Intel 7 – ett steg efter AMD

När Intel hösten 2021 lanserade processorfamiljen "Alder Lake" markerade det en återkomst för företaget. Äntligen kunde de lämna 14 nanometer bakom sig och ta steget ned till sorgebarnet Intel 7 (tidigare 10 nanometer), som beroende på hur man räknar var försenad med hela 5 år. Tekniken hade förvisso använts på den bärbara sidan sedan hösten 2019. Det är en halv evighet inom halvledarindustrin.

Det går att argumentera för att förseningen av 10 nanometer endast var 3 år. Hösten 2019 hade Intel lanserat arkitekturen Sunny Cove i processorfamiljen "Ice Lake" för bärbara datorer. För ändamålet fungerade tillverkningstekniken väl, men hade fortfarande stora brister. Strömförbrukningen skenade vid strax under 4,0 GHz och uppåt, det var också svårt att nå högre än så. För stationära datorer där hög enkeltrådad prestanda är viktigt höll den helt enkelt inte måttet.

Intel-2020-Architecture-Day-2.JPG
Intel-2020-Architecture-Day-3.JPG

Det var med Alder Lake tillverkningstekniken fick namnet Intel 7, som i själva verket är tredje generationens 10 nanometer med Superfin-transistorer. Vad Intel gjort var att omarbeta materialet i kiselfenorna för lägre resistans och förbättrade grindar med fintrimmat avstånd för att möjliggöra högre klockfrekvenser. Resultatet blev en teknik som klarade klockfrekvenser över 5,0 GHz, och därmed var redo för användning i prestandakritiska applikationer.

Det finns mycket mer att skriva om Intels brokiga resa mot 10 nanometer, och istället för att dra den igen finns ett långt alster på sida två i SweClockers test av Core 12000-serien "Alder Lake".

Intels 10 nanometer är död – länge leve Intel 7

Med flera år att ta igen introducerades en lång rad stora nyheter med Alder Lake. Först och främst en ny typ av hybridarkitektur, med vilken Intel försökte kombinera det bästa av två världar. Det handlar dels om Golden Cove, en arkitektur med maximal prestanda i fokus, och energieffektiva Gracemont, som syftar till att ge högsta möjliga flertrådade prestanda per ytarea och effektförbrukning.

Utöver två nya processorarkitekturer tog Alder Lake plats i en ny sockel, och blev först med stöd för både PCI Express 5.0 och DDR5. Likt tidigare generationsskiften av PCI Express 5.0 dubblerades bandbredden jämfört mot dess föregångare, men idag ett år senare finns ännu inga grafikkort eller SSD-enheter som drar nytta av den dubblerade kapaciteten. I alla fall det senare väntas komma i november.

På grafikkortssidan gapar det tomt på PCI Express 5.0-fronten. Nvidia lanserade nyligen Geforce RTX 4000 "Ada Lovelace", som är kvar på PCI Express 4.0. Vad AMD väljer att göra med Radeon RX 7000 "RDNA 3" återstår att se. Intressant, eller konstigt nog, uteblev stödet även med Intels första generations grafikkort Arc "Alchemist". I praktiken spelar det här dock mindre roll idag, då lite tyder på att den extra bandbredden skulle göra märkbar skillnad med den kapacitet som finns hos Nvidias senaste grafikkort och AMD:s kommande.

Idag lanserar Intel "Raptor Lake", som tar vid efter Alder Lake. Här är nyheterna desto färre och utvecklingen är evolutionär, vilket inte behöver vara något dåligt. De två arkitekturerna Raptor Cove och Gracemont är i grova drag desamma och rent funktionellt kvarstår ovanstående sockel LGA 1700 med stöd för de senaste gränssnitten.

13th Gen Intel Core Desktop Pre-Brief Presentation_Appendix Embargoed_20220926-page-028.jpg

Den största nyheten ligger faktiskt på tillverkningssidan med andra generationens Intel 7, eller mer korrekt fjärde generationens 10 nanometer. Jämfört mot förra generationens processorer är det möjligt att nå samma klockfrekvens (ISO-frequency) om 5,2 GHz, men till 0,05 V lägre spänning. Vid samma spänning är det istället möjligt att kliva upp från 5,2 till 5,4 GHz. Det nya flaggskeppet Core i9-13900K klarar därtill av att nå en klockfrekvens om 5,8 GHz, upp från maximala 5,2 GHz hos Core i9-12900K.

SEX GIGA HÄRTS.jpg

Än mer imponerande på den här fronten är vad som komma skall. Under Core 12000-seriens tid på toppen lanserade Intel den exklusiva modellen Core i9-12900KS med en maximal klockfrekvens om 5,5 GHz. Tidigt nästa år avser Intel släppa en uppföljare vid namn Core i9-13900KS som ska klara av att nå hissnande 6,0 GHz direkt ur kartong.

Med Alder Lake tog Intel igen förlorad mark och fick ett knappt år senare se sig omsprungen av AMD, som i september lanserade Ryzen 7000 "Raphael". Med Raptor Lake och en evolutionär utveckling hoppas Intel ta igen förlorad mark och återta prestandakronan.