EU-kommissionen kommer inom några veckor fälla Meta för konkurrensbrott, enligt Reuters källor. Det följer en utredning som har pågått i ett och ett halvt år sedan kommissionen anklagade Meta för brott på EU:s konkurrensregler.

Det påstådda brottet är att ge sin begagnatmarknad Marketplace en priviligerad placering i Facebook, vilket i sin tur ska ha lett till att andra begagnatmarknader – som svenska Blocket – har fått konkurrera på orättvisa villkor.

Reuters har kontaktat både EU-kommissionen och Meta. Kommissionen valde att inte kommentera, medan Meta upprepade att företaget anser att anklagelserna saknar grund och att det arbetar med myndigheter för att visa hur dess ”produktinnovation” är konsument- och konkurrensvänligt.

2023 försökte Meta blidka EU genom att sluta använda reklamdata från Marketplace-konkurrenter för att förbättra sin egen tjänst, men till skillnad från brittiska konkurrensmyndigheten som godkände ändringen har det enligt Reuters inte tillfredsställt EU-kommissionen.

Meta kan som mest få böter på cirka 145 miljarder kronor – 10 procent av de globala intäkterna under 2023 – men beloppet blir förmodligen betydligt lägre.