Titan Computer har lanserat A900, en ny stationär dator vars grundspecifikationer ser normala ut men som verkligen kan maxas – långt bortom vanliga stationära datorer och arbetsstationer.

A900 har i grundutförandet 128 processorkärnor, 64 GB arbetsminne, 1 TB NVME-baserad SSD, en hårddisk på 4 TB samt ett Nvidia Quadro T400. Då kostar den motsvarande drygt 80 000 kronor. Det kan verka mycket, men datorn har så klart inte konsumentkomponenter. Faktum är att den inte heller håller sig till HEDT-klassade komponenter, som AMD Threadripper.

Processorn är nämligen en AMD Epyc Genoa-modell och det handlar inte om en utan två processorer. I grundutförandet är det två stycken Genoa 9124 med 64 kärnor var, men den kan uppgraderas till modeller med betydligt fler kärnor per processor, som Genoa 9754 (128 kärnor) och 9684X (96 kärnor).

Arbetsminnet kan också ökas till som mest 6 TB – 50 procent mer än exempelvis Dells fetaste Xeon-baserade arbetsstation. 6 TB råkar också vara taket för Windows 11 Pro för arbetsstationer. Det alternativet höjer priset från grundmodellen med cirka 1,1 miljoner kronor. Det priset är utan svensk moms men kan jämföras med Dell som tar cirka 1,4 miljoner kronor med moms för 4 TB.

Lagring och grafikkort kan så klart också byggas ut och tillverkaren erbjuder bland annat hårddiskar på 20 TB och SSD:er på 8 TB. På grafikkortssidan finns enbart Nvidia-kort, främst olika Quadro-modeller men även konsumentkort som Geforce RTX 4090. Kunder kan även lägga till vattenkylning och annat.

Varför Titan har valt de Zen 4-baserade Genoa-processorerna istället för nyligen lanserade Zen 5-baserade Turin-familjen framgår inte.