Sammanfattning

Det är svårt att inte få lite nostalgiska vibbar av Intels "Raptor Lake Refresh"-lansering, och då inte ur en positiv bemärkelse. Vi minns tillbaka på 2014 års "Haswell Refresh", som likt de två testade processorerna idag stod kvar och stampade på samma arkitektur samtidigt som den egentligen bara erbjöd ytterst marginella prestandavinster till följd av något uppskruvade klockfrekvenser.

raptor-lake-refresh-15.jpg

På utsidan skiljer sig processorerna inte mycket, men det är insidan som räknas.

Intels nya flaggskepp Core i9-14900K är likt sin föregångare Core i9-13900K en riktigt stark processor i såväl enkeltrådade som flertrådade produktivitetslaster, samtidigt som spelprestandan hålls på en skyhög nivå vid processorbundna scenarion. Prestandadeltat mellan de två modellerna är dock försvinnande litet, där det ofta handlar om ett fåtal procents fördel till nykomlingen – något som ligger i linje med de ganska marginella frekvensökningarna hos den nya processorn.

Detsamma kan sägas om den färska instegsmodellen i K-familjens processorer, där Core i5-14600K presterar några procent bättre än förra årets Core i5-13600K. Det rör sig fortfarande om en väldigt kompetent processor i sin prisklass, men den som hade hoppats på ett större prestandahopp från tidigare generation kommer onekligen att bli besviken.

raptor-lake-refresh-16.jpg

Detta är endast ett serveringsförslag.

På den positiva sidan bibehåller samtliga processorer i Core 14000-serien kompatibilitet med befintliga sockel LGA 1700-moderkort, förutsatt då att den aktuella moderkortstillverkaren tillhandahåller en uppdaterad BIOS-version. Detta ger användare som investerade i Core 12000-familjens processorer en sista anhalt för uppgradering – något som kan ge ganska trevliga uppsving i prestanda om man idag sitter på någon av de billigare modellerna.

Om vi lämnar Intels sfär och kikar på konkurrenten AMD så har det sistnämnda bolaget en mer framtidssäker plattform sett till att sockel AM5 väntas leva några år till medan LGA 1700 når vägs ände med "Raptor Lake Refresh". Detta är definitivt något att ha i åtanke om man ska bygga ett helt nytt system och önskar kunna uppgradera processorn till framtida generationer utan moderkortsbyte.

Prestandamässigt står sig Intels nya flaggskepp Core i9-14900K stark mot AMD:s värsting Ryzen 9 7950X vid flertrådade produktivitetslaster, där de två modellerna turas om att bära vinnartröjan genom testerna. Intel fortsätter även att ha en viss edge när det kommer till enkeltrådad prestanda till följd av de skyhöga klockfrekvenserna som går att uppnå med toppmodellen medan AMD håller fanan högt gällandes energieffektivitet och generellt lägre effektuttag.

raptor-lake-refresh-8.jpg

Core i9-14900K presterar bättre än i5 även i brottning.

När det kommer till spelprestanda är Core i9-14900K, likt sin föregångare Core i9-13900K, en riktigt stark modell vid processorbundna scenarion, där denna utan problem utpresterar AMD:s "vanliga" Ryzen 7000-modeller. Det röda laget har dock ett ess i rockärmen i form av staplat cacheminne med sina X3D-modeller och dessa gör inte livet lätt för Intel. Både Ryzen 9 7950X3D och Ryzen 7 7800X3D erbjuder bättre spelprestanda än något det blå laget har att erbjuda idag, med en viss kompromiss då i allmän produktivitetsprestanda som resultat.

För att knyta ihop säcken är Core 14000-serien för stationära datorer en väldigt sval lansering med ytterst inkrementella förbättringar över tidigare generation. Genom att gå in på en prisnivå som matchar de redan prissänkta föregångarna i Sverige skapar de dock ett värde för användare som redan är investerade i LGA 1700-plattformen och önskar kunna göra ett sista processoruppgradering innan det är dags för ett dyrt moderkortsbyte. För nybyggare som vill ha en uppgraderingsväg öppen framöver känns dock AMD:s AM5-plattform som det rimligare valet i dagsläget.

