Solceller, solpaneler, egen elproduktion, styra elförbrukning

Permalänk
Medlem
Skrivet av FreeMan:

Har du bundit ditt avtal på produktionsanläggningen också?

För du har nämligen två olika anläggningsnummer på din förbrukning och produktionsanläggning.
Du behöver inte ha samma elhandelsföretag på dessa två.

Borde vara så ja, men de jag ringde, Trollhättans energi och Telge energi som va bland de som betalar bäst, ville inte teckna något avtal så länge det inte va på både köp och sälj delen. Struntade faktiskt i att ringa runt mer utan låter tiden löpa ut.
Men som sagt det blir ju inga jättestora skillnader, kanske 20 öre per kwh, vilket ger kanske 1200 per år extra.

Absolut största besparingen får man ju i att använda sin egenproducerade el eftersom man slipper alla skyhöga avgifter och skatter då.
Det skulle finnas en hyfsat billig lösning på lagring av el. Tyvärr är ju batteribanker idag alldeles för dyra för att vara en lönsam investering.

Postar en bild på senaste fakturan som visar förhållandet vad jag får betala för 348 kwh respektive får betalt för 1031 sålda kwh. Det är ju skatter och avgifter som står för största delen.
Intressant när jag tittar nu, får betala ca 40 öre/kWh rörligt pris, men får betalt 25 öre/kWh spotpris.

Skrivet av vinylens:

Så vilket bolag betalar bäst då? antar att Elon betalar bäst första året med sin extra krona

Antar du menar Eon? De är en av de som betalar sämst, som jag skrev och du kan se på bilden får jag tom betala en förlustersättning på några ören till Eon när dom köper el av oss.
De har väl en kampanj där man får 1 kr extra per kWh såld el, men den gäller enbart om man köpt anläggningen via dom själva. Så va det i alla fall när jag kollade för ett tag sedan.

Kolla på denna, http://www.prosument.se/, med mina uppgifter är det Trollhättan energi som betalar bäst förutom Vattenfall (men då gäller köp av anläggning från Vattenfall)

Permalänk
Medlem

Lägger in en bild på anläggningen också, 27 st LG 335w, Fronius 10kW inverter, sitter i rakt söderläge.
Beräknat lämna någonstans runt 8500 kWh per år.
Lite sugen på att bygga en egen solföljare och ha kanske 3 paneler på den och mikroinvertrar. Vore fint få lite extra riktad energi speciellt tidiga mornar och kvällarna. Borde inte vara så komplicerat tycker jag.

Permalänk
Medlem

Så här blev det! Kopplas in mot elnätet idag, spännande o se vad effekten blir!

Permalänk
Medlem
Skrivet av PippiRull:

Pga att jag är bunden till året ut...annars hade Eon åkt i soptunnan för länge sedan.
Nu blir det dock ingen jättestor skillnad med annan leverantör/köpare, men av princip kommer jag byta.

Skickades från m.sweclockers.com

Tips om du lever med någon annan, skriv över elnätsabonnemanget så bryter du elavtalet. Så gjorde vi precis

Permalänk
Medlem
Skrivet av BJorNus:

Tips om du lever med någon annan, skriv över elnätsabonnemanget så bryter du elavtalet. Så gjorde vi precis

Historiskt så har elhandelsföretagen oftast inte tagit ut någon "brytavgift" vid "flyttar", dvs att personen för elnätsavtalet ändras. Dock har många elhandelsföretag börjat ta ut en "brytavgift" även för detta och speciellt i de fallen då de ser att personen som stod på det tidigare elnätsavtalet fortfarande är skriven på adressen.

Det finns inget som lagligt hindrar ett elhandelsföretag att ta ut "brytavgiften" om en kund säger upp sitt elhandelsavtal oavsett om det är för att byta elhandelsföretag eller för att kunden flyttar.

Men som för BJorNus så går det ofta bra att göra som honom och inte råka ut för en kostnad.

Angående bäst betalt för elen. Har ni som frågar detta en elbil eller funderar på skaffa en? kolla då på https://sverige.tibber.com/

De riktiga pengarna att spara på el i framtiden är att sälja sin flexibilitet.

Tror inte det kommer finnas några stora pengar att tjäna på att sälja sin solcellsel och anledningen till det är att fler och fler monteras upp solceller. Alla dessa anläggningar producerar el samtidigt så utbudet vid dessa tidpunkter kommer att öka.

Samtidigt har vi historiskt sett i Sverige väldigt låg efterfråga på el när solceller producerar som mest. Tänk er en solig Juli dag när de flesta är på semester. Då är det låg efterfråga på elen som produceras.

Det kan till och med bli så att elpriserna blir negativa. Dvs att man som producent får betala för att skicka in el i nätet.
Detta händer oftare och oftare i Tyskland och beror på att det finns mycket vindkraft installerad och när det blåser mycket produceras mer än vad som behövs i det Tyska elsystemet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av PippiRull:

Intressant när jag tittar nu, får betala ca 40 öre/kWh rörligt pris, men får betalt 25 öre/kWh spotpris.

Du har ett elbehov för dygnets alla timmar. Dom 40 öre/kWh som du betalar är beräknat på all din förbrukning och eftersom priset per kWh är olika varje timme är 40 öre/kWh ditt medelpris denna månad.

Du har bara producerat el när solen lyser, dvs inte dygnets alla timmar. Vid dessa tidpunkter har priset på el varit lägre då det har funnits fler som vill producera elen.

Permalänk
Medlem

@FreeMan: Om ni tittar på timpriserna så är elpriset så är det ju i princip alltid dyrast under dygnets ljusa timmar då företagen är igång. Men visst det är ju ett spel det där, en sak som är säker är att det bättre att investera i solceller än om man har pengarna på ett bankkonto med dålig ränta...

