Permalänk
Testpilot

Beror på det där känner jag!

Själv kör jag keramik till stekpannor då dem är otroligt lätta att göra rent och blir en fin stekyta på maten om man använder lite olivolja (behövs egentligen ingen olja i keramikpannor, använder för smaken).
Men sedan använder jag glas/gjutjärn för ungsformar, mestadels glas då dem kan maskindiskas.

Det som fått mig att göra mig av med mina gjutjärnspannor är att dem kräver så otroligt mycket omvårdnad i form hur du rengör dem och lär smörja in dem om du vill att dem ska hålla så som många beskriver, "i generationer".

Visa signatur

< R9 5900X | 32GB 3200 MT/s | RTX 3090 Ti >

< R5 7600X | 32GB 6400 MT/s | RX 9070 XT >

Permalänk
Avstängd

Enl mig är gjutjärnspanna det självklara valet. Och faktiskt är de äldre gjutjärnsstekpannorna bättre än de nytillverkade. Brukar kunna gå att köpa på second hand för en femtiolapp. Sedan får man lägga ner en timma med att rengöra den/renovera den till nyskick och ytterligare en timma till att steka in den med lämpligtvis rapsolja.

Här är en alldeles lysande guide på hur man totalrenoverar ett loppisfynd till nyskick:
Öhmans mat & vin - Uppdaterat fixartips: Bästa gjutjärnspannan för en femma

Fördelen med äldre gjutjärnsstekpannor är att ytan dvs själva stekytan i pannan är jämnare. För övrigt håller säkert en gjutjärnspanna minst 100 år. Det viktigaste är att ALDRIG diska den med diskmedel utan ENBART använda varmt vatten när pannan är varm samt aldrig ställa en het panna på ett kallt underlag och likaså aldrig ställa en kall panna på en het platta.

Fördelen med gjutjärnspannor är även att de är superba att ha i ugnen.

EDIT! Den värsta skiten man kan använda är sk teflonpannor, nonstickpannor osv...

Visa signatur

Besök gärna min egna sida BockenBruse.com
Mitt sista bilinköp TOYOTA YARIS VERSO -03 kanske ingen skönhet men ett bra transportfordon.

Permalänk
Medlem

Har en traktörpanna från Ronneby bruk i gjutjärn här hemma sen två år tillbaka och det är den enda jag använder, oavsett vad som skall lagas. Snyggt handtag i trä har den, så den agerar ju lite prydnad och står alltid framme. Rekommenderar gjutjärn
Edit: Kan ju vara lite dumt att ha trähandtag ifall du vill kunna ha den i ugnen.

Visa signatur

| FD Arc | ASrock P67 Extreme4 | Corsair HX850W |
| ASUS GTX1070 STRIX | i7 2600k@4.5 |
| 16GB Corsair Vengeance 1600 LP | Samsung 850 500gb | H80 |
Oh, by the way... I'M BATMAN!

Permalänk
Hedersmedlem

Kan nämna att stekpannor diskuterats tidigare på SweClockers forum: Stekpanna - Bästa materialet?. Även om tråden är ett par år gammal så misstänker jag att teknikutvecklingen i stekpannebranschen inte är så problematiskt snabb att den tidigare tråden hunnit bli alltför inaktuell.

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Medlem

Någon som har stekpannor från Scanpan och kan ge ett omdöme? Jag har hört mycket gott om dem, men från vad jag kan se verkar de ha någon slags beläggning ändå.

Visa signatur

Intel Core i5 13500 | Sapphire RX Vega 56 Pulse 8 GB | Gigabyte B760M | EVGA Supernova 750 G2 | Corsair 32 GB DDR5 Vengeance | Corsair Carbide Air 540 | Acer XF270HUA | Ducky Shine 3 | Logitech MX Master 3 | Logitech G305

Permalänk
Medlem

Har testat flera av nyare modell med diverse olika beläggningar men i slutändan är det inget så slår min nedärvda gamla gjutjärnsstekpanna , en gissning är att den är typ 50+ år gammal.

Nåt jag även märkt med olika nyare varianter är att dom inte funkar lika bra på min induktionshäll.

Visa signatur

Fractal Define 7 | ASUS ROG Strix X670E-F Gaming WIFI | AMD Ryzen 7 9800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Kingston 2x32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY Beast | Asus RTX 5090 ROG Astral OC | Corsair RM1000X ATX 3.1 1000W | Kingston Fury Renegade M. 2 Gen 4 1+4TB + Samsung 860 EVO 1TB + 870 EVO 4TB | Samsung Odyssey G8 G80SD | Synology DS 411j

Permalänk
Medlem

Beror väl på ändamålet? Ska man steka kött eller göra pytt i panna är väl gjutjärn bäst? Ska man göra omelett eller pannkakor så är kanske en keramisk non-stick panna bäst?

