Filmtittande och upplevelse

Film och mörka rum är ganska enkelt eftersom nästan alla TV kan göra sitt bästa i ett mörkt rum och rum med mysbelysning. Trots allt har vi mer ljusstyrka idag som gör att man klarar sig på egentligen vilken TV som helst när vi talar om mysbelysning och biogrottor. Skillnaden är därför kontrasten och hur svart ser ut i bilden.

upplevelse_dark.jpg

Viktigast egenskapen är kontrastomfång som den rankning som säger mest om vad en TV kan uppnå. Rankningssystemet är inte ett betyg utan bara ett sätt att beskriva vilka produkter som är jämförbara. En LCD som saknar FALD och andra metoder för att reglera bakgrundsbelysningen i zoner kommer skilja sig på just om panelen är av VA-typ (• ger förbättring) eller IPS-typ (– ingen extra förbättring för kontrastintrycket). Detta utmärker hela basklassen och stora delar av mellanklassen.

Betraktningsvinklar är av betydelse om ni är flera som tittar. Majoriteten LCD:er blir sämre i vinkel där VA-teknik tappar mest kontrast och färgmättnad. IPS-teknik klarar sig bättre i vinkel men har då sämre kontrastförhållande till att börja med. OLED har minst problem i vinkel. Så även de fåtal LCD-modeller vilka har paneler med UVA-filter. En FALD kan delvis också maskera en del av försämringen i vinkel.

HDR-ljusstyrka är en viktig faktor för just HDR-bilden eftersom det krävs för det skapa det dynamiska omfång som utmärker HDR. Detta är av betydelse när du vill ta del av kvalitetsmaterial likt strömmad 4K och UHD-Blu-ray.

Reflexfilter har inte samma betydelse i ett mörkt rum eftersom mycket mindre ljus studsar runt och landar på panelen. Däremot påverkar det när du vill ha just mysbelysning och enklare reflexfilter ger mer reflexer även i dämpad belysning.

Guide_samverkan.jpg

Bilderna är tagna vid något mer ljus än mysbelysning, ca 30 lux och det är tydligt att reflexfilter påverkar även på milda ljusnivåer. Exempel D och E är filter som rankas som ••• av den bästa sorten och de behåller intrycket av svart. Kontrastförhållande, reflexfilter och vinklar samverkar till en helhet.

Film och ljusa rum då? Ja, svaret står i föregående del. Du kan inte tillgodogöra dig hög kontrast i ett ljust rum. Den bildkvalitet, färgsättning och gradering i bilden som utgör en välproducerad film eller TV-serie går alltid lite förlorad i ett ljust rum. Du måste ta bort den delen av bilden för att få en funktionell bild i ljusa rum. Det blir alltid en kompromiss.

OLED och LCD ger olika förutsättningar för svart i bilden

OLED har optimala förutsättningar för filmtittande eftersom de kan bygga bilden mot en kanvas av svart och styra över svärtan pixel för pixel. Detta är oslagbart. QD-OLED har där bättre förutsättningar för att behålla mättnaden i färger.

del_2_TCL-C745_FALD_reflexer.jpg

TCL C745 är typexempel på en FALD som inte ger så mycket mer för punsch och kontrast i bilden. Den är chanslös mot en OLED eller bättre toppklassmodell med FALD. Fast det hjälper med svärtan vilket fortfarande är en stor förbättring.

LCD med en bra FALD kommer kunna skapa en snarlik nivå av kontrastintryck som en OLED men kommer ofta avslöja sig på ett eller annat sätt. Till exempel att ljusstyrkan i bilden synligt ökar eller sjunker mellan scener, ofta med en fördröjning när det är snabba växlingar i bilden. Så kallad blooming är vanligt med FALD där ljusa delar i bilden får en gloria eller aura av ljusare svärta runt de zoner som tänder upp. Upptäcks ofta med vita undertexter mot svart bakgrund.

Sedan drar man alltid en personlig gräns. Även om jag kan påpeka problem med ljuspumpade hos modeller med FALD är det inte säkert att just du stör dig på detta. Eller det omvända, att du stör dig så mycket att du inte alls kan hantera en FALD.

Så skiljer sig tillverkarna åt

vinjett_FALD.png
  • TCL har på pappret imponerande FALD med många zoner men är inte alltid helt intrimmade på kontrastintrycket. Vissa ljusa scener kan dämpas lite för mycket och vissa mörka scener kan lyftas lite för mycket. Sällan problem med blooming. Jag har inte sett hur FALD:en på de höstlanserade 2023-modellerna har förbättrats, annat än att TCL talar om förbättring. Den enklare FALD:en på C745 hjälper främst till med intrycket av svart.

