling.

Förbättringarna i Zen 4 gällande instruktioner per klockcykel och entrådad prestanda gör sig synliga med en gång och det är med glädje som vi kan bekräfta att lyften på 13 respektive 30 procent ser ut att stämma väldigt bra överens med verkligheten. Testerna visar att båda processorerna landar i toppen av tabellerna och har egentligen bara konkurrens från Intels Core i9-12900KS i enkeltrådad prestanda. Ökningen i IPC varierar givetvis beroende på scenario, men vi har med våra resultat i hand ingen anledning att betvivla de siffror som AMD presenterar. I beräkningar med flyttal kommer det röda laget ikapp Intel och placerar sig jämte Core 12000-familjen, men faller lite bakom i heltalsprestanda – detta trots att AMD lyft sig sedan Ryzen 5000.

Ryzen7000-19.jpg

Vidare i flertrådad prestanda är det egentligen inget snack om saken. Ryzen 9 7950X är den absolut snabbaste processorn i produktivitetslaster i konsumentsegmentet just nu. Vi uppmäter enorma förbättringar ställt mot både föregångaren och konkurrensen från Intel. Det finns helt enkelt inte någon konkurrens i det segmentet just nu. För lillebror 7 7700X är det också stora förbättringar ställt mot föregångarna i Ryzen 7-segmentet. Det är sammantaget det bästa resultat vi uppmätt för någon åttakärnig processor. Faktum är att den ofta kämpar mot tolvkärniga, eller fler kärnor, från tidigare generation och konkurrenten Intel.

AMD utlovar upp till 35 procent ökad prestanda i spelande i vissa titlar. Även om vi inte lyckades uppmäta någon förbättring i den storleksklassen är det ändå ett klart steg framåt som noteras för Zen 4. Beroende på speltitel är det ökningar mellan 10 till 25 procent som noteras. De två största hindren som placeras ut för den nya duon stavas Core i9-12900KS och Ryzen 7 5800X3D.

Med det sagt är de båda nya AMD-processorerna absolut väldigt bra spelprocessorer och befinner sig, om inte i ledning, precis bakom ledarna. Vi får dock under testandets gång bekräftat anledningen till att AMD under avtäckandet inte jämförde mot Ryzen 7 5800X3D. Det har att göra med att den senare helt enkelt fortfarande är bättre i en hel del spel. Undantaget är Counter-Strike: Global Offensive, där AMD:s Ryzen 7000-processorer springer om motståndet som ohotad etta.

Ryzen7000-40.jpg

När Ryzen 7000-familjen presenterades gjorde AMD gällande att arkitekturen tagit stora kliv framåt gällande energieffektivitet. När påståendet testas genom att begränsa Ryzen 9 7950X till 65 W TDP i Eco-läget bekräftas att så är fallet. Med kraftigt minskad TDP springer det nya flaggskeppet förbi sin föregångare i de flesta laster. Att 9 7950X är så pass effektiv även vid kraftig begränsning är riktigt imponerande och öppnar för att utan större problem kunna användas i mindre byggen, utan att tumma allt för mycket på prestandan.

Kortfattat går det att säga att arkitekturen kan vara väldigt energieffektiv, allt beroende på hur den används. Med relativt låg effekt kan Zen 4-processorerna trumfa sina föregångare, samtidigt som de har betydligt lägre effektuttag. På samma vis kan de bli ordentligt effekttörstiga i standardutförande eller om spärrarna lyfts.

I slutändan är redaktionens bedömning att arkitekturen som sådan är energieffektiv, men hur den appliceras i fallet Ryzen 9 7950X och 7 7700X innebär att det inte är direkt uppenbart vid första anblick. Däremot lovar de uppmätta resultaten gott inför framtiden och modeller med lägre strömbudget där vi kan se fram emot väldigt god prestanda per watt.

Värt att ha i åtanke med de nya processorerna är att de går riktigt varma under full belastning. Adekvat kylning i form av en kompetent AIO-kylare är att rekommendera för Ryzen 9 7950X. Om användaren har för avsikt att använda en luftkylare rekommenderar vi antingen att processorn undervoltas eller körs i AMD:s Eco-läge. Ryzen 7 7700X behöver även den ordentligt med kylning och vi rekommenderar en luftkylare av modell bättre för att hålla ned temperaturerna och undvika prestandaförlust.

Att bedöma AMD:s nya processorer i ett vakuum är svårt, om inte omöjligt. Plattformen inkluderar en helt ny sockel, nya styrkretsar och enorma framsteg på flera andra fronter. Som spekulant på AMD:s nya plattform finns det därför flera saker att ha i åtanke, som priset för en processor med tillhörande nya plattform.

Med en ny sockel behöver alla som vill uppgradera sin befintliga dator eller bygga nytt köpa ett nytt moderkort. Vid lansering finns dessutom enbart moderkort med styrkretsarna X670 och X670E. Priserna varierar givetvis beroende på hur påkostat moderkort som önskas, men gissningsvis och enligt tidiga indikationer blir det inte billigt. Utöver moderkort behöver dessutom priset för DDR5 tas med i kalkylen.