Permalänk
Medlem

För den som är intresserad så kan ni kika på vår anläggning här Soligt o fint idag kan vi komma upp i 100kwh idag?
https://monitoringpublic.solaredge.com/solaredge-web/p/site/p...

Permalänk
Medlem

Om jag skulle vilja driva en del av hushållets el, låt säga 1500w kontinuerligt 24/7 och dessutom vill gå break even på elkostnaden för denna del... dvs överproduktion och att sälja tillbaka till elnätet för att också köpa el för att fortsätta driva dessa 1500w när solen inte skiner. Taket är 30kvm, 30 graders vinkel och ingen skugga från omgivningen. Hushållet ligger ute på Värmdö i Stockholm. Hur många, låt säga 300w paneler skulle krävas för att uppnå detta?
Vad skulle det kosta mellan tummen och pekfingret om jag anlitar någon kontra att göra allt som går själv?

Jag är alldeles för grön på detta för att göra dessa uträkningar på egen hand. Skulle hur som helst vilja göra detta som ett experiment på kul. Till att börja med driva en miningrigg. Struntar i om jag inte tjänar in själva anläggningen eller går back på hela projektet, utan ser det mest som en kul grej.

Kan tillägga att jag har möjlighet att köpa följa 160w paneler till halva priset, men vanliga 300w kinapaneler är kanske att föredra?
https://www.jula.se/catalog/fritid/friluftsliv/husvagn-och-hu...

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Medlem

Jag skulle kunna hjälpa dig lite hur du vill ha hjälp med paneler.

Permalänk

Hejhopp.

Jag är intresserad av solpaneler och har fått en offert som jag var missnöjd med pga att han hade satt dåliga paneler med dålig verkningsgrad och de var 275w. Han hade dessutom fyllt hela taket och garaget med solpaneler.
Jag begärde ny offert med det som jag vill ha.
30-34 panel av tyska märket Luxor dessa Luxor ECO LINEHALF CELLS M120 330Wp,monosv/vit
Dessa mono https://www.luxor-solar.com/en/solar-modules/eco-line/eco-lin...
Lite snabbt räknat på offerten jag fick innan med 30 av dessa som skulle ge 10kwp så kommer systemet att hamna på ca 100K.
Detta är räknat utan arbete men jag sa att nästa offert ska innehålla arbete också så jag kan jämföra om jag ska använda mig av dom eller inte och sätta upp de själv bara elen får de göra då.
Så 100K utan 20% som man får som bidrag är det bra?
Mitt tak är åt öst.
Sen får man 60 öre för det man säljer garanterat plus spotpriset eller har jag fel och spotpriset denna månad säg att det har legat i genomsnitt på 40 öre?
Så jag får 1Kr för det jag säljer eller?
Använder jag elen själv så tjänar jag såklart mer.
Tror ni att i framtiden att de 60 ören kommer att minska försvinna då blir det inte värt att sätta upp solpaneler men så länge man får 60 öre plus spotpris så borde anläggningen betala sig självt i mitt fall på max 10 år.

Visa signatur

Intel 9900K, Aorus master, g.skill 3200mhz 16gb,Lian li dynamic,Corsair Masterliquid ML360R RGB,ssd 970 1TB, ssd2 970 500Gb, 1080 TI gigabyte. Corsair 850W Vit.

Permalänk

Synd att denna intressanta tråd om solpaneler inte är aktiv.
Har iallafall fått ny offert som jag har godkännt på 109000kr inkl jobb för 32 paneler.
Jag godkände offerten och de har gjort beställning på allt.
Kommer att använda mig av rot i första hand och har även sökt bidrag för de 20% som man kan få.
Jag har räknat lite på det hela och om priserna står sig så kommer jag att ha betalat av dessa efter 8-9 år.
Försvinner 60öre så blir avbetalningen på ca 12 år. Win win så dessa paneler har 25års garanti på 85% av verkningsgraden vill jag minnas och inte 80%.
Sen så har de 15års produktgaranti och inte 12 som de allra flesta.
Överdimesionerade min växelriktare så istället för 10kw så tog jag en 12kw för jag tror att jag i framtiden kommer att slänga dit några paneler till. Den kostade bara 1250kr mer.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Intel 9900K, Aorus master, g.skill 3200mhz 16gb,Lian li dynamic,Corsair Masterliquid ML360R RGB,ssd 970 1TB, ssd2 970 500Gb, 1080 TI gigabyte. Corsair 850W Vit.

Permalänk
Medlem

Kul, tror att jag har missat denna tråden! Jag väntar på offert på 36 paneler. Kan uppdatera här om det finns intresse.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Värt att tänka på för framtida spekulanter. Precis som @FreeMan varit inne på här uppe, överproduktion kommer antagligen ge negativt elpris. Man förbrukar själv mest på morgon och sen eftermiddag/kväll så kan va en bra ide att utnyttja öst/västtak istället för södertak.
Man får sämre årsproduktion ja, men kan utnyttja mer själv vilket är den största vinsten.

https://www.atl.nu/debatt/ost-och-vastlage-kan-vara-bast-for-...

Permalänk
Medlem

Jag har missat denna tråden helt här. Då jag antar att det finns en del teknikintresserade här så kan jag nämna att jag skrivit ner alla mina erfarenheter om min solcellsinstallation ihop med massor om teknik och hemautomation här. Hoppas någon kan ha nytta av det.