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p

Permalänk
Medlem

Gjutjärn för fisk och kött.
Jamie Oliver's teflon för att steka lite enklare grejer som ägg, bacon å pankakor!

Permalänk
Medlem

Jag kör både belagd och gjutjärn. Tycker att IKEAs 365 pannor är bra och tillräckligt billiga för att bytas vartannat år. Har inte provat kålstål men skulle inte klara mig med bara en gjutjärnspanna.

Permalänk
Medlem

Gjutjärn alla gånger

Permalänk
Medlem

Självklart gjutjärn, Skeppshult gör suveräna gjutjärnspannor. Det enda med dessa är förstås att de aldrig får stå blöta, för då rostar de, men låt den bara svalna på spisen, diska den med varmt vatten (aldrig med såpa) och torka av den med handduk på en gång efter disk. Det är inte alls så svårt som det låter, och det borde inte låta särskilt svårt. Hanteringen av gjutjärnspannor implicerar förstås att du har en särskild kökshandduk för stekpannan och i bästa fall en separat disksvamp/borste som inte utsätts för såpa, men där har du riktigt bra kvalitetsutrustning. Allt smakar godare när det steks i gjutjärn.

Även bra att tänka på att ha separat stekpanna för att steka fisk, eftersom gjutjärn kan absorbera fisksmak och lukt och så "färga" annan mat som steks i samma panna.

Visa signatur

Asus M5A99X EVO | AMD PhenomII x6 1100T @3.3GHz | Hyper 212+ EVO | Corsair DDR3 1600MHz @16GB | Asus GeForce GTX 1060 @1GB | Crucial M4 SSD @128GB | OCZ Solid 3 SSD @60GB | Seagate barracuda HDD @2TB | Corsair TX650 @650W | benQ 24" @2ms | Logitech X-540 @70W 5.1-surround | Corsair Gaming K95 RGB

Permalänk
Medlem

Teflon är enklast att diska så jag använder det till allt numera. Många gånger hade man önskat lite mer värme men maten brukar bli ätbar ändå.

Permalänk
Medlem

Hur gör man rent en stekpanna? Har någon keramikpanna från ica som funkade skitbra ibörjan, man behövde knappt inge smör/olja för att steka maten gled runt i pannan utan problem. Några månader efter inköp började maten fastna och man får använda mycket smör. Nu är det brända fläkar som man inte kan diska bort/rent med borste/diskmedel. Vill inte gå loss med stålull heller då det troligtvis repar. Går att steka i än men den ser förjävlig ut.

Permalänk
Avstängd

Gjutjärn är så gott som alltid bäst.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av moonblase:

Vad orsakar inte cancer och andra livshotande sjukdomar i vår värld? sluta var rädd och lev lite.
fett och fettsnålt orsakar cancer, luft orsakar cancer, vatten kan döda dig i för stora mängder.

Ursäkta, vad pratar du om? Varför ska jag självmant dricka mig själv till döds för att leva, jag dricker väll när jag är törstig?

Permalänk
Medlem

Är pengar inte ett problem hade jag köpt ett stekbord.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lappen81:

Ursäkta, vad pratar du om? Varför ska jag självmant dricka mig själv till döds för att leva, jag dricker väll när jag är törstig?

Syftade mer på att du länkade en artikel om ökat järnintag pga. lagad mat i gjutjärnspanna kan orsaka död i förtid

Visa signatur

Hette något annat förut, men kom fram till att det är dumt att ha samma namn på 78 miljoner sidor...
citera, svara osv. osv...
hot tip - ctrl + shift T öppnar senast stängda flik i vissa webbläsare

Permalänk
Medlem

Jag har haft två stycken Scanpan CTX i ett halvår nu, rena drömmen!! hoppas de håller bara. Jag hade också haft en gjutjärnspanna då det är riktigt nice att ha ibland.

Permalänk
Föredetting
Skrivet av moonblase:

Kolstålspannor kräver betydligt mer underhåll där man rengör med varmt vatten för att sen torka torrt och olja in med några droppar matolja efter varje användning. Ger ett bra resultat men kräver mycket mer instekning innan det slutar fastna
https://www.cervera.se/produkt/mineral-b-element-stekpanna-24...

