Skrivet av scara:
Otroligt spännande! Trodde aldrig att vi skulle finna en planet så nära vår egen stjärna. Märkligt att den inte upptäcktes tidigare?
Inte det minsta märkligt. Om jag ber dig peka ut en svart fluga som sitter på en 1x1m stor svart bakgrund, nattetid, på 40000m avstånd, med hjälp av en vanlig kikare, klarar du det?
Och det är fortfarande en mycket lättare uppgift. Vad man gör är att titta på vad som i exemplet ovan skulle motsvara en knappt synlig ljusprick, och hur den rörde sig nån miljarddels mm, ibland.
Skrivet av seraj5:
Vi får forska lite mer kring antimateria motorer och ta oss dit någon gång
Har planeten något elektromagnetiskt fält runt sig? Hur är atmosfären och gravitationen?
Satsa på forskning om gravitation i stället. Den dag nån hittar på ett sätt att manipulera gravitation är den dag det finns ett helt jävla smörgåsbord med plötsligt väldigt realistiska sätt att färdas radikalt enklare över långa sträckor.
Det går inte att åka snabbare än ljuset, näh, men det går att fiffla lite med fysiken så att man i praktiken gör det ändå.
Men alla sätt någon kommit på hitills kräver just manipulation av gravitationskrafter, på ett eller annat sätt. Jag kom på egen hand fram till 4 olika sätt för 20 år sen, och det var jävligt irriterande när alla föll på just den stöttestenen, dock intressant att mer nyligen hitta hur många olika varianter på samma tema olika personer kommit fram till.
Det stora problemet i nuläget är dock att placera last i omloppsbana runt jorden, det är rent bedrövligt hur dåligt det står till på den fronten idag.
Vi har fortfarande inget som kommer i närheten av att mäta sig med Saturn V raketerna, och har inte haft det sen det programmet lades ner och sen Sovjet lade ner sina N1, Vulkon och Energia raket-projekt.
Ryssarna har inte pengar att bygga de raketer de skulle kunna(men intressant nog så har tekniken som Sovjet utvecklade under 60-80 talen varit en huvudkomponent i USAs försök med privatiserad utveckling).
Kineserna är för nybörjare för att bygga riktigt kraftiga raketer än på ett tag(men de verkar absolut vara inne på att försöka, även om det går lite hackigt).
USA är så fokuserade på att vara snåla att de spenderar löjligt mycket pengar på alldeles för "lättviktiga" system.
Indien är fortfarande långt bakom och släpar sig fortfarande framåt mestadels tack vare att de köpt hjälp från Ryssland(och tidigare från Sovjet).
Japan är lite på gränsen till att kunna bygga nåt seriöst men tenderar återfalla på att köpa plats på antingen USAs eller Ryska raketer eftersom det är dyrt att utveckla eget(något som de ändå delvis HAR gjort, bara inte tillräckligt).
Medans Europa är upptagna med så många mindre projekt att alla försök att komma fram med nåt "heavy lifter" system skulle göra ESA bankrutt på 5 sekunder. Så man köper i stället medeltung lyftkraft av Ryssland och USA medans Ariane-raketerna gör det "lättare" jobbet (och även om Ariane-6 som ska vara klar till 2020 blir en aning starkare så är det bara en högst begränsad utveckling, vidareutvecklade modeller av Ariane-5 klarar ironiskt nog redan att lyfta mer än 6an ska klara när den är färdig(men har i sin tur förhoppningsvis möjlighet att sen också "växa till sig" på samma sätt som 5an gjort sen introduktion, OCH de lägger äntligen till raketmotorer som kan startas mer än en gg, vilket åtminstone ger teoretisk möjligthet att använda de till mer avancerade påhitt som mån eller mars-färd, även om det är lite jobbigt(men möjligt!) att åstakomma det med bara 1/4 av den kraft Saturn V klarade)).
Kort sagt, ingen som seriöst försöker fixa ett system som kan lyfta STORA laster ens till LEO.
Skrivet av Zpnk:
Gällande denna planet och så många andra planeter så är det så otroligt mycket som ska stämma in för att liv så som vi förstår det ska kunna existera, för intelligent liv krävs det så otroligt mycket mer.
En måne är mer eller mindre ett krav, tektoniska plattor, en Jupiter som sköld mm mm. Vi har även en goldilocks zone inom våran galax. Längre in mot centrum av galaxen är det för mycket aktivitet och för mycket strålning för att liv ska kunna uppstå. Nu.är väl inte fallet så kring denna planet...
Nej, det KRÄVS inte mer, men det UNDERLÄTTAR. En meteoritsköld som Jupiter är exempelvis absolut inte något krav, men utan en dylik så behöver eventuellt liv antingen utvecklas så att det klarar större mängd meteoritnedslag, eller att planeten helt enkelt undgår att träffas av något som är alltför katastrofalt. En "sköld" som Jupiter är mycket BÄTTRE, men inte alls ett absolut måste.
Och sen med tanke på hur liv klarar sig på jorden även i områden där konventionella sanningar säger att det inte borde vara möjligt, så tror jag på påståenden om vad som är och inte är möjligt när det är bevisat...
Skrivet av Zpnk:
Röda dvärgar är väl bästa förutsättningen för liv egentligen.
Va? Knappast. Inte i närheten. Den biologiskt mest troliga aktiva zonen för röda dvärgar hamnar alldeles för nära stjärnan för att det ska vara bra, vilket bland annat betyder kraftig strålning. Det är en av anledningarna till att röda dvärgar ofta anses vara ointressanta för sökandet efter utomjordiskt liv.
De stjärnor som anses ha bäst förutsättningar är G (Solen) och K klass stjärnor. Röda dvärgar är klass M. Medans F klass anses som "inte så troliga" och klass A som osannolika för liv att uppstå omkring de.
Medans O och B klass stjärnor är "kortlivade" och stora.
Skrivet av aledun86:
Ett problem som många vetenskapsmän låter bli att nämna är att röda dvärgar utger en oerhörd mängd Micro och x-Ray strålning som men ganska så stor sannolikhet slitit bort atmosfären från denna planet, eller åtminstone försvagat den till intet likt vad vår sol har gjort med mars atmosfär och med vattnet på Venus. Kom också ihåg att våra jord har en ovanligt stor järn kärna för planetens storlek.
Venus vatten kokade bort pga extrem växthuseffekt. Och Mars saknar dels magnetfält och dels har planeten för svag gravitation för att hålla atmosfären kvar annat än i "bästa väder"(dvs svaga solvindar och minimal soleruptioner etc).
Och särskriv inte, snälla?