Test: Klockfrekvens över tid

Specificerade klockfrekvenser för moderna processorer presenterar som bekant endast det spann som den specifika modellen arbetar inom. Den faktiska uppnådda klockfrekvensen varierar beroende på vilken typ av arbetslast som används, exempelvis om den är enkel- eller flertrådad, och därför ska vi nu titta närmare på några olika typer av scenarion ihop med Intel Core i9-13900K för att se vilka nivåer den uppnår.

Prestandakärnorna har enligt Intels specifikation en basklockfrekvens på 3 GHz och enskilda kärnor ska kunna nå 5,8 GHz i turbofrekvens. De energieffektiva kärnorna i sin tur stannar på 2,2 respektive 4,3 GHz.

Klockfrekvenser med Core i9-13900K

I det enkeltrådade Cinebench-testet är det en svängig historia som uppenbarar sig när vi utläser grafen. Frekvensen når den utsatta maxfrekvensen på 5,8 GHz, men pendlar om vartannat ned till 5,5 GHz. Den stannar inte på något mellanvärde, utan under hela testet är det antingen den högre eller lägre frekvensen som uppnås.

När samtliga trådar belastas påbörjas rendering på 5,5 GHz i början av testet, men då processorn blir värmebegränsad sjunker frekvensen stadigt under testets gång. I slutet av mätningen är det runt 5,2 GHz som frekvensen landar på efter en liten avstickare nere på 5,1 GHz.

Slutligen granskar vi frekvensen i Metro Exodus och noterar en låst frekvens på 5,5 GHz under vår testslinga, utan några avvikelser. Vi noterar liknande beteende i de flesta spel och andra spelliknande tester vi genomför.