I samband med att Dreamhack lämnar Jönköping har en grupp tidigare Dreamhack-volontärer tagit sig an uppgiften att arrangera en ny datorfest i staden nästa sommar. Kristoffer Artmark (@xevyyr) har varit volontär på Dreamhack i 15 år och är en av de fem som arrangerar Beacon LAN.

– Jag tyckte det var jättetråkigt. Jag är själv uppvuxen med att lana och har jobbat som crew i många år. Så det är ett kapitel som avslutas, säger han om Dreamhacks utträde från Jönköping.

Kristoffer_Artmark.jpg

Kristoffer Artmark, IT-konsult.

Just nu ligger fokus på att hitta en lokal och ett datum för spelfesten. Förhoppningen är att Beacon LAN ska hållas på Elmia, där Dreamhack Summer hölls sedan 2001, men det är ännu inte klart om det blir i den anrika lokalen. Enligt Artmark har de redan börjat få intresse från volontärer och har kontakt med några potentiella sponsorer, men vilka dessa är kan han ännu inte avslöja.

Beacon LAN ska enligt Artmark ha ett större fokus på själva LAN:et och deltagarna. Planen är att anordna lokala E-sportsturneringar där deltagare kan delta, samt att satsa mer på kreativa tävlingar där deltagare kan visa upp sina egengjorda filmer, tekniska demos och även AI-genererade verk.

– LAN:et ska aldrig stanna, det ska finnas aktiviteter för deltagarna under hela de tre dagarna så att de alltid har något att göra. Och scenaktiviteter som rullar på med olika tävlingar och utmaningar, säger Artmark.

Artmark är också intresserad av att arrangera tävlingar i form av hackathon, där deltagarna kan visa upp sina kunskaper i hacking. För teamet bakom Beacon är det viktigt att arrangemanget innehåller mer än bara spel.

Det minskade intresset för LAN är något som Beacon är medvetna om, och därför är de angelägna om att ha aktiviteter på plats som kan utföras utanför datorn.

– Jag vet själv när jag åkte på LAN i tonåren. Datorn var baslägret, men sedan var man ute och umgicks istället. Man träffade likasinnade och umgicks snarare än att sitta klistrad vid datorn, säger Artmark.

hero_nattgibb.webp

Kristoffer Artmark uppskattar att han var på Dreamhack för första gången 2006.

Respons från forumet

SweClockers forum har många reagerat positivt på det nya LAN-initiativet. Samtidigt menar vissa att det kanske inte är det bästa att hålla evenemanget i juni som planerat, och att det skulle vara bättre under hösten eller vintern.

Beacon menar att de fyller det tomrum i Jönköping som Dreamhack lämnat efter sig och att sommarens upplaga ska testa om intresse finns. Ambitionen är att Beacon LAN ska arrangeras två gånger per år från och med tidigast 2026.

– Vi ser intresset, och kommer att utvärdera resultatet av vårt första event innan vi tar några beslut. Men det är ingen omöjlighet att det blir två LAN per år i framtiden, säger Artmark.

Ingen konkurrens med Dreamhack

Tidigare har vi rapporterat om att Dreamhack planerar en sommarupplaga nästa år, men det är ännu inte klart var i Sverige arrangemanget kommer att äga rum. Kristoffer Artmark är dock inte oroad över att Dreamhack skulle utgöra någon konkurrens för Beacon, eftersom Dreamhack inte längre är en renodlad LAN-fest på samma sätt som Beacon ämnar bli.

– Vi ser en marknad som redan har lämnat Dreamhack och är intresserad av ett annat LAN. Jag ser dem inte som konkurrenter. Dreamhack har en helt annan internationell inriktning med E-sport och evenemang som är väldigt annorlunda jämfört med vad vi vill göra, säger Kristoffer Artmark.

Hur det går för Beacon LAN återstår att se sommaren 2025.