Piratkopieringsskyddet Denuvo har inte direkt gott rykte bland spelare, som ofta anklagar mjukvaran för att sänka prestandan i spel där den ingår. Ett ofta citerat exempel är Tekken 7, eftersom tester utförda på en version av spelet helt utan DRM-skyddet visade en kraftig prestandaökning.

Nu har utvecklarna dragit igång en pr-kampanj för att övertyga spelare att det inte är så farligt och i själva verket gör något gott, rapporterar Rock Paper Shotgun. Denuvo har öppnat en Discord-server som spelare kan gå med i och ställa frågor till företaget, och säger att det inte längre kommer ”låta alla påståenden om vår produkt gå oemotsagda”.

I en intervju med sajten säger Denuvos produktchef Andreas Ullmann att utvecklarna är trötta på alla negativa kommentarer spelare lämnar exempelvis på Steam så fort ett kommande spel avslöjas innehålla mjukvaran. Han erkänner att företaget har varit väldigt hemlighetsfullt tidigare och att det kommer behöva jobba för att bygga upp ett förtroende hos spelarna.

När Rock Paper Shotgun frågar varför han tror att Denuvo har fått ett så dåligt rykte svarar Andreas Ullmann att han ser två orsaker:

– För det första, vår teknik funkar helt enkelt. Pirater kan inte spela spel som använder vår lösning […] så det finns en stor samling människor som inte kan spela sina favoritspel eftersom de inte är villiga att betala för dem, och därför har tid att hänga på olika forum och dela med sig av sina åsikter och skylla allt möjligt på Denuvo.

Den andra orsaken är enligt Andreas Ullmann att det är svårt för spelare att se vad Denuvo tillför. Det finns inga omedelbara fördelar för spelare.

Andreas Ullmann säger att han inte kan påstå att Denuvo aldrig har någon negativ inverkan på spels prestanda, men att Tekken 7-exemplet tas upp så ofta eftersom det var ett extremt exempel.