Tex att kunna mäta sin förbrukning, ladda bilen då solen skiner eller kunna få upp sin solcellsproduktion på sin magiska spegel.

http://www.planet4.se/

Visa signatur

Freddan

Permalänk
Medlem
Skrivet av planet4:

Jag har missat denna tråden helt här. Då jag antar att det finns en del teknikintresserade här så kan jag nämna att jag skrivit ner alla mina erfarenheter om min solcellsinstallation ihop med massor om teknik och hemautomation här. Hoppas någon kan ha nytta av det.

Tex att kunna mäta sin förbrukning, ladda bilen då solen skiner eller kunna få upp sin solcellsproduktion på sin magiska spegel.

http://www.planet4.se/

https://www.planet4.se/wp-content/uploads/2019/03/IMG_20190301_135454.jpg

Mycket bra och kul där, bra gjort
Önskar bara man hade tid att fixa lite.

Permalänk
Medlem

Egna paneler blir nog intressant på riktigt först när priset på batterier (lagring) är vettigt. Man kan förstås ha en elbil och använda den som lagringskälla för den ström som genereras när solen lyser: Men då måste den stå hemma under dagtid. Man kan alltså inte ta den till jobbet utan bara köra med den på kvällar och morgnar. Och såvitt jag vet är inte dagens elbilar förberedda för lämna ifrån sig ström till hushållet. De kan väl bara ta emot - inte ge ifrån.

.

Visa signatur

AMD Thunderbird 1.33 GHz (133 MHz Bus), Epox 8K7A, 1 x 256MB Corsair PC2100 DDR SDRAM, 20.5GB 7200 RPM Western Digital EIDE, Visiontek GeForce 3

Permalänk
Medlem
Skrivet av SweMerlin:

Egna paneler blir nog intressant på riktigt först när priset på batterier (lagring) är vettigt. Man kan förstås ha en elbil och använda den som lagringskälla för den ström som genereras när solen lyser: Men då måste den stå hemma under dagtid. Man kan alltså inte ta den till jobbet utan bara köra med den på kvällar och morgnar. Och såvitt jag vet är inte dagens elbilar förberedda för lämna ifrån sig ström till hushållet. De kan väl bara ta emot - inte ge ifrån.

.

Ja och inte skulle jag vilja använda batteriet i en bil som batteribank för hushållet...Räcker med laddcyklerna för eldriften, ska man dessutom köra hushållet på det åldras det nog fort.
Kul byta batteri i en Tesla tex

Edit: Men håller med, priser på batteribanker måste sjunka ganska kraftigt för att vara värt att köpa. Med en batteribank blir det klart mer värde i att ha paneler, dels jämna ut dagtid när solen går i moln, men framförallt kvällstid när man behöver elen. Men ren förlust köpa det idag även med 60% statligt stöd.

Permalänk
Skrivet av vinylens:

Så vilket bolag betalar bäst då? antar att Elon betalar bäst första året med sin extra krona

De flesta betalar bra om man köper anläggningen hos dem.
Något jag absolut inte kommwr att göra då jag kommer undan med över 50k i vinst.
Jag har vattenfall och när solpanelerna kommit upp och allt är ok aå blir det dom i 1år då de ger 40öre första året plus spotpris plus 60öre så ca 1.40. Plus minus beroendes på spotpriset.
Sen efter 1 år så får jag se telge energi kanske.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Intel 9900K, Aorus master, g.skill 3200mhz 16gb,Lian li dynamic,Corsair Masterliquid ML360R RGB,ssd 970 1TB, ssd2 970 500Gb, 1080 TI gigabyte. Corsair 850W Vit.

Permalänk
Medlem

Jag har fått en offert på ett 10,8KW system med 36st 300W mono-moduler med optimerare. Priset för hela kalset ligger på 164kkr. Utan solcellsstöd så kan det väl bli lite knepigt att tjäna ihop pengarna till systemet men det är egentligen inte för pengarna jag gör installationen utan mest för att jag tycker att det är lite coolt.
Det jag undrar över är om det verkar vara ett vettigt pris? Antagligen skulle det blir rejält mycket billigare om jag hade slängt upp solcellerna på taket själv...
Garantin på solpanelerna är endast 10år, kan man räkna med att de håller i 25 - 30år eller borde man välja andra paneler (och annan installatör) som har bättre garanti?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Azodan:

Jag har fått en offert på ett 10,8KW system med 36st 300W mono-moduler med optimerare. Priset för hela kalset ligger på 164kkr. Utan solcellsstöd så kan det väl bli lite knepigt att tjäna ihop pengarna till systemet men det är egentligen inte för pengarna jag gör installationen utan mest för att jag tycker att det är lite coolt.
Det jag undrar över är om det verkar vara ett vettigt pris? Antagligen skulle det blir rejält mycket billigare om jag hade slängt upp solcellerna på taket själv...
Garantin på solpanelerna är endast 10år, kan man räkna med att de håller i 25 - 30år eller borde man välja andra paneler (och annan installatör) som har bättre garanti?

Kolla så att de inte är bor-dopade polykristallina paneler, ~15'000 per kWp verkar rimligt om det är ett nyckelfärdigt avtal.

Ni som vill räkna lite själva på solpaneler kan hitta verktyg för detta här;
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html

När jag räknar på det med nuvarande elpriser så kommer en solcellsanläggning betala sig efter 20-25 år, utan byte av växelriktare eller annat underhåll (mitt tak är i det närmaste optimalt). Räkna inte med att kunna sälja egenproducerad el till nätbolagen i framtiden då fler kommer sätta solceller på taket. Så även om elpriserna kommer gå upp rejält 2019/2020 och 2020/2021 så kommer detta inte påverka privata producenter av solel då marknaden kommer mättas mycket fort.

Räkna också med kraftigt höjda elnätsavgifter. Sedan tillkommer tilläggsförsäkringar så småningom, solceller har ju en tendens att börja brinna, räddningstjänsten är inte så förtjust i att hälla vatten på elkomponenter som inte går att stänga av.

