Det brukar fungerar att skaffa IP-telefoni från valfri leverantör oberoende av vilken bredbandsleverantör man har eller vilket fysiskt fibernät man är ansluten till.
Den vanligaste varianten är bredbanstelefoni och den fungerar över allt, det finns telefoni som är kopplad till fysiska nät och en del leverantörer levererar bara telefoni till kunder anslutna till just dessa nät. Det vanligaste idag är bredbandstelefoni och fungerar även om du t.ex. bara har ett RJ45 uttag från bredbandsbolaget och då oftast bor i t.ex en lägenhet.
En del leverantörer ger dig kontouppgifter så du kan använda valfri utrustning men många kör med IP-telefoni dosa. Här kan det uppstå problem om du INTE kan använda dosan bakom en brandvägg / router och bara har ett RJ45 uttag för bredband. En del IP-telefonidosor kan inte användas bakom router på grund av att ISPn eller leverantören behöver ha kontakt med själva dosan i sig.
Även tekniska begräsningar finns där själva IP-telefonidosan är en router och du inte kan ändra eller konfigurera dosan på egen hand, den kan då inte användas bakom din router. En del leverantörer släpper inte ifrån sig kontouppgifter pga säkerhetsskäl etc.
Har du fiberdosa med flera uttag är det viktigt att de andra uttagen i dosan fungerar så du kan koppla in IP-telefonidosan i t.ex. LAN2 om du har en IP-telefonidosa som inte kan användas bakom din router, brandvägg.
Jag har själv detta system med en fiberdosa som har flera uttag. LAN1 går till en router och datanätet, LAN2 skickas direkt med kabel till en IP-telefonidosa som sedan skickar vidare analogt till ett gigaset dect telefonsystem för trådlösa telefoner. Man ska även kunna använda nummerpresentatör och lite annat men det är inget jag använder. Det är alltså hederlig analog telefoni som går via bredbandet. jag flyttade över det analoga numret som var låst hos Telia vilket tog tid men det fungerade, så numret tog jag med mig.
Hoppas informationen var till hjälp för folk som vill veta mer.