Kolstålspannor kräver bara ny inoljning om man diskar med diskmedel. Kör själv varmvatten + borste ett par gånger i veckan utan att olja in något mer, ingen rost, inga problem. Bara se till att torka ordentligt (typ ställa på hällen på eftervärme om man inte har induktion). Att steka in den med typ kokos- eller rapsolja är däremot viktigt.

Visa signatur

Internet of Things. Translation: Anything that connects to the internet, no matter how useless nor how much of a security risk it poses.

Permalänk
Medlem

Det beror på... Vad är din egen inställning till matlagning/prylar. Vad har du för spis?

Vill du bara steka på någonting och ser underhåll av prylar som något extremt tråkigt?
-Köp då billigaste teflonpannan du hittar och byt ut så ofta som det behövs. För att öka på bytesintervallerna så använd bara mjuka redskap (plast/trä). Resultatet kommer inte blir speciellt bra, men det är smidigt.

Är du mer intresserad, välj då en panna i gjutjärn eller kolstål. Innan jag bytte spis (hade en riktigt trött gjutjärnsspis) så var rejäla gjutjärnspannor det enda som fungerade om man behövde hög temperatur (till magert kött t ex.). Tunnare pannor i kolstål kyldes av för fort när man la i köttbiten och värmetillförseln var för liten för att hålla temperaturen uppe och få en bra yta på köttet. Och som redan nämnts i tråden, äldre pannor från Skeppshult, Husqvarna, Ronneby Bruk mm. tycker jag är bättre än nytillverkade då de nya är väldigt råa och behöver nästan slipas invändigt för att bli lite slätare.

När jag däremot bytte till en fräsch induktionshäll med 3.5kW plattor så vart gjutjärnet till min nackdel, jag kunde inte reglera ner temperaturen så fort som jag ville. Däremot fungerade kolstålspannor helt strålande då den lägre massan gör att de svarar snabbt på effektminskning, samtidigt som spisens effekt ser till att temperaturen inte sjunker.

Själv använder jag uteslutande De Buyer kolstålspannor, för det mesta är det en 32 cm Mineral B som står på spisen.

Rostfria pannor har jag aldrig provat, så där kan ju någon annan fylla på.

Permalänk
Medlem

Är inte så ekonomiskt men jag köper såna billiga teflonpannor och när ytan väl slitits ut så köper jag en ny, oftast så böjer dom sig också när man kör på "för hög värme" xD

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

@Megacrash:
Igengrodda keramikpannor ger man en omgång med keramikrent samma medel som man använder för rengöring keramikhällar. Därefter diskar du pannan innan den används.

Visa signatur

“When a clown moves into a palace he doesn’t become a king, the palace instead becomes a circus.”

Permalänk
Avstängd

IKEA:s, eller om det var Dollar store:s non-stick/teflon kan jag slå ett slag för, den har funkat i ca 7-8 år, fast då ligger jag oftast på nummer 3 av 6 möjliga på plattan, och ser det endast som en stekpanna

Det enda den ska göra är att steka, och det den gör duger för mig.
Sen har inte jag märkt av någon form av "släpp" från teflonen, fast jag vet inte om folk kör för hög värme på dem, eller kör annat än plastredskap i dem eller dylikt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

CPU: Ryzen 7 1700, kylare: Noctua NH-L12, Mammabräda: Gigabyte AX370 Gaming-K3, RAM: Corsair LPX 3200Mhz @ 3066Mhz vid 1,35V stabilt, GPU: MSI 1080 Ti Gaming X, PSU: Corsair SF600, Lagring: 2xWD Red 3TB speglat, 1x Samsung Evo 960 256GB, Chassi: Inbyggt i skrivbordet, sörjer för sval lägenhet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wifi:

Någon som har stekpannor från Scanpan och kan ge ett omdöme? Jag har hört mycket gott om dem, men från vad jag kan se verkar de ha någon slags beläggning ändå.

Skrivet av felleton:

Jag har haft två stycken Scanpan CTX i ett halvår nu, rena drömmen!! hoppas de håller bara. Jag hade också haft en gjutjärnspanna då det är riktigt nice att ha ibland.

Har också Scanpan CTX 20cm + 28 cm sedan ca 1 år och är mycket nöjd. Tjock botten, non sticken funkar perfekt, snygga som attans och inga repor annat än de där nästan osynliga cirkulära reporna jag tror man får av diskandet. Har följt instruktionerna om att diska i maskin var 3:e disk.

20 + 28cm-paket är på kampanj då och då, håll utkik på prisjakt!