När elpriserna nu stiger så kanske lönsamheten gör det intressant att satsa på solceller men räkna på det ordentligt innan ni bestämmer er, en liten dieselgenerator kan i många fall vara billigare, särskilt om den går att köra på RME eller frityrolja...underhållet är ju också lite enklare att sköta själv.

Visa signatur

Dator 1. MSI Z370 GAMING PRO CARBON, Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB, Gigabyte AORUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB, Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance, passivt vattenkyld.

Dator 2. MK MSI X79A-GD45, Intel i7-3820 @ 4,0 GHz, EVGA 980Ti med vattenblock, 16 Gig DDR3, vattenkyld

Specialskärm: ~124 tum 3840 X 1080, 178° FOV (2 x BenQ 1070+)

Permalänk
Skrivet av ZAIZAI:

Kolla så att de inte är bor-dopade polykristallina paneler, ~15'000 per kWp verkar rimligt om det är ett nyckelfärdigt avtal.

Ni som vill räkna lite själva på solpaneler kan hitta verktyg för detta här;
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html

När jag räknar på det med nuvarande elpriser så kommer en solcellsanläggning betala sig efter 20-25 år, utan byte av växelriktare eller annat underhåll (mitt tak är i det närmaste optimalt). Räkna inte med att kunna sälja egenproducerad el till nätbolagen i framtiden då fler kommer sätta solceller på taket. Så även om elpriserna kommer gå upp rejält 2019/2020 och 2020/2021 så kommer detta inte påverka privata producenter av solel då marknaden kommer mättas mycket fort.

Räkna också med kraftigt höjda elnätsavgifter. Sedan tillkommer tilläggsförsäkringar så småningom, solceller har ju en tendens att börja brinna, räddningstjänsten är inte så förtjust i att hälla vatten på elkomponenter som inte går att stänga av.

När elpriserna nu stiger så kanske lönsamheten gör det intressant att satsa på solceller men räkna på det ordentligt innan ni bestämmer er, en liten dieselgenerator kan i många fall vara billigare, särskilt om den går att köra på RME eller frityrolja...underhållet är ju också lite enklare att sköta själv.

Jag har räknat på det och jag kan omöjligt gå i förlust.
Mitt system är på 10.5kw 330w luxor paneler 32st med 15års garanti och 25 års driftgaranti på över 80%.
Kalaset kommer att kosta 108000kr utan investeringsstödet med jobb inräknat frakt och allt. Om vi säjer att jag använder 5kw själv så kommer systemet att betala sig själv på ca 15 år utan att sälja något el till någon sen har jag 10 15 år till minst som jag bara kommer att gå plus. Men om dagens priser och allt fortsätter som det är så kommer det att vara betalt på 8år.
Jobbet kommer bara att kosta 15000kr inkl moms så de får göra det annars hade man kunnat dra bort de pengarna genom att göra det själv men var så billigt att de får göra det.
Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Intel 9900K, Aorus master, g.skill 3200mhz 16gb,Lian li dynamic,Corsair Masterliquid ML360R RGB,ssd 970 1TB, ssd2 970 500Gb, 1080 TI gigabyte. Corsair 850W Vit.

Permalänk
Medlem
Skrivet av _F1GHT3R_:

Jag har räknat på det och jag kan omöjligt gå i förlust.
Mitt system är på 10.5kw 330w luxor paneler 32st med 15års garanti och 25 års driftgaranti på över 80%.
Kalaset kommer att kosta 108000kr utan investeringsstödet med jobb inräknat frakt och allt. Om vi säjer att jag använder 5kw själv så kommer systemet att betala sig själv på ca 15 år utan att sälja något el till någon sen har jag 10 15 år till minst som jag bara kommer att gå plus. Men om dagens priser och allt fortsätter som det är så kommer det att vara betalt på 8år.
Jobbet kommer bara att kosta 15000kr inkl moms så de får göra det annars hade man kunnat dra bort de pengarna genom att göra det själv men var så billigt att de får göra det.
Skickades från m.sweclockers.com

Du kommer behöva byta växelriktare efter ~10 år, det försämrar din kalkyl något. En växelriktare i 10 kW-klassen kostar just nu runt 25'000... eller lägger på återbetalningstiden med ca: 3-5 år.

10,5 kW kommer producera ~9500 kWh per år, du kommer tillgodogöra dig hälften enligt egen utsago vilket ger en återbetalningstid på 18,9 år (1,2 SEK/KWh nuvarande genomsnittligt konsumentpris), om du lyckas sälja ditt överskott till spotpris (35 öre) sjunker det till 15 år. Tillkommer kostnader för byte av växelriktare, jag har inte tagit med sjunkande effektivitet, ränta/amortering eller andra omkostnader.

Som jag skrev, räkna ordentligt och gör inga glädjekalkyler, då lurar man bara sig själv...

Sedan återstår det att se hur mycket värde de där effektgarantierna i verkligheten har.

Visa signatur

Dator 1. MSI Z370 GAMING PRO CARBON, Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB, Gigabyte AORUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB, Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance, passivt vattenkyld.

Dator 2. MK MSI X79A-GD45, Intel i7-3820 @ 4,0 GHz, EVGA 980Ti med vattenblock, 16 Gig DDR3, vattenkyld

Specialskärm: ~124 tum 3840 X 1080, 178° FOV (2 x BenQ 1070+)

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZAIZAI:

Kolla så att de inte är bor-dopade polykristallina paneler, ~15'000 per kWp verkar rimligt om det är ett nyckelfärdigt avtal.

