Skrivet av siglolmic:
Känner igen detta problemet med min TV som jag får ont i ögonen av, den har väldigt mörk svart och väldigt ljus vit (till skillnad från min laptop där allt är mer grått och det känns som det ligger ett grått filter på i jämförelse), TV:n är dock en vanlig LCD-tv (2022 modell men en billig sådan).
Hur väljer jag hög skärmljusstyrka på skärmen, handlar det om inställningen "ljusstyrka" eller är det "bakgrundsbelysning" vi pratar om? Det känns spontant som att kontrast-inställningen är den som egentligen behövs minskas?
Du måste bekanta dig med reglagen, lära känna din TV och förstås ett par grundläggande parametrar. Det finns en enorm begreppsförvirring som följd av att olika tillverkare sätter olika namna på olika reglage. Reglaget "Kontrast" kan ha helt olika funktioner hos olika tillverkare...
Ljusstyrka, som i fysisk ljusstyrka, antal nits den spottar ut när skärmen lyser som mycket den kan är det viktigaste för det är ofta för högt ställd för att det "känns bättre". Kan liknad vid en volymkontroll på stereon eller dimmer till en lampa. Det är ofta ett reglage som heter "bakljuskontroll" och på datorskärmar ofta kallas för "Brightness/Ljusstyrka" och kan förväxlas med hur man ankrar svart/Black level i bilden.
Det heter typ "OLED-pixelljustyrka" på LG:s OLED. Men LG byter namn på reglaget hela tiden eftersom de antagligen är lite ondskefulla.
Den fysiska ljusstyrkan påverkas också av ljussensor, strömsparlägen och inställningar för den generella ljusnivån. LCD:er har ofta en inställning för Local Dimming som påverkar fysiska ljusnivåer. Så det brukar finnas två-fyra reglage till som påverkar den fysiska ljusstyrkan. Hos LG OLED är det "Inställning för högsta ljusstyrka" som ger fyra lägen, Av, låg, mellan och hög.
Det är ofta halvt meningslöst att prata om effekten av exempelvis "OLED-pixelljustyrka: 50" eftersom det beror på andra inställningar också. För OLED även vilken typ av bildinnehåll som visas.
Svartnivån/Black Level. Var i bilden svart och mörkgrått börjar. Ankras svart på fel nivå den fel blir bilden för mörk, så kallad "Black Crush" där mörkgrå nyanser försvinner in i svart. Tvärtom och man mjölkar ut bilden därför att svart i bilden börjar på en nivå som egentligen är mörkgrå.
Hur man uppfattar svart och mörkgrått beror i sin tur på rummet och ljusnivåerna i både bilden och i rummet. Svartnivån kan vara ankrad på rätt plats men du uppfattar inte mörkgråa nyanser eftersom övriga ljuset i bilen bländar och/eller rummets ljusnivå får pupillen att dra ihop sig. Så det finns flera rätt här vilka värden som ska användas.
LG:s OLED har ofta för mörk nivå från början och där heter det "Skärmljusstyrka". Vettiga tillverkare döper reglaget till "Black Level". Men det kan alltså heta "Ljusstyrka" och förväxlas med ovanstående.
Vitnivå/White Level. Var i bilden du har vitt och var du har de ljusgrå nyanserna. Detta är typiskt det som "Kontrast" ändras. Om man då inte har en Philips då "Kontrast" styr bland annat den fysiska ljusstyrkan också. Står detta reglage för högt fräter bilden ut, ljusgrått blir vitt och bilden blir snöblind. För lågt och man tappar endast dynamisk omfång och får färre och färre nyanser kvar till bilden. Men man minskar också det fysiska ljuset i bilden eftersom man nu ankrar bildens vitt på skärmens ljusgrått.
Så rookie mistake numero uno är att sänka kontrast-reglaget för mycket. Ja, bilden blir inte lika ljusstark och man kanske tror det är bättre. Men sänker man här för mycket blir hela bilden överlag sämre och plattare. Behåll istället den fulla dynamiken och sänk istället reglaget som påverkar den fysiska ljusstyrkan och därmed antalet nits.
Artikel här om hur man ankrar svart och vitt i bilden på rätt nivåer: https://www.sweclockers.com/artikel/26241-bildguiden-svart-oc...
På det kommer EOTF eller "Gamma" som beskriver hur bilden tonar från svart till vitt. BT.1886-inställningen (motsvarar gamma 2.4 på OLED) är till för mörka rum, 2.2 är allround mysbelys till hemmakontor och lägre nivåer är för ännu ljusare rum. "Lägre gamma" innebär att det blir mer ljus i mörkgrått och viceversa. Bilden blir plattare och blaskigare men fungerar bättre för ögonen i ljusa miljöer.
Ställs alltså efter rummet och bildens nivåer i övrigt. Har man mycket ljusstyrka/höga nits i bilden och/eller ett ljust rum blir det svårare att uppfatta mörkgrått eftersom pupillen dra ihop sig. Då måste man ändra antingen det ena eller båda reglagen baserat på vad man vill uppnå.
------------
För att sammanfatta (allt ovan skriver jag rakt ur huvudet) verkar det vara vanligt att man kör sin OLED helt fel, baserat på en del tidigare diskussioner i forumet.
1) Man har för mycket fysiskt ljus/hög nits från panelen vilket bländar. OLED-pixelljus på 80–100 med "Högsta Ljusstyrka: Hög".
2) Gamma står på BT.1886/2.4-läge som överlag ger en mörkare bild. Det läget fungerar bäst när man har tillräckligt lågt ljus, lågt antal nits i en rumsmiljö med dämpad belysning. Filmtittande i biogrottan. Särskilt fel blir det i kombination med (1) där man bländas och får ännu svårare att se mörkgrå nyanser.
3) Svart är ankrad för lågt så att mörkgrått försvinner helt vilket spär på problemen ytterligare. Det blir verkligen starkt ljus som bländar mot en svart bakgrund.
4) Misstaget så många gör är att man ändra på (1) men reagerar kortsiktigt på den relativa förändringen, "Bilden blir för mörk" och inte låter ögonen vänja sig. Sänk istället ordentligt och börja där. Ändra på gamma till en ljusare karaktär och se om du kan lyfta fram fler nyanser av mörkgrått mot innan.
Men lyft inte svart så mycket att du börjar blaska ur bilden. Om det nu inte är ett syfte för att få OLED:n mer LCD-lik då.
För övrigt är allt detta något som en kalibrering i stort sett ordnar. Normen är 120 nits, gamma 2.2 för Rec.709 vilket passar ett rum med mysbelysning. Vill man ändra på något med den bilden är det också mycket enklare när man vet var man börjar någonstans.