Bredvid HDMI är Displayport den dominerande digitala anslutningsstandarden för video- och ljudöverföring. Men har du koll på det senaste? Utvecklingen av dessa standarder står inte stilla, och både Displayport och HDMI har under de senaste åren gjort framsteg med stöd för höga uppdateringsfrekvenser vid 4K och 8K, olika HDR-standarder och 10-bitars färgdjup.

Låt oss dyka ner i den bubblande källan av tekniska framsteg som VESA trummat ut till allmänheten under de senaste åren.

Vad innebär egentligen en ny version av Displayport för datorskärmar och grafikkort, och hur var det nu med kabellängdens inverkan på överföringshastigheterna? Häng med!

Enklare att koppla version till funktion än HDMI

I en tidigare guide tittade vi närmare på det senaste inom HDMI-svängen och kunde konstatera att man gör sig själv en otjänst om man försöker göra en direkt koppling mellan en specifik HDMI-version och vilka funktioner som stöds.

När det kommer till Displayport är det lite samma sak, även om det är enklare eftersom specifikationen i huvudsak fokuserar på en sak: bandbredden.

Vi vet att Displayport 1.2 kan hantera bandbredd upp till 21,6 Gbps, version 1.4 upp till 32,4 Gbps och version 2.0/2.1 upp till 80 Gbps. Det vi dock inte vet är vad GPU:n eller skärmen med Displayport 2.1 hanterar för bandbredd – för att förstå det behöver vi har koll på de olika överföringsstandarderna.

Displayport.png

Den här tabellen kan användas för att förstå vilken maximal uppdateringsfrekvens som kan uppnås vid olika kombinationer av upplösning, färgdjup och överföringsstandard. Bildkälla: Wikipedia

I tabellen ser du vilka olika överföringsstandarder det finns inom Displayport (HBR3, UHBR20, etc.) och vad de är kapabla till för hastigheter. När du har koll på detta är det enklare att matcha med rätt kabelcertifiering (skillnaderna mellan dessa beskrivs längre ner i guiden) för uppnå önskad bandbreddsnivå.

Hur mycket bandbredd exempelvis en skärm behöver hantera beror på vilka upplösningar och uppdateringsfrekvenser den ska kunna visa. De överföringsstandarder den har stöd för avgör om den kan hantera denna bandbredd.

Displayport 2.1 – något för framtiden

Antalet grafikkort med specifikationen Displayport 2.1, lanserad 2022, är mycket lätträknade. Det ryktas om att Nvidia RTX 5000-serien kan ta steget när den släpps någon gång under 2025, och här och nu är AMD Radeon RX 7000-serien det enda alternativet. Här är det dock bara ett par av Pro-modellerna som har UHBR20 (Ultra High Bit Rate 20).

På skärmfronten är det också skralt med Displayport 2.1-alternativ i dagsläget – den första spelskärmen som fick Displayport 2.1 med UHBR20 var Gigabyte Aorus FO32U2P, släppt på marknaden i maj 2024.

UHBR20 innebär att Displayport-gränssnittet kan utnyttja den högsta möjliga bandbredden som standarden tillåter, med 4K-upplösning vid 240 Hz och 8K-upplösning vid 60 Hz utan kompression.

Detta kan jämföras med HBR3, den högsta dataöverföringshastigheten som kan uppnås med Displayport 1.4 och 1.4a och som många skärmar och grafikkort fortfarande använder. HBR3 möjliggör 4K vid 120 Hz och 8K vid 30 Hz utan kompression vid 8 bitar RGB.

Att välja kabel

För att uppnå de riktigt höga dataöverföringshastigheterna, som UHBR 13.5 och UHBR 20 tillåter, krävs inte bara hårdvara i form skärm och grafikkort som har stöd för överföringsstandarderna, utan även rätt kabel. Lätt som en plätt? Jo visst, men det krävs att man vet vad man letar efter.

När det kommer till Displayport-kablar är det lönlöst att försöka söka efter en ”Displayport 2.1-kabel” om man vill veta vad man får. Det viktiga här är att kabeln har rätt certifiering, vilket för Displayport är DP40, DP54 eller DP80. Siffrorna anger vilka maximala nivåer av bandbredd som kablarna kan hantera, upp till 40 Gbps, 54 Gbps och 80 Gbps.

Displayportkablar.webp

Siffrorna efter "DP" refererar till olika nivåer av dataöverföringskapacitet. Bildkälla: VESA

För att säkerställa att kabeln man är i färd med att köpa är certifierad är det enklast att vända sig till VESA:s officiella lista. Man ska dock komma ihåg att kablar kan säljas i butiken under andra namn, men ändå vara samma som listas av VESA. Då återstår bara att jämföra specifikationer för att kunna avgöra om det handlar om samma kabel.

Medan HDMI har sin Ultra High Speed-certifiering där man kan skanna en QR-kod på förpackningen för att verifiera att kabeln håller utlovad kvalitet, har tyvärr Displayport i nuläget inget liknande system.

DP80 och kabelproblematiken

Ett problem med DP80-certifierade kablar är deras begränsade längd på maximalt 1,2 meter. Vissa som säljs är till och med så korta som 80 centimeter. Detta komplicerar ju saker och ting för de flesta datoranvändare, då datorn i regel inte står alldeles bredvid skärmen på skrivbordet.

I dagsläget är dock DP80-kablar inte nödvändiga för de flesta användare, då få varken har hårdvaran eller behovet av 8K-upplösning vid 60 Hz utan kompression.

Det leder oss in på Displayport 2.1a och kabelspecifikationen DP54.

Vad är nytt med Displayport 2.1a?

Den senaste Displayport-standarden, 2.1a, tillkännagavs av VESA i januari 2024. En av de centrala nyheterna rör kabelspecifikationen DP54, som möjliggör dataöverföringshastigheter på upp till 54 Gbps (alltså inom ramen för UHBR13.5), i en passiv kabel upp till två meter.

Tidigare var det DP40-specifikationen som gällde om man ville använda en så lång kabel, men DP54-certifierade kablar har utformats för att tackla problemen med signalöverföring över längre avstånd. Detta minimerar dataförluster längs vägen så att den högre hastigheten kan bibehållas även i kablar upp till två meter.

Detta är ett betryggande framsteg som kommer i god tid innan den fulla potentialen av Displayport-tekniken verkligen börjar efterfrågas i större skala.