Permalänk
Medlem

BSOD-Machine Check Exception

Hej! Införskaffade nytt grafikkort förra månaden och fick just hem ny processor, moderkort och RAM-minnen. Jag gjorde en färsk installation av windows efter att ha monterat de nya delarna och allt fungerade som vanligt (ett tag). Jag laddade ner Witcher 3 och Overwatch, lirade några timmar och kikade på några youtube-videos utan problem. Plötsligt så fick jag bluescreen med felkoden "Machine check exception". Jag bootade om datorn, kom till skrivbordet och så fick jag bluescreen igen efter 15-20 sekunder. Detta är det stående problemet nu. Jag kan däremot vara inne i BIOS utan problem, dock har jag bristande kunskap i vad jag kan göra där.

Jag har kollat så att all kablage sitter ordentligt, har tagit bort RAM-minnena och satt dit dem och sett till att de sitter ordentligt.

Operativsystem: Microsoft Windows 10 Pro
Processor: Intel Core i5-6600K
Processorkylare: Intel Standard
Moderkort:MSI LGA1151 Z170-A PRO
Minne: 4x 4 Crucial DDR4 2133MHz 4GB
Grafikkort: ASUS GeForce GTX 1080 ROG Strix Gaming
Hårddisk: Samsung 850 EVO 500GB SSD
Nätaggregat:EVGA SuperNOVA 750B1 750W
Övrig kylning: 2 chassifläktar, 12cm i diameter skulle jag tro.
Övriga komponenter: Inga
Temperaturer: Temperaturerna enligt bios ligger kring 20-30C

Vet inte var jag ska börja. Några tips?

Permalänk
Medlem

@Spoocher:
Kanske ger lite tips hur du ska felsöka vidare.
Machine-check exception

Visa signatur

Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli det.

Permalänk
Medlem

@Belzader: Har kikat där och testat att åtgärda de saker som nämns, utan resultat. Vettitusan hur jag ska få tag i processorns felkod som nämns på wikipedia.

Permalänk
Medlem

@Spoocher:
Ja, enligt mig har MS "strulat" till det med den "nya" BSOD som Win 8/10 har. Visst de har försökt ge bättre beskrivning, men "STOP: 0x0*****" koderna som tidigare Windows versioner visade finns det massor av information om vad de betyder.

Dock så har jag sett när min dator får BSOD, en sådan liten fyrkant som man kan skanna med sin telefon. Har aldrig provat göra det dock, så vet inte vad det ger.

Prova starta Windows i felsäkert läge, för att se om det inte krashar då, så du kan komma åt loggboken (för att starta den skriv eventvwr.msc i kör).
Start your PC in safe mode in Windows 10

Visa signatur

Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli det.

Permalänk
Medlem

@Belzader: QR-koden ledde mig bara till en sida om generell info om BSOD. Kan inte starta datorn i felsäkert läge då jag får bluescreen innan jag hinner välja det alternativet. Har tagit ut alla RAM-minnen samt grafikkort och även bytt SATA-portar på hårddiskarna. Eftersom jag kan vara inne och lira i BIOS utan problem så borde det väl inte vara fel på moderkortet?

Försökte även installera om windows men fick även där BSOD. Eftersom jag bootade via USB och detta var innan val av partitioner så borde jag väl kunna utesluta att det är hårddisken som är problemet?

Permalänk
Medlem

Troligtvis är det CPUn som är kass. Error-lampan för processorn lös på moderkortet under boot. Hoppas komplett kan skicka en ny inom kort.