Permalänk

Nätverkstrubbel

Detta problemet har funnits länge och jag börjar bli väldigt, väldigt VÄLDIGT trött på det.

Här hemma har vi Telia 10/10 fiber genom stadsnätet. Från väggen till en router som är ansluten till två datorer och en ip-telefoni adapter. De senaste 4-5 månaderna har vårat internet/ip - telefoni strulat och vi vet inte vad vi kan göra åt det. Routern är relativt ny (vi bytade efter kanske 1 månads problem för att se om det gav resultat) och är en Cisco WRT120N.

Problemet är att uppkopplingen är allmänt ostabil och DÅLIG. Startar man en youtube-länk kan det få ofattbara konsekvenser i onlinespel (läs CS) och min MS kan gå från att ligga runt 10-20 till ja, allt mellan 40-110. Upp och ner, ostabilt. Men det är inte bara när jag/vi pressar linan lite som det laggar utan om enbart jag har min dator igång och sitter på msn/skype kan anslutningen svikta och online-program stängas av för att sedan gå att ansluta till omedelbart igen. Linan är alltså mycket bra långa stunder och allt flyter på ute på nätet och i onlinespel. Men, den känns alltså väldigt ostabil och detta är helt oregelbundet. Det laggar och bryts dock oftare när vi pressar linan lite från två datorer.

Det är inga tunga program som används. MSN/skype/CS/ventrilo. I det stuket. När jag sitter i CS och min fader sitter och streamar trav, då är det som värst. Självklart förstår jag att det kan lagga en del och att en stream kan ta av linan men inte i denna utsträckningen. Inte så att program loggas ut.

Har varit i kontakt med stadsnätet och Telia utan framgång. Dom har mätt linan en gång och då gav det goda resultat. Inte så konstigt egentligen då den kan vara stabil timmar i sträck.

Vad kan felet bero på? Utrustningen utifrån? Tycker det känns mest troligt då problemen är så oregelbundna. Det bästa är kanske att be dom sätta linan på långtids-mätning?

Permalänk
Medlem

Har du testat att koppla bort rounter och dra kablen 1. direkt till din dator och kolla en dag eller så om problemen är kvar.
Är de kvar, koppla in den andra datorn och se om problemen fortsätter.

saker du även kan göra när du upplever problem är att gå in på www.bredbandskollen.se och kolla vad du får för siffror jämfört när det går bra och när det går dåligt.

Visa signatur

"Datorn har ju fan mer dragningskraft än jorden. Skulle jag ramla skulle jag hamna i datorstolen & inte på golvet."

Permalänk
Skrivet av JZ0NiC:

Har du testat att koppla bort rounter och dra kablen 1. direkt till din dator och kolla en dag eller så om problemen är kvar.
Är de kvar, koppla in den andra datorn och se om problemen fortsätter.

saker du även kan göra när du upplever problem är att gå in på www.bredbandskollen.se och kolla vad du får för siffror jämfört när det går bra och när det går dåligt.

Testade att köra från väggen direkt till min dator i två dagar. Det var störningar och något avbrott då med, dock inte i samma utsträckning.

Dock så hade vi bättre siffror med routern än utan. Med routern brukar det ligga på runt 8 både in och ut. 7 utan.

Permalänk

Dom har mätt kopplingen utanför lägenheten och där ska det inte vara några problem.
Varför i hela friden bryts anslutningen till nätverket helt oregelbundet? Teknikern sa att när det blir ett rött kryss ovanför nätverksikonen i Windows så är det mellan datorn och routern som det brister. Så är det för det mesta.

Gjorde en total-scan på hela mitt system idag och det visade sig att jag hade någon form av virus som dock togs bort. Boot cleaner kördes när jag rebootade datorn. Trodde att detta kanske var problemet men så verkar det inte vara då det fortfarande strular.

Ett annat problem inom samma område:
Om jag har spotify igång kan jag oftast spela utan att det laggar what so ever men om en annan dator används i nätverket till att streama något, bland annat spotify då så laggar det sönder. Min ms i onlinespelet kan hoppa från att normalt ligga på 10-15 till 100 och detta gör den då mer eller mindre hela tiden. Ospelbart.
Varför påverkar det så mycket från en annan dator och ska det verkligen kunna påverka i den utsträckningen?

Permalänk

Tänkte uppdatera här. Det har blivit bättre, men långt ifrån bra.
Vi har sagt upp ip-telefonin och gått över till telejacket. Internet bryts inte lika ofta och det blir aldrig kryss över nätverksikonen längre. Men, det strular fortfarande.

När jag mäter bredbandet landar det alltid på godkända 8mbit både upp och ner. Jag kan surfa flera timmar utan att det bryts men vissa sidor, delar av dom kan ibland ta väldigt lång tid att ladda. T.ex. aftonbladet.se blir nästan aldrig klar med alla sina annonser o.s.v. Facebook brukar fungera bra men ibland kan den ladda bilder otroligt länge. Nu imorse satt jag på facebook och msn. Gick för det mesta väldigt fort och var inga större problem. Helt plötsligt när jag klickar på ett namn på sidan så händer ingenting på 10 sek, jag loggas ut från msn. Under tiden hinner jag öppna google.se blixtsnabbt i en annan flik.

Bara att logga in på msn igen och till sist kommer även personens sida fram på facebook.

Varför blir det såhär? Kan dålig DNS leda till ett kort avbrott i hela min anslutning? Det blir som sagt inget kryss över nätverksikonen längre så det är inte anslutningen till routern som det är fel på.

Återigen, telia fiber 10/10.