TV:n optimerad för sport

Sport är en sådan där återkommande käpphäst som tillverkare och köpare klamrar sig fast vid. Så kortfattat denna gång: nej, det finns ingen särskilt optimering för sport utan sport är som vilken annan bild som helst. Den TV som ger hög bildkvalitet ger också bra bild för sport. Sport är inte mer krävande tekniskt än en actionfilm. Eller spelande för den delen.

Sports_tcl.jpg

Eftersom så många köpare prioriterar sport kommer dessa personer fråga efter en TV som är "optimerad för sport" och då kommer butiker och tillverkare sälja TV-apparater som är just "optimerad för sport" för att erbjuda något som svarar på den målgruppens direkt önskan. Mycket av sport-snacket runt TV-apparater är därför just försäljningssnack. Tar man sig bortom detta finns däremot ett par aspekter som ändå har betydelse för hur du tittar på sport.

Absolut viktigast för sport är kvaliteten på källan

Tyvärr är detta med kvaliteten på bildkällan den detalj du har som minst kontroll över. Om din favoritmatch endast sänds på TV3 och du endast får in TV3 via någon gammalt ruttet kabel-TV-hål i väggen kommer det inte hjälpa det minsta med vilken TV du köper. Bilden är rutten från början.

Vintersport med storslalom i Hirschen Kirschen när februarisolen står och lyser in i rummet blir faktiskt lite roligare om du har en TV som är ljusstark och har ett bra reflexfilter. Där kan en LCD med Mini LED ha resurser som andra TV-modeller har svårt att matcha.

Är ni flera som ska samlas och pysa pilsner och poppa popcorn inför någon match där två muskelpaket ska puckla på varandra kan det vara lämpligt med en TV som har en bättre betraktningsvinkel. Även om ingen på soffkanten lär missa vad som händer kan en dålig betraktningsvinkel ändå förstöra bleka ut bilden och förstöra närvarokänslan. Det blir ändå lite tråkigare om Tyson Fury har en hudfärg som överkokt pölsa när du tittar från sidan.

sport_processande.jpg

Typiskt säljsnack om hur bildprocessorn ska förbättra sport från dåliga källor genom intelligent uppskalning. Alla tillverkare kör med liknande och inget av det löser problemet med dålig kvalitet på källan, utan man är förstås ute efter svara på ditt önskemål om en TV som är optimerad för sport.

120 Hz-förmåga sammanfaller med sportkraven

Ja, det är källan i första hand som avgör hur mycket det släpar. Däremot kan en sämre TV med en enklare LCD-panel göra det lite extra släpigare. Då är 120 Hz-paneler och kapacitet för 4K/120 en koppling till en lämpligare sport-TV som inte adderar släp.

Själva 4K/120-delen är i sig själv inte avgörande för sport utan sambandet är TV:n som kan köra 4K/120 Hz för spel också har en panel som är rappare och inte adderar släp. Gillar du interpolering av rörelser är den ofta är lite effektivare ihop med en 120 Hz-panel.

Svaret är ganska tydligt att ju bättre TV, desto bättre bild och desto bättre och flexiblare förutsättningar för att titta på sport. Hela handen pekar på toppklassen.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi kalibrering, installation och bortforsling av din gamla TV. Välkommen!

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.