När SweClockers under februari månad slutligen färdigställde ett första test av Intels nya grafikkort Arc A750 och A770 var intrycken delade. Det fanns mycket att tycka om, där blandningen av ett konkurrenskraftigt pris och kompetent prestanda lovade gott för framtiden. Det stora gisslet vid testtillfället var det faktum att drivrutinsuppdateringarna både haglade tätt och ofta hade stor påverkan på resultatet, vilket gjorde grafikkortens prestandaresultat till färskvara.

Med flertalet stora uppdateringar i ryggen har vi nu bestämt oss för att det är dags att återbesöka de båda grafikkorten, för att se hur saker och ting har förändrats på det dryga halvår som har passerat sedan duon sist fick lite kärlek av SweClockers testlabb.

Det har från flera håll kommunicerats allehanda större och mindre förbättringar hos de båda korten sedan lanseringen, inte minst från Intel själva. Många av de största rapporterade förändringarna syns i enstaka speltitlar, men ett generellt prestandalyft är inte helt otänkbart. Nu återstår det slutligen att se om Intels drivrutiner har åldrats som fint vin eller om den liknelsen enbart är att undvara till det röda laget.

IntelARC-15.jpg

De båda Limited Editon-korten gör repris i testlabbet.

Under testets gång har de båda korten fått genomgå hela SweClockers svit för grafikkort två gånger till. Först testas de båda modellerna med drivrutinen som var aktuell vid lanseringen: 31.0.101.3491. Därefter har korten testats igen med drivrutin 31.0.101.4514. Utöver själva speltesterna presenterar vi även eventuella skillnader i SweClockers prestandaindex.

Med den första upplösningen ur vägen går det snabbt att säga att resultaten är blandade. Med avstamp i Assassin's Creed: Valhalla, som inte verkar bry sig nämnvärt om vilken drivrutin som används, är resultaten är inom felmarginal. I fallet Arc A770 är lägstavärdet intressant nog till och med bättre med den gamla drivrutinen. Liknande resultat går att skönja i Chernobylite för Arc A770, men för A750 är det dock ett litet lyft.

F1 2021 ser för Arc A770 liknande ut och återigen är det enbart A750 som ser ett egentligt prestandalyft med den nya drivrutinen. Framförallt är det lägstavärdet som får en skjuts uppåt med ungefär 23 procent. I Far Cry 6 ser vi återigen det största lyftet för Arc A750, som ökar med 4 procent, medan storebror A770 får nöja sig med en enstaka procent.

Däremot är det roligare läsning i Forza Horizon 5, där Arc A770 kliver upp med 4 procent och lillebror A750 blir ungefär 6 procent bättre. Guardians of the Galaxy bjuder återigen på en 4-procentig ökning för Arc A770 medan A750 ser ett hopp uppåt på hela 60 procent. Hitman III bjuder på ökningar på 4 respektive 3 procent, medan Red Dead Redemption II märkligt nog ger påtagligt försämrad prestanda med den nya drivrutinen.

Generellt sett är det trots det förbättringar över hela brädet med den nya drivrutinen, med ett fåtal fall där motsatsen är sant.

Cyberpunk_ultra.jpg

Intel Arc har återigen fått besöka Night City

Även när upplösningen skruvas upp till både 2 560 × 1 440 och 3 840 × 2 160 pixlar är det prestandalyft för de båda bröderna som står på menyn. Förändringarna rör sig från markanta lyft till försämringar och i vissa fall ingen skillnad alls. Total War: Warhammer III bjuder på förbättringar på 13 respektive 7 procent i upplösningen 4K UHD, medan Cyberpunk blir hela 170 procent bättre för Arc A750 i samma upplösning.

I Guardians of the Galaxy ser Arc A750 ett lyft på 55 procent, medan storebror får hålla tillgodo med ungefär 2 procent. Om jag börjar låta som en repig skiva är det för att resultaten går i ungefär den riktningen. Arc A750 ser de största prestandavinsterna med den senare drivrutinen, medan A770 får hålla tillgodo med mer blygsamma resultat, trots att de på inget sätt är dåliga.

Slutligen är det dags att ta en titt på de genomsnittliga förändringarna med hjälp av SweClockers prestandaindex för grafikkort. Med avstamp i upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar bjuder Arc A750 på en ungefär 5-procentig ökning i snitt och A770 får nöja sig med ungefär 3 procent. Det är inte världsomvälvande, men det är helt klart kul att se förbättringar. Det ska även noteras att några av de procentuellt stora förändringarna är i spel som vid lansering var nära ospelbara, men som de nya drivrutinerna lyfter till en klart godkänd nivå.

I den väldigt populära upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar sjunker ökningen för Arc A770 till ungefär 1 procent medan A750 lyckas med en 6-procentig ökning. I 4K UHD är det lite muntrare siffror för A770, som kniper en ungefär 3 procent stor ökning. Den största förändringen sker för lillebror även här, som ser snittet öka med hela 19 procent. Återigen ska det dock nämnas att snittet höjs avsevärt till följd av att ett fåtal titlar ökat väldigt mycket.

Sammanfattande tankar kring Intel Arc med uppdaterade drivrutiner

För att försöka knyta ihop säcken behöver vi först nämna att utöver de rena prestandamässiga förändringarna gör Intel stora framsteg i användarvänligheten med sina drivrutiner. Flertalet av de bekymmer som fanns vid det första testet är åtgärdade och upplevelsen känns stabilare och mer genomtänkt. Rent prestandamässigt är det också roligt att se framstegen Intel lyckats åstadkomma.

Precis som vi hoppades på tidigare i år har grafikkorten fortsatt att utvecklas och jag skulle i dagsläget faktiskt kunna rekommendera Intel Arc till de allra flesta användare som är på jakt efter bra gaming-kort, men inte är ute efter det värsta på marknaden. Förbättringarna är inte revolutionerande på det stora hela, istället är det främst många små steg i rätt riktning. I de fall där det faktiskt sker enorma framsteg är det generellt sett där resultaten från början var konstigt låga eller helt trasiga.

IntelARC-9.jpg

Första generationens Intel Arc-kort har gjort framsteg i prestanda och användarvänlighet.

Intel fortsätter att förbättra och förfina sina Arc-kort och det kommer med jämna mellanrum uppdateringar som utlovar procentuella förbättringar i två- eller ibland tresiffriga tal. De har ett par år att ta igen vad kommer till mognadsgrad på mjukvaran och prestandamässig utveckling ställt mot både det gröna och röda laget, men ju fler förbättringar som ser dagens ljus desto mer optimistiska blir vi. Vi hoppas att vi fortsätter se samma utveckling framgent och är genuint förväntansfulla inför nästa generation Intel Arc och hur det kan tänkas röra om i grytan.