Visa signatur

Fractal Design Define Mini || EVGA SuperNOVA G2 550W || Asus Z170M-Plus || Core i5 6600K @ 3.5GHz || Be-Quiet Pure Rock || Asus GeForce GTX 970 Strix OC || Samsung 950 Pro M.2 256GB || Samsung 850 Evo 500GB || Corsair Vengeance LPX Black DDR4 2666MHz CL16 16GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av GLaDER:

Jag frågade min morbrors fru, som jobbar som kock, och hon rekommenderade faktiskt ICAs stekpannor (de med en röd prick i mitten). Visst, hon hade säkert i åtanke att jag är student, men hon menade att hon hade sådana hemma för eget bruk och tyckte de var mest värda.

Köpte en sådan när jag flyttade hemmifrån för 5 år sedan. Använder den fortfarande dagligen, förbannat bra panna, beläggningen är även den kvar så är enkel att diska. Bor själv tillsammans med en kock och även hon tycker det är en mycket bra panna, speciellt för det ynkliga priset på 150kr. Diskar den kanske en gång i månaden, resten av tiden går den att torka av med papper.

Visa signatur

Citera för svar

Permalänk
Avstängd

Har väldig många pannor och används till olika saker.

Viktigast med en panna är att botten är helt plan och inte rör sig när den värms upp, på 60 talet gjordes några pannor i riktig superkvalite, rostfritt med rejäl kopparbotten dessa blir varma riktigt snabbt att eftersom kopparn leder och även sprider värmen helt jämnt, googla tex stålpantern finns ibland att hitta till fyndpriser på loppis för en hundring eller två spöar lätt ny kvalitetsspannor för flera tusen. http://lovely60s.weebly.com/nilsjohan.html

Men att laga i rostfritt är lite annorlunda än gjutjärn. Gjutjärn bra till kött eftersom du alltid får med extra järn, rostfritt till fisk eftersom du inte vill få med järn. Teflon, keramik är lågbudget redskap men duger bra att crepes, pannkakor och att värma grönsaker.

Men allt beror på hur högt man vill lägga ribban och hur känsliga smaklökar som ska tillfredsställas.

Enklast att kolla så inte någon överhettat och slagit pannan eller om kvalitén är dålig är att hålla den mot något plant tex en hyllkant i affären och se hur stor ljusstimma som syns, många moderna pannor även av dyrare märken har konkavt botten vilket är rätt värdelöst men tillverkas så eftersom de rör sig mycket vid uppvärmning och annars skulle riskeras att börja bukta konvext men såna pannor är inget för mig.

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av fantomsmurfen:

Beror väl på ändamålet? Ska man steka kött eller göra pytt i panna är väl gjutjärn bäst? Ska man göra omelett eller pannkakor så är kanske en keramisk non-stick panna bäst?

Kolstålspannor funkar perfekt till allt jag hunnit testa än så länge

Visa signatur

|| AMD Ryzen 9800X3D || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 990 PRO 4TB || Kingston Fury CL30 64GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 ||

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem

Vi kör själv bara gjutjärn här hemma, lite jobb med dom jämfört med det nonstick tjofräset men det blir aldrig bra att laga i sånt ändå.

Personligen håller jag mig till gjutjärn!

Visa signatur

Jag har ingen dator att visa upp här nere längre, men jag har en fräsig formel 1 bil i Lego!

Permalänk
Medlem
Skrivet av lappen81:

Känns inte speciellt hälsosamt att öka järnintaget med 300% för varje måltid resten av livet, men å andra sidan kanske det är jätte bra för vissa personer.

Hellre det än att öka intaget av plastpartiklar och cancerogena ämnen som avges av teflonpannor.
För att inte tala om all akrylamid som finns i vidbränd mat...

Apropå kroppens upptagningsförmåga av järn så krävs det att man äter något c-vitaminrikt i samband med måltiden för att ens kroppen skall kunna tillgodogöra sig järnet, så det mesta åker rakt igenom och ut igen.
Och som sagt, vissa personer skulle ju kunna slippa att äta järntabletter med att bara börja laga sin mat i gjutjärnspanna.

Skrivet av nikitalord:

Viktigast med en panna är att botten är helt plan och inte rör sig när den värms upp, på 60 talet gjordes några pannor i riktig superkvalite, rostfritt med rejäl kopparbotten dessa blir varma riktigt snabbt att eftersom kopparn leder och även sprider värmen helt jämnt, googla tex stålpantern finns ibland att hitta till fyndpriser på loppis för en hundring eller två spöar lätt ny kvalitetsspannor för flera tusen. http://lovely60s.weebly.com/nilsjohan.html

Har en sån traktörpanna, väger fläsk
Just nu ligger den bara och skräpar i en låda, hoppas att den fungerar till en induktionshäll...