Under ett hackathon 2022 utvecklade en blandad forskargrupp på Microsoft ett nytt koncept för att återvinna en av de komponenter som genererar mest elavfall från datacenter: Hårddiskar.

Varje år kasseras 20–70 miljoner hårddiskar och många destrueras fullständigt av säkerhetsskäl, trots att de innehåller bland annat den sällsynta jordartsmetallen neodym och andra ämnen som egentligen kan återvinnas, skriver företaget.

Genom att istället plocka isär och sortera alla delarna från hårddiskarna med hjälp av en ny robot är Microsoft på väg mot att återvinna 90 procent av komponenterna redan 2025. Roboten utnyttjar maskininlärning och datorseende för att bland annat känna igen storlek och fabrikat på hårddisken, och se var skruvarna sitter, så att den kan komma åt innanmätet och börja demontera den. Det enda som smulas sönder till stoft blir därmed de magnetiska skivorna.

Microsoft har redan samarbeten med hårddisktillverkare och myndigheter i olika länder. Eftersom alla företag som driver datacenter står inför samma utmaning vad gäller reduktionen av elavfall ska Microsoft dela teknikerna det har tagit fram fritt med resten av industrin, så att mindre elavfall hamnar på tippen och alla kan skydda sina viktiga data.

Tidigare i år demonstrerade företaget Garner en hårddiskåtervinningsmaskin som skakar hårddisken så hårt att alla delar separeras från varandra och sedan kan sorteras. Även där är målet att komma åt och kunna återvinna de värdefulla metaller som används i tillverkningen.