Test: Klockfrekvens över tid

Specificerade klockfrekvenser för moderna processorer presenterar som bekant endast det spann som den specifika modellen arbetar inom. Den faktiska uppnådda klockfrekvensen varierar beroende på vilken typ av arbetslast som används, exempelvis om den är enkel- eller flertrådad, och därför ska vi nu titta närmare på några olika typer av scenarion ihop med AMD:s Ryzen 9 7950X och Ryzen 7 7700X för att se vilka nivåer de uppnår.

Ryzen 7000-familjen är som tidigare generationer bestyckade med Precision Boost 2 som dynamiskt justerar processorns turbofrekvens beroende på olika parametrar.

Klockfrekvenser med Ryzen 7 7700X

Ryzen 7 7700X har en fördefinierad turbofrekvens på upp till 5,4 GHz, vilken den rentav överträffar i enkeltrådade laster. Då processorn varken slår i taket för effektbudget eller temperatur parkerar den istället på strax över 5,5 GHz.

I Blender med belastning över alla trådar blir vi väldigt snabbt temperaturbegränsade och processorn når med vår luftkylare omgående 95 °C. Frekvensen landar rätt stabilt på strax över 5,1 GHz.

I Battlefield V beter Ryzen 7 7700X precis som utlovat och frekvensen håller sig stabilt på precis under 5,4 GHz, med små pendlingar mellan 5 380 och 5 390 MHz. I spelet begränsas vi inte av temperaturen på samma vis och boost-algoritmen ges lite mer svängrum.

Klockfrekvenser med Ryzen 9 7950X

Enligt specifikationen från AMD ska Ryzen 9 7950X kunna nå hela vägen till 5,7 GHz under optimala förhållanden. När vi utsätter den för enkeltrådad belastning i Cinebench R20 landar den tillsammans med luftkylaren Noctua NH-U12A istället runt ungefär 5,6 GHz. Baserat på de resultaten ser det ut att vara svårt, eller rent av omöjligt, att nå den utlovade klockfrekvensen med enbart luftkylning.

Vid rendering i Blender når vi omedelbart taket för temperatur och processorn får gradvis sänka sin klockfrekvens, vilket blir tydligt i det sluttande diagrammet. I diagrammet redovisas frekvenserna för de båda kretsarna för processorkärnorna (CCD), detta då den ena är något snabbare än den andra. För den snabbare av de båda kretsarna börjar renderingen på runt 5,2 GHz och sjunker mot slutet ned till 5,1 GHz, medan den långsammare börjar runt 5,1 GHz och slutar på 5,0 GHz.

I Battlefield V skiljer sig resultatet inte nämnvärt från Ryzen 7 7700X, utan klockfrekvensen lägger sig stadigt på precis under 5,4 GHz och ligger kvar där under hela testet. Vi stöter inte på någon begränsning i temperatur och belastningen är inte heller tillräckligt hög för att tvinga upp processorn i högre frekvens.