Ryzen7000-34.jpg

Tar man sig som användare över tröskeln att köpa in sig på en ny plattform utlovar AMD stöd för sockeln fram till åtminstone år 2025, och sannolikt något längre än så. Med AM5 erbjuds därmed en långlivad plattform, där stödet för PCI Express 5.0 finns tillgängligt. Det säkrar upp för både närtidens SSD-enheter och framtidens grafikkort. Jämte AM5 ska AM4 finnas kvar på butikshyllorna en tid framöver.

Under oktober säljstartas moderkort med de mindre påkostade styrkretsarna B650 och B650E, där de billigaste modellerna kan tänkas landa på knappt 2 000 kronor. Vi noterar även att det vid säljstart inte saluförs några grafikkort med stöd för PCI Express 5.0, och att SSD-enheter med kontrollerkrets från Phison anländer först i november.

En sista sak att ha i åtanke som eventuell spekulant på AMD:s nya plattform är det faktum att Intels Core 13000-serie "Raptor Lake" står för dörren. Indikationer och rykten pekar på att Intel knappast tänker låta Zen 4 härja fritt och ser ut att kunna bjuda upp till dans. En fördel för kommande Intel-generation är kompatibilitet med existerande LGA 1700-moderkort och en redan etablerad plattform.

AMD Ryzen 9 7950X

Ryzen7000-6.jpg

Ryzen 7950X är ett riktigt prestandamonster som fullständigt dominerar i den översta prestandaklassen när det gäller flertrådade arbetslaster. Den springer ifrån sin föregångare med råge och lämnar även närmsta konkurrensen bakom sig i alla former när samtliga kärnor får sträcka på benen. Den enkeltrådade prestandan är ordentligt uppgraderad sedan förra generationen även den och AMD:s nya flaggskepp är med och fäktas i toppen. Spelprestandan är hög och vi ser ett ordentligt lyft från Ryzen 9 5950X.

I standardutförande är det en strömtörstig processor som når ordentligt höga temperaturer. Ämnar användaren att bruka processorn i standardutförande rekommenderas adekvat kylning och ett chassi med ordentligt luftflöde.

Ett stort plus är dock flexibiliteten vad gäller möjligheten att justera parametrarna för processorns TDP. Genom att justera ned den till 105 eller 65 W kan man med enkelhet anpassa processorn efter en mängd tänkbara användningsområden. Önskar användaren att klämma ut ännu mer prestanda ur processorn reagerar den väldigt väl på undervoltning och på detta vis kan användaren både sänka temperatur och effektuttaget samt bibehålla hög klockfrekvens.

Utöver prestandan har även priset till följd av svag kronkurs fått sig en skjuts uppåt och med ett lanseringspris på 9 499 kronor är det en dyr best. För användare som behöver prestanda i absolut toppklass och inte har några problem med att öppna plånboken för kostnaden detta medför är Ryzen 9 7950X obestridlig ledare i segmentet.

AMD Ryzen 9 7950X dominerar sitt segment och lämnar konkurrensen bakom sig i flertrådade laster

Fördelar

  • Klassledande flertrådig prestanda

  • Ordentligt förbättrad enkeltrådig prestanda

  • Mycket god spelprestanda

  • Modern plattform

Nackdelar

  • Väldigt strömtörstig i standardutförande

  • Svår att hålla kyld

  • Dyrt instegspris på plattformen

Pris vid publicering: 9 499 kronor inklusive moms

AMD Ryzen 7 7700X

Ryzen7000-82.jpg

Ryzen 7 7700X är en väldigt bra processor på många sätt och ger utmärkt prestanda i flertrådade laster och är ledande i vissa spel. Det som blir lite smolk i bägaren är det höga priset på 5 429 kronor. För strax under det priset finns Core i7 12700K som överlag presterar något bättre i flertrådade laster. För ungefär samma pris som 7 7700X finner vi dessutom 7 5800X3D, som är bättre i vissa spel och dessutom tar plats i den betydligt mer prisvärda AM4-plattformen. Med plattformskostnaden för AM5 vid lansering i åtanke är prestanda per spenderad krona inte helt självklart.

Med ovan nämnt är det en väldigt bra processor som levererar ett ordentligt lyft i prestanda ställt mot föregångaren i både spel och produktivitet.

Ryzen 7 7700X erbjuder även god flexbilitet vad gäller möjlighet att undervolta samt att ställa in det mer energieffektiva 65 W Eco-läget. I dagsläget är det egentligen enbart det svenska priset som hindrar Ryzen 7 7700X att nå en högre utmärkelse då det i grunden är en riktigt bra processor.

AMD Ryzen 7 7700X är en ordentlig uppgradering från föregångaren med bra enkel- och flertrådig prestanda

Fördelar

  • Bra flertrådad prestanda

  • God effektivitet ställt mot föregångarna

  • Ledande spelprestanda i vissa titlar

  • Modern plattform

Nackdelar

  • Inte ett självklart val över konkurrensen

  • Högt inträdespris på plattformen

Pris vid publicering: 5 429 kronor inklusive moms