Intel Core i9-14900K

raptor-lake-refresh-27.jpg

Intels nya flaggskepp Core i9-14900K är en ruskigt snabb processor med imponerande prestanda i såväl enkel- som flertrådade laster. Det är också ett strömtörstigt monster, i synnerhet med sin effektbudget upplåst, vilket kräver en ordentlig kylanordning för att hålla frekvenserna uppe.

Modellen är ingen verkligen slöfock när det kommer till spelprestanda, men den har dock svårt att hålla jämna steg med AMD:s cacheberikade X3D-modeller i Ryzen 7000-familjen. Ovanpå detta erbjuder den även endast väldigt marginella prestandavinster över sin föregångare Core i9-13900K, då den enda nyheten är något högre klockfrekvenser.

Sammanfattningsvis kan Core i9-14900K ses som ett bra val för den som redan är investerad i ett moderkort med sockel LGA 1700 och vill maxa sitt system prestandamässigt, och i synnerhet då om man sitter på en processor ur Core 12000-serien. För den som vill bygga ett helt nytt system är dock plattformen en återvändsgränd ur en uppgraderingsaspekt och där kan istället AMD:s AM5-plattform ses som ett mer flexibelt val.

Core i9-14900K är ett bra val för den som vill maxa sitt befintliga LGA 1700-system

Fördelar

  • Enkel- och flertrådad prestanda i toppklass

  • Utomordentlig spelprestanda

  • Kompatibilitet med föregående plattform

Nackdelar

  • Besegras av AMD gällandes spelprestanda

  • Knappt snabbare än sin föregångare

  • Skyhögt effektuttag

  • Svår att hålla kyld

  • Död plattform utan uppgraderingsväg framåt

Pris vid publicering: 7 790 kronor inklusive moms.

Intel Core i5-14600K

raptor-lake-refresh-29.jpg

Den nya instegsmodellen bland Intels K-märkta processorer fortsätter, likt sin föregångare, att vara ett balanserat val sett till prestandan som erbjuds för pengarna. Core i5-14600K drar mellan tummen och pekfingret jämnt med den likvärdigt prissatta AMD-modellen Ryzen 7 7700X i spel men drar dock ifrån rejält när det kommer till flertrådade produktivitetslaster. Förutom att vara billigare än storebror Core i9-14900K är den därtill betydligt mer lättkyld, och lämpar sig därför för mer kompakta byggen.

Bland de tråkigare aspekterna syns en en nästan försvinnande liten prestandaförbättring över föregångaren Core i5-13600K – något som till viss del vägs upp av att nykomlingen landar på samma prislapp som denna. Den som främst värdesätter hög spelprestanda, och kan tänka sig att lägga lite mer pengar på detta, bör även överväga att kika närmare på AMD:s Ryzen 7 7800X3D – då denna ligger i en annan division i detta avseende.

Sammanfattningsvis är Core i5-14600K ett bra och balanserat val för den som önskar att uppgradera sitt redan befintliga LGA 1700-system. Detta gäller i synnerhet de som sitter på någon av de billigare Core 12000-modellerna i dagsläget, då det finns gott om prestanda att hämta vid ett byte till nykomlingen. För den som bygger helt nytt är dock LGA 1700 en återvändsgränd, och om man värdesätter uppgraderingar i framtiden kan AMD:s AM5-plattform vara det bättre valet.

Core i5-14600K är ett bra och balanserat val för den som vill uppgradera sitt befintliga LGA 1700-system.

Fördelar

  • Utmärkt enkel- och flertrådad prestanda

  • Utmärkt spelprestanda

  • Kompatibilitet med föregående plattform

Nackdelar

  • Knappt snabbare än sin föregångare

  • Död plattform utan uppgraderingsväg framåt

Pris vid publicering: 4 290 kronor inklusive moms.