Det är kanske inte så vanligt bland lite äldre användare, men många yngre använder Youtube som bakgrundsskval ungefär som många tidigare har använt en tv eller radio. Det är inte ovanligt att tonåringar somnar med en video eller hel spellista som fortsätter spela hela natten.

Nu ska Youtube utvärdera en ny funktion kallad sömnklocka eller sleep timer, som automatiskt pausar uppspelningen efter en utvald tid eller i slutet av den nuvarande videon, så att spelaren inte går vidare till nästa video automatiskt. Liknande funktioner finns sedan tidigare i bland annat Spotify och Tiktok.

Användare kan aktivera funktionen genom att besöka youtube.com/new i webbläsare eller via Inställningar -> Testa experimentella nya funktioner i mobilapplikationerna. Youtube säger att funktionen kommer finnas kvar för testande till 2 september, men om utvärderingen är positiv kan den komma tillbaka permanent.

Iphone har en inbyggd funktion som kan pausa all uppspelning vid utgången av en vanlig timer, istället för en ringsignal. Android saknar en inbyggd funktion men det finns flera tredjepartsapplikationer.