Sammanfattning

Med utrullningen av Geforce RTX 4060 avklarad ansluter sig Nvidia till AMD genom att ha ett grafikkort med sin senaste arkitektur tillgänglig under 4000 kronors-strecket. Att intresset för ett kort i den prisklassen är hög råder det ingen tvivel om, och då speciellt efter höstens kavalkad av högt prissatta kort från båda lägren. Med det sagt har det blivit dags att knyta ihop säcken på nytillskottet och då specifikt MSI:s tappning av modellen.

msi_rtx4060-6.jpg

Geforce RTX 4060 går in som en ersättare till Geforce RTX 3060 och därför blir det ganska naturligt att börja prestandajämförelsen där. Nvidias nytillskott presterar i snitt 19 procent bättre än föregångaren vid spelande i upplösningen 1080p. Detta är ett klart märkbart uppsving, och även om det inte är något astronomiskt kliv skulle vi kalla det fullt godkänt sett till prislappen.

Ställt mot rivalen AMD:s Radeon RX 7600 erbjuder Geforce RTX 4060 marginellt högre prestanda vid denna upplösning – mer specifikt 4 procent bättre siffror i snitt. Sett till att det förstnämnda kortet bär en något lägre prislapp skulle vi säga att det princip är hugget som stucket mellan korten vid traditionell rastrering. Är man intresserad av att använda ray tracing är dock RTX 4060 det solklara valet, då det fullkomligt förintar RX 7600 i alla avseenden.

En särskilt imponerande aspekt med Geforce RTX 4060 är dess riktigt låga effektuttag. Det här är, tillsammans med resten av korten i RTX 4000-familjen, en riktigt energieffektiv modell – något som säkert kan locka användare som vill bygga kompakta system med begränsad ventilation.

Något som inte är fullt lika imponerande, och ganska tråkigt, är fokuset mot spelande den förhållandevis låga upplösningen 1080p. Detta gäller även Radeon RX 7600 och storebror Geforce RTX 4060 Ti, och grundar sig i den väldigt begränsade minnesbandbredden som erbjuds, där korten helt enkelt tappar flås när pixelantalet vrids upp. Den som vill spela i högre upplösning råds därför titta på något av korten i de övre segmenten eller rikta sina blickar mot föregående generations grafikkort från AMD och Nvidia.

Just föregående generations grafikkort är också det största hotet mot Geforce RTX 4060, vilket också var fallet med Radeon RX 7600. Både Geforce RTX 3000-serien, men kanske framför allt Radeon RX 6000-familjen fortsätter att reas ut till riktigt trevliga nivåer. Den som kan klippa exempelvis ett billigt Radeon RX 6700 XT kan i många fall få en trevligare spelupplevelse, åtminstone om högre upplösning och primärt rastrering står på menyn.

Det man går miste om är nyare tekniker som den senaste NVENC-kretsen för videokodning samt kanske främst uppskalningstekniken DLSS 3. DLSS 3 är den teknik som Nvidia verkligen vill driva hem som den enskilt största anledningen att köpa ett Geforce RTX 4060-kort över något annat, och det kan man ju förstå eftersom de tidigare generationernas kort helt enkelt inte har stöd för tekniken.

Bildinterpolering och uppskalning med hjälp av DLSS 3 för att uppnå en högre upplevd prestanda har blivit en riktigt stor vattendelare bland entusiaster. Vissa tycker tekniken är fantastisk och använder den i alla spel där stöd finns medan andra inte vill ta i "påhittade bildrutor" ens med tång. I slutändan är det upp till slutanvändaren att ta beslutet om denna teknik är oumbärlig för framtiden, och om svaret är ja är Geforce RTX 4060 i dagsläget det billigaste sättet att få tillgång till den.

msi_rtx4060-9.jpg

Med allt detta sagt skulle vi säga att Geforce RTX 4060, likt Radeon RX 7600, är ett bra val på dagens marknad om ens spelande uteslutande sker vid upplösningen 1080p – med brasklappen att man först ska kolla upp eventuella kampanjer på föregående generations grafikkort först. Den här recensionen täcker dock inte Geforce RTX 4060-familjen som helhet utan handlar specifikt om MSI:s tappning av kortet i Ventus 2X OC-utförandet.

Medan vi gillar MSI-kortets kompakta natur känns det dock väldigt nedskalat kvalitetsmässigt – något som kanske hade varit gångbart i budgetsegmentet men inte för ett grafikkort i 4 000 kronors-klassen. Modellen faller mycket på sin simpla kyllösning, vilken låter mer än vad man kan förvänta sig i denna effekt- och prisklass och därför skulle vi rekommendera att kika på någon av de andra partnertillverkarnas modeller – förutsatt att de håller startpriset på 3 899 kronor.

Fördelar

  • Bra spelprestanda i prisklassen

  • Markant bättre ray tracing-prestanda än AMD i segmentet

  • Imponerande energieffektivitet

Nackdelar

  • Minnesbussen begränsar kortet i upplösningar över 1080p

  • Medioker kylare

Pris vid publicering: 3 899 kronor inklusive moms.