Ni som vill räkna lite själva på solpaneler kan hitta verktyg för detta här;
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html

När jag räknar på det med nuvarande elpriser så kommer en solcellsanläggning betala sig efter 20-25 år, utan byte av växelriktare eller annat underhåll (mitt tak är i det närmaste optimalt). Räkna inte med att kunna sälja egenproducerad el till nätbolagen i framtiden då fler kommer sätta solceller på taket. Så även om elpriserna kommer gå upp rejält 2019/2020 och 2020/2021 så kommer detta inte påverka privata producenter av solel då marknaden kommer mättas mycket fort.

Räkna också med kraftigt höjda elnätsavgifter. Sedan tillkommer tilläggsförsäkringar så småningom, solceller har ju en tendens att börja brinna, räddningstjänsten är inte så förtjust i att hälla vatten på elkomponenter som inte går att stänga av.

När elpriserna nu stiger så kanske lönsamheten gör det intressant att satsa på solceller men räkna på det ordentligt innan ni bestämmer er, en liten dieselgenerator kan i många fall vara billigare, särskilt om den går att köra på RME eller frityrolja...underhållet är ju också lite enklare att sköta själv.

Varför ska man inte räkna med att sälja egenproducerad el till elbolagen? Du vet väl att det är en lag på det, i sådana fall krävs det en lagändringar. Vad är den politiska drivkraften för det? Rätt mycket badwill i dessa tider..

Vad har höjda elnätsavgifter med solceller att göra? Det kostar lika mycket om man har en anläggning eller inte så det kan du inte kalkylera för. Eller menar du att elnätsavgifterna kommer höjjas för solels-producenterna? Logiska vore snarare tvärtom men men.

Belägg för att hemförsäkringspremien kommer höjjas eller att försäkringsbolagen kommer ta ut en solcellsavgift som ska bara drabba solcellsägare? Tveksamt att man ens får göra så enligt FRL.

Tyvärr är din pessimism inte speciellt trovärdig. Generella svaret är att solelskalkylerna har en paybacktid på ca 10år. Kanske läget är annorlunda om 10år i framtiden men då är ju anläggningen redan betald.

Vad man inte ska glömma är att solceller är ganska dålig invenstering i överlag, för de flesta är bergvärme och tilläggsisolering är ett bättre alternativt. En vanlig enkel fondportfölj är sannolikt en mycket bättre investering. Vad man inte ska glömma är att solcellerna ger direktavkastning, så på de investerade pengarna så har man avkastning i stort sett från första månaden till skillnad mot en fondportfölj.

Permalänk

102413 Luxor ECOLINEHALFCELLS 32,00 st 1 528,00 5,00% 46 451,20
M120 330Wp, mono sv/vit

216010 GoodWe-SmartDT-10kW 1,00 st 15000,00 15000,00

310110 Novotegra-mont.skena-C-skena;
alum 6,12m 10,00 st 358,00 5,00% 3401,00

310115 Novotegra-skarvb.inv.C-skena 4,00 st 29,00 5,00% 110,20
200mm

310183 Novotegra-ÄndkåpaPlastC-skena 20,00 st 16,00 5,00% 304,00
47mm svart

310214 Novotegra-ändklämma34-42 20,00 st 28,00 5,00% 532,00
mm svart

310215 Novotegra-mellanklämma;34-42mm; 56,00 st 24,00 5,00% 1276,80
svart

310310 Novotegra-tegelkrokflexibel24-30 34,00 st 79,00 5,00% 2551,70
mm set

310134 Novotegra-skruv för direktmontage 36,00 st 6,00 5,00% 205,20
C-skena

310136 EPDM självhäft 54mmx10mtr 1,00 st 116,00 5,00% 110,20

400108 Norwesco Säkerhetsbrytare IP54 1,00 st 320,00 5,00% 304,00
16A

400123 DC Säkerhetsbrytare / Frånsk. 1,00 st 490,00 5,00% 465,50
1200V 2 & 4 Pol

400121 MC4 kabelkontakt Hona(Minus) 5,00 st 23,00 5,00% 109,25
-Skruvning

400122 MC4 kabelkontakt Hane (Plus) 5,00 st 23,00 5,00% 109,25
-skruvning

400119 Likströmskabel 6mm,röd, 60,00 st 13,00 5,00% 741,00
dubbelisolerad

400120 Likströmskabel 6mm,svart, 60,00 st 13,00 5,00% 741,00
dubbelisolerad

500110 Varningsskyltar Solenergi 3st 52x75 1,00 st 149,00 5,00% 141,55
mm

510500 Montering inkl. driftssättning 20,00 st 600,00 12000,00

910110 Frakt- Schenker 1,00 st 1425,00 1425,00

Planerat leveransdatum 2019-08-29

Totalbelopp 107 474,00Kr
INKL MOMS

Installerad effekt:10,56kWp
Årlig produktion:10000kWh
I installation ingår all materiel samt driftstart för en färdig produktionsanläggning, tillkommer ev. ombyggnad skåp eller övrigt på
fastighetens befintliga elnät, byggställning och/eller lift samt lyfthjälp kan tillkomma.

Tack för Er order!

SÅ SER MIN ORDER UT svårslaget med installation vill jag tro plus riktigt bra paneler med bra verkningsgrad över 20.
Halva hustaket plus ena sidan av garaget kommer de att sitta på.

*Räknar på en solcellsanläggning som producerar 9000 kWh per år och som kostar 115 000 . Priset blir 92 000 kronor med det statliga solstödet.
Hälften, 4500 kWh, av den producerade elen används. Den har samma värde som värdet av köpt el, där elpriset i detta fall är utan påslag eller avgifter.

