Nvidia har aldrig implementerad Freesync. Däremot har Nvidia sedan 2019 implementerat VESA Adaptive sync (Displayport) som de då kallar G-Sync Compatible. Fast G-Sync Compatible kan också betyda att det är HDMI VRR.
I folkmun går VESA Adaptive sync synonymt med just "Freesync" för det var så situationen såg ut för 10 år sedan när AMD valde VESA Adaptive sync och kallade det för "Freesync" i syfte att särskilja sig från Nvidias slutna lösning med G-Syncmoduler. Det fastnade.
"Freesync" kan idag däremot betyda flera olika saker:
• AMD:s HDR-tonemapping i GPU, vilket endast fungerar med AMD-GPU
• AMD:s specifika lösning för adaptiv synk över HDMI, också det endast fungerande med AMD-GPU, inklusive Xbox men inte PS5.
• VESA Adaptive sync/Displayport
Sådana skillnader framgår inte när det beskrivs som att "Nvidia kör Freesync idag" och liknande.
Ett konkret problem som flera snubblat på när de vill ha en spelskärm för funktioner som enbart fungerar med AMD-GPU:er. Likt att det vill ha en skärm som kör adaptiv synk till sin PS5:a eller en laptop med Nvidia-GPU och HDMI. LG:s GP850 är en populär och återkommande skärm som har Freesync över HDMI men inte HDMI VRR. "Men! Jag trodde Nvidia numera hade Freesync och skärmen har ju Freesync? Då ska det ju fungera?".
Just den här förvirringen är orsaken till att jag är nitisk på att förklara det hela utifrån vilken teknik det handlar om, snarare än vilket varumärke som används.
----
Med Displayport till en skärm är detta allra oftast en icke-fråga (även för LG GP850) så länge man har ett modernt grafikkort. Men ja, det finns undantag med situationer där skärmar fungerar olika mot AMD och Nvidia-GPU:er. Alienware AW2524HF och AW2524H är exempel från verkligheten där det skiljer sig med risk för olika funktion mot Nvida-GPU och AMD-GPU.
Vill man vara säker på det ena eller det andra, jämför med AMD:s lista och Nvidias lista
Nvidias lista är betydligt kortare och den är också mer indikerande på kvalitetsnivå där AMD:s lista bara bekräftar funktionens existens. En stor del skärmar är inte på Nvidias lista och då får man bekräfta via kvalificerade tester eller chansa. Det är ändå rätt sällan det blir fel likt med Alienware AW2524HF. Men det händer.
Ytterligare en anledning till det generella rådet att köpa skärm med utgångspunkt om skärmar som början blivit bekräftade i tester. Allt andra hundratals modeller vet man inte hur bra de faktiskt fungerar innan man själv köpt.