  • Sonys modeller står för konsekvens och korrekthet med betoning på gradering och lugn i bilden. Tekniken beskriver karaktären i hög grad med steget högre kontrastintryck på QD-OLED. Deras LCD:er i X9-serien kommer trots enklare FALD fortfarande gör mycket för att hålla konsekvensen. Viss blooming, särskilt på undertexter är en nackdel som ofta nämns.

  • Samsungs QD-OLED står för hög kontrast, mycket ljus och starka färger. En viss riktning mot att vara just lite för mycket av varje utan att det blir överdrivet. Man märker att Samsung är ”generösa” vilket också ger en nivå av inkonsekvens.

  • Samsungs LCD-modeller med FALD tenderar att gå samma väg men laborerar desto mer med ljuset. En viss ökänd förmåga hos Samsungs FALD-modeller är att dämpa mörka bilder precis lite för mycket, likt att dämpa stjärnorna på en stjärnhimmel. HDR kan också tonas något för ljust. De är med 2023-modellerna bättre på att dämpa blooming i sin FALD. Man kan inte stänga av FALD:en på Samsungs modeller, inte via vanliga menyerna i alla fall.

  • Philips OLED satsar på kontrastintryck via hög ljusstyrka som är kortsiktigt imponerande men långsiktigt leder till tydligare variationer. Detta har mildrats något med 2023-modeller. Philips har generellt svårt att sänka sin OLED-ljusstyrka till riktigt låga nivåer, likt att köra 100 nits i en biogrotta. Modellerna är byggda för ett vardagsrum med högre ljusnivåer och Ambilight igång. Philips skickar inte sina PML-modeller för test och därför finns väldigt lite information om dem.

vinjett_OLED.png
  • Panasonic:s OLED står för konsekvens, korrekthet och kontrast vilket är egenskaper som ofta gör dem till testvinnare vid jämförelser. Oklart hur de nya LCD-modellerna kommer leverera bild med tanke på annan tillverkning för 2023.

  • LG går en slags medelväg och deras OLED har inte kontrasten hos Panasonic och Philips men allt mer av konsekvensen runt ljus och färger hos Sony och Panasonic. LG:s LCD:er med FALD väljer också en medelväg med betoning på en diskret FALD. Inget som är imponerande kontrastrikt och samtidigt inget som distraherar. Modellerna med kantbaserad local dimming kan dock ha mer distraherande ljusförändringar.

  • LG OLED G3 med MLA är ljusstark och kan inte sänka sin ljusstyrka hela vägen till mysbelysningsnivåer under 200 nits utan att den tappar dynamiskt omfång.

  • Hisense FALD tenderar att gå samma medelväg som LG:s modeller och de pressar inte ut kontrasten för långt utan ger mer lugn i hur den arbetar. FALD:en undviker att avslöja sig själv så att säga och ger främst en djupare svärta.

Rent krasst kommer alla LCD med FALD hittills dra det kortare strået på just detta med hur svart i bilden hanteras. Vilket då ska ställas mot att en LCD med FALD och mini-LED i samma prisklass som en OLED ofta kan leverera mer ljusstyrka när situationen kräver mer ljusstyrka. Den TV:n är därför mer flexibel för ett rum som i ena stunden är väldigt ljust och i andra stunder är väldigt mörk.

hisense_ADS.jpg

LCD utan local dimming i någon form har inget sätt utöver panelens grundkontrast för att släcka sitt eget ljus. Då kan du endast relativ förbättra ”svärtan” genom att sänka ljusstyrkan. Vilket inte blir bra för HDR. Här en ADS-panel hos Philips 55PUS8808, Röda ovalerna visar hur ADS påverkas i vinklar och majoriteten paneler i bas- och mellanklass, oavsett exakt LCD-teknik, har olika varianter av bildpåverkande ändringar i vinkel.

Enklare LCD:er likt mellanklassen har inte alltid en lika bra FALD som i toppklassen. Samma sak med de modeller som har local dimming. Dessa kanske inte åstadkommer så mycket med själva kontrastintrycket. FALD:en hjälper ändå till med intrycket att svart fortfarande ser ut som svart.

LCD:er utan FALD kommer alltid ha svårt med den exakta svärtan, särskilt IPS-teknik som är grå eller gråblå mot svart. Detta blir extra tydligt i HDR då ljusstyrkan måste öka och därmed lyfts nivån på ”svart” i bilden. Dessa modeller i basklassen och enklare mellanklass har den sämre förutsättning för filmtittande och upplevelse.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi kalibrering, installation och bortforsling av din gamla TV. Välkommen!

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.