Elpris: 0,4223 kr/kWh
Elöverföringsavgift: 0,2112 kr/kWh
Energiskatt: 0,347 kr/kWh
Totalt exklusive moms: 0,9805 kr/kWh
Totalt inklusive moms: 1,2256 kr/kWh
Totalt för 4500 kWh: 5515 kr

Den andra hälften av den producerade elen matas in i elnätet för försäljning. Värdet av den sålda elen blir:

Elpris: 0,4223 kr/kWh
Skattereduktion: 0,6 kr/kWh
Nätnytta: 0,0292 kr/kWh
Elcertifikat: 0,1 kr/kWh
Totalt med skattereduktion: 1,1515 kr/kWh
Totalt utan skattereduktion: 0,5515
Totalt för 4500 kWh med skattereduktion: 5182 kr
Totalt för 4500 kWh utan skattereduktion: 2482 kr

Total besparing per år med skattereduktion: 10 697 kr
Total besparing per år utan skattereduktion: 7997 kr

Återbetalningstid med skattereduktion: 92 000/10 697 = 8,6 år
Återbetalningstid utan skattereduktion: 92 000/7997 = 11,5 år

Detta är ett exempel taget från nätet och är nyligen skrivet, mitt system är billigare och producerar mer så återbetalningstiden blir lägre.
Hur skulle jag kunna gå back tom om de 60 örena försvinner så blir återbetalningstiden enligt denna tabell ca 12 år säger vi men det blir mindre än 11år utan någon som helst hjälp med de 60 örena man får nu. Sen kan jag ha dom 20 år till och ha gratis el.

Visa signatur

Intel 9900K, Aorus master, g.skill 3200mhz 16gb,Lian li dynamic,Corsair Masterliquid ML360R RGB,ssd 970 1TB, ssd2 970 500Gb, 1080 TI gigabyte. Corsair 850W Vit.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sunnis:

Varför ska man inte räkna med att sälja egenproducerad el till elbolagen? Du vet väl att det är en lag på det, i sådana fall krävs det en lagändringar. Vad är det politiska drivkraften för det? Rätt mycket badwill i dessa tider..

Lagändring kommer tvingas fram på elmarknadsmässiga grunder, om tillräckligt många skaffar solel i Sverige kommer elmarknaden kollapsa, precis som den gör med jämna mellanrum i Tyskland.

Skrivet av sunnis:

Vad har höjda elnätsavgifter med solceller att göra? Det kostar lika mycket om man har en anläggning eller inte så det kan du inte kalkylera för. Eller menar du att elnätsavgifterna kommer höjjas för solels-producenterna? Logiska vore snarare tvärtom men men.

Om du inte konsumerar el dagtid under sommarhalvåret kommer ditt nätbolag fortfarande behöva underhålla och sköta din nätanslutning för att leverera el till dig på nätter och under vinterhalvåret då produktionen från dina solceller ligger runt 10-15% jämfört mot sommaren. Elnätet kostar fortfarande lika mycket att driva oavsett hur mycket el som transporteras till din fastighet, dessa pengar måste elnätsbolaget ha in på en mindre mängd såld el, ergo elnätsavgiften höjs. Rättvist hade varit om solcellsproducenter fick en högre fast avgift men nu höjs avgiften istället för samtliga abonnenter.

Skrivet av sunnis:

Belägg för att hemförsäkringspremien kommer höjjas eller att försäkringsbolagen kommer ta ut en solcellsavgift som ska bara drabba solcellsägare? Tveksamt att man ens får göra så enligt FRL.

Solceller/elinstallationer med högre än genomsnittlig brandrisk än vad som normalt finns på fastighetstak är en solklar anledning för försäkringsbolag att höja en premie, de utsätts för en större försäkringsrisk...

Skrivet av sunnis:

Tyvärr är din pessimism inte speciellt trovärdig. Generella svaret är att solelskalkylerna har en paybacktid på ca 10år. Kanske läget är annorlunda om 10år i framtiden men då är ju anläggningen redan betald.

Visa en kalkyl som motsäger min, som går att följa och granska, eller se mitt inlägg ovan. Min BOE-kalkyl ligger i paritet med de verktyg som EON, Vattenfall och Fortum erbjuder online.

Skrivet av sunnis:

Vad man inte ska glömma är att solceller är ganska dålig invenstering i överlag, för de flesta är bergvärme och tilläggsisolering är ett bättre alternativt. En vanlig enkel fondportfölj är sannolikt en mycket bättre investering. Vad man inte ska glömma är att solcellerna ger direktavkastning, så på de investerade pengarna så har man avkastning i stort sett från första månaden till skillnad mot en fondportfölj.

Direktavkastning beror på hur man har betalat för anläggningen, kan man casha anläggningen så visst...men är det via ett tilläggslån på huset så funkar det inte riktigt så, eller hur? Om man behöver "direktavkastning" på kapital så behöver man nog mer se om sin privatekonomi än att satsa på solel...

Visa signatur

Dator 1. MSI Z370 GAMING PRO CARBON, Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB, Gigabyte AORUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB, Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance, passivt vattenkyld.

Dator 2. MK MSI X79A-GD45, Intel i7-3820 @ 4,0 GHz, EVGA 980Ti med vattenblock, 16 Gig DDR3, vattenkyld

Specialskärm: ~124 tum 3840 X 1080, 178° FOV (2 x BenQ 1070+)

Permalänk
Skrivet av ZAIZAI:

Lagändring kommer tvingas fram på elmarknadsmässiga grunder, om tillräckligt många skaffar solel i Sverige kommer elmarknaden kollapsa, precis som den gör med jämna mellanrum i Tyskland.

