I slutet av juni meddelade EU-kommissionen att den har startat en första utredning om brott mot rättsakten om digitala marknader, DMA. Apple är målet, och kommissionen anser att företagets regeländringar för apputvecklare inte når upp till kraven som ställs i lagen.

Nu har Apple publicerat uppdaterade regler som företaget verkar hoppas ska blidka kommissionen. Eftersom kommissionen fokuserade på att Apple inte har låtit utvecklare kommunicera fritt med sina användare, för att till exempel berätta om erbjudanden på andra butiker eller på webben, handlar ändringarna också om detta.

Apple kommer nu tillåta utvecklare att både informera om erbjudanden och priser direkt i sina applikationer och får designa denna kommunikation som de vill utan restriktioner, så länge informationen är korrekt. De får också inkludera en eller flera länkar utan ytterligare regler.

Men det här är inte den enda ändringen företaget gör. Utvecklare som väljer att länka ut ur sina applikationer måste betala flera nya avgifter till Apple som företaget påstår reflekterar värdet App Store tillför i form av olika kontroller, uppmärksamhet och diverse annat.

Först ska utvecklarna betala fem procent avgift på alla köp av digitala produkter och tjänster som användarna gör någonstans – inte bara i IOS-applikationen i fråga – under de första tolv månaderna efter den ursprungliga installationen. Ovanpå det ska de även betala tio procent på alla transaktioner, oavsett var de sker, i tolv månader efter varje installation inklusive appuppdateringar. Den senare avgiften sänks till fem procent för små utvecklare och för prenumerationer efter det första året.

De här avgifterna ligger ovanpå den existerande grundavgiften på 50 eurocent per installation efter den första miljonen installationer varje år som gäller alla utvecklare som vill utnyttja de nya möjligheterna i EU-regionen.

Epic Games vd Tim Sweeney har redan kommenterat ändringarna i ett inlägg på X:

– Apples regler gör det helt oekonomiskt för utvecklare att distribuera sina applikationer både via App Store och på konkurrerande appbutiker för IOS, vilket gör att nya appbutiker inte har någon chans att etablera sig med bättre villkor.

Spotify, ett annat företag som har varit starkt kritiskt mot Apples App Store-regler, säger till The Verge att det undersöker de nya ändringarna men att det redan står klart att Apple ”återigen uppenbart ignorerar de grundläggande kraven i rättsakten om digitala marknader”.