Om du inte konsumerar el dagtid under sommarhalvåret kommer ditt nätbolag fortfarande behöva underhålla och sköta din nätanslutning för att leverera el till dig på nätter och under vinterhalvåret då produktionen från dina solceller ligger runt 10-15% jämfört mot sommaren. Elnätet kostar fortfarande lika mycket att driva oavsett hur mycket el som transporteras till din fastighet, dessa pengar måste elnätsbolaget ha in på en mindre mängd såld el, ergo elnätsavgiften höjs. Rättvist hade varit om solcellsproducenter fick en högre fast avgift men nu höjs avgiften istället för samtliga abonnenter.

Solceller/elinstallationer med högre än genomsnittlig brandrisk än vad som normalt finns på fastighetstak är en solklar anledning för försäkringsbolag att höja en premie, de utsätts för en större försäkringsrisk...

Visa en kalkyl som motsäger min, som går att följa och granska, eller se mitt inlägg ovan. Min BOE-kalkyl ligger i paritet med de verktyg som EON, Vattenfall och Fortum erbjuder online.

Direktavkastning beror på hur man har betalat för anläggningen, kan man casha anläggningen så visst...men är det via ett tilläggslån på huset så funkar det inte riktigt så, eller hur? Om man behöver "direktavkastning" på kapital så behöver man nog mer se om sin privatekonomi än att satsa på solel...

Kan du förklara närmare på varför min anläggning inte kommer att betala sig självt och är en dålig investering eftersom du verkar inte tycka att solel är en bra möjlighet att tjäna pengar framöver.
Jag kan förstå att folk som lägger 150000kr plus kommer att ha en mycket längre avbetalningstid än mig och då kanske det inte lönar sig men med min offert så har jag ändå ganska bra visat dig att min anläggning kommer att betala av sig inom 11år oavsett de 60 örena som man får idag. Sen kan jag fortsätta i 20år till bara plus plus plus. $$$$$$$$$$...
Och ja den ska cashas direkt.

Visa signatur

Intel 9900K, Aorus master, g.skill 3200mhz 16gb,Lian li dynamic,Corsair Masterliquid ML360R RGB,ssd 970 1TB, ssd2 970 500Gb, 1080 TI gigabyte. Corsair 850W Vit.

Permalänk
Medlem
Skrivet av _F1GHT3R_:

102413 Luxor ECOLINEHALFCELLS 32,00 st 1 528,00 5,00% 46 451,20
M120 330Wp, mono sv/vit

216010 GoodWe-SmartDT-10kW 1,00 st 15000,00 15000,00

310110 Novotegra-mont.skena-C-skena;
alum 6,12m 10,00 st 358,00 5,00% 3401,00

310115 Novotegra-skarvb.inv.C-skena 4,00 st 29,00 5,00% 110,20
200mm

310183 Novotegra-ÄndkåpaPlastC-skena 20,00 st 16,00 5,00% 304,00
47mm svart

310214 Novotegra-ändklämma34-42 20,00 st 28,00 5,00% 532,00
mm svart

310215 Novotegra-mellanklämma;34-42mm; 56,00 st 24,00 5,00% 1276,80
svart

310310 Novotegra-tegelkrokflexibel24-30 34,00 st 79,00 5,00% 2551,70
mm set

310134 Novotegra-skruv för direktmontage 36,00 st 6,00 5,00% 205,20
C-skena

310136 EPDM självhäft 54mmx10mtr 1,00 st 116,00 5,00% 110,20

400108 Norwesco Säkerhetsbrytare IP54 1,00 st 320,00 5,00% 304,00
16A

400123 DC Säkerhetsbrytare / Frånsk. 1,00 st 490,00 5,00% 465,50
1200V 2 & 4 Pol

400121 MC4 kabelkontakt Hona(Minus) 5,00 st 23,00 5,00% 109,25
-Skruvning

400122 MC4 kabelkontakt Hane (Plus) 5,00 st 23,00 5,00% 109,25
-skruvning

400119 Likströmskabel 6mm,röd, 60,00 st 13,00 5,00% 741,00
dubbelisolerad

400120 Likströmskabel 6mm,svart, 60,00 st 13,00 5,00% 741,00
dubbelisolerad

500110 Varningsskyltar Solenergi 3st 52x75 1,00 st 149,00 5,00% 141,55
mm

510500 Montering inkl. driftssättning 20,00 st 600,00 12000,00

910110 Frakt- Schenker 1,00 st 1425,00 1425,00

Planerat leveransdatum 2019-08-29

Totalbelopp 107 474,00Kr
INKL MOMS

Installerad effekt:10,56kWp
Årlig produktion:10000kWh
I installation ingår all materiel samt driftstart för en färdig produktionsanläggning, tillkommer ev. ombyggnad skåp eller övrigt på
fastighetens befintliga elnät, byggställning och/eller lift samt lyfthjälp kan tillkomma.

Tack för Er order!

SÅ SER MIN ORDER UT svårslaget med installation vill jag tro plus riktigt bra paneler med bra verkningsgrad över 20.
Halva hustaket plus ena sidan av garaget kommer de att sitta på.

*Räknar på en solcellsanläggning som producerar 9000 kWh per år och som kostar 115 000 . Priset blir 92 000 kronor med det statliga solstödet.
Hälften, 4500 kWh, av den producerade elen används. Den har samma värde som värdet av köpt el, där elpriset i detta fall är utan påslag eller avgifter.

Elpris: 0,4223 kr/kWh
Elöverföringsavgift: 0,2112 kr/kWh
Energiskatt: 0,347 kr/kWh
Totalt exklusive moms: 0,9805 kr/kWh
Totalt inklusive moms: 1,2256 kr/kWh
Totalt för 4500 kWh: 5515 kr

Den andra hälften av den producerade elen matas in i elnätet för försäljning. Värdet av den sålda elen blir:

Elpris: 0,4223 kr/kWh
Skattereduktion: 0,6 kr/kWh
Nätnytta: 0,0292 kr/kWh
Elcertifikat: 0,1 kr/kWh
Totalt med skattereduktion: 1,1515 kr/kWh
Totalt utan skattereduktion: 0,5515
Totalt för 4500 kWh med skattereduktion: 5182 kr
Totalt för 4500 kWh utan skattereduktion: 2482 kr

Total besparing per år med skattereduktion: 10 697 kr
Total besparing per år utan skattereduktion: 7997 kr

Återbetalningstid med skattereduktion: 92 000/10 697 = 8,6 år
Återbetalningstid utan skattereduktion: 92 000/7997 = 11,5 år

Detta är ett exempel taget från nätet och är nyligen skrivet, mitt system är billigare och producerar mer så återbetalningstiden blir lägre.
Hur skulle jag kunna gå back tom om de 60 örena försvinner så blir återbetalningstiden enligt denna tabell ca 12 år säger vi men det blir mindre än 11år utan någon som helst hjälp med de 60 örena man får nu. Sen kan jag ha dom 20 år till och ha gratis el.

Ah, jag missade subventionerna. Men du har fortfarande inte med underhållet, 25 kkr var tionde år plus lite annat.

Det finns inget elbolag som köper solel av mikroproducenter för 42 öre/kWh, vissa gör det en mindre period (oftast första året). De bolag i mitt närområde erbjuder 20-25 öre/kWh...

Bidrag är ju alltid gött. Se mina siffror som de osubventionerade kostnaderna.

Visa signatur

Dator 1. MSI Z370 GAMING PRO CARBON, Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB, Gigabyte AORUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB, Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance, passivt vattenkyld.

Dator 2. MK MSI X79A-GD45, Intel i7-3820 @ 4,0 GHz, EVGA 980Ti med vattenblock, 16 Gig DDR3, vattenkyld

Specialskärm: ~124 tum 3840 X 1080, 178° FOV (2 x BenQ 1070+)

Permalänk
Skrivet av ZAIZAI:

Ah, jag missade subventionerna. Men du har fortfarande inte med underhållet, 25 kkr var tionde år plus lite annat.

Det finns inget elbolag som köper solel av mikroproducenter för 42 öre/kWh, vissa gör det en mindre period (oftast första året). De bolag i mitt närområde erbjuder 20-25 öre/kWh...

Bidrag är ju alltid gött. Se mina siffror som de osubventionerade kostnaderna.

25ttk?
Växelriktaren är det ända som behöver bytas och den kostar det den kostar och ska hålla 10-20år inget annat.
Vattenfall erbjuder första året 40öre plus spotpris plus 60öre blir ca 1.4 för såld el och det är ju skitbra men bara första året.
Vill man säkra sig på att få in cash så telge energi 3år bindningstid och du får över 1.2 vilket också är bra.
Om jag väljer att binda mig med telge energi så kommer jag att tjäna ca 30k på bara 3 år sen är det 5 år kvar att betala av anläggningen.

Visa signatur

Intel 9900K, Aorus master, g.skill 3200mhz 16gb,Lian li dynamic,Corsair Masterliquid ML360R RGB,ssd 970 1TB, ssd2 970 500Gb, 1080 TI gigabyte. Corsair 850W Vit.

Permalänk
Skrivet av ZAIZAI:

Du kommer behöva byta växelriktare efter ~10 år, det försämrar din kalkyl något. En växelriktare i 10 kW-klassen kostar just nu runt 25'000... eller lägger på återbetalningstiden med ca: 3-5 år.

10,5 kW kommer producera ~9500 kWh per år, du kommer tillgodogöra dig hälften enligt egen utsago vilket ger en återbetalningstid på 18,9 år (1,2 SEK/KWh nuvarande genomsnittligt konsumentpris), om du lyckas sälja ditt överskott till spotpris (35 öre) sjunker det till 15 år. Tillkommer kostnader för byte av växelriktare, jag har inte tagit med sjunkande effektivitet, ränta/amortering eller andra omkostnader.

Som jag skrev, räkna ordentligt och gör inga glädjekalkyler, då lurar man bara sig själv...

Sedan återstår det att se hur mycket värde de där effektgarantierna i verkligheten har.

Inga glädjekalkyler.
Detta är vad som gäller och en växelriktare på 10kw kostar absolut inte 25K.
Den senaste huawai kostar 25K men det är överpris.
Jag ville från början ha huawai den äldre modellen men den var inte batteriförberedd därför föll den för jag kanske skaffar batteri när det blir lönsamt att införskaffa ett sådant och då är denna växelriktaren förberedd på detta men framtiden går inte att förutspå.
Denna växelriktaren likaså huawai den som jag ville ha från början behövar man inte byta ut efter x antal år utan vissa delar och det blir betydligt billigare tror han sa på huawaien ca 5K efter 15 år eller när den behöver bytas.
Så nej växelriktaren kommer inte att bli så dyr, så kalkylen håller väldigt bra.
Man säger att hälften förbrukar man och hälften säljer man, om jag inte skulle sälja/få något alls alltså bara använda min tillverkade el alltså 5000KW så kommer anläggningen att betala sig efter 15 år med dagens elpriser och de kommer att gå uppåt det gör dom alltid och då blir det kortare betalningstid sen har jag minst 10år till med gratis el, alltså inga 60ören eller spotpriser.
Hur du än vänder på det så kommer inte min anläggning gå back. Och jag beskrev worst case senario till dig.

Visa signatur

Intel 9900K, Aorus master, g.skill 3200mhz 16gb,Lian li dynamic,Corsair Masterliquid ML360R RGB,ssd 970 1TB, ssd2 970 500Gb, 1080 TI gigabyte. Corsair 850W Vit.