Filsystem för extern backupdisk

Permalänk
Medlem

Filsystem för extern backupdisk

Har runt 3TB bild och film-filer som jag vill ha en lokal backup på. Skaffade därför en extern 6TB disk för att kopiera över till men började fundera.
Filerna ligger just nu på en server som kör Ubuntu. Borde jag då formatera om disken till t.ex. ext4? Eller är det bättre att behålla exFAT eller vad den nu är formaterad som från fabrik(har int eöppnat den än)? Eller spelar det ingen roll?

Permalänk
Medlem

Ext4 funkar enbart på Linux. De andra läses av alla system.

I grund och botten spelar det väl ingen roll men ska du kränga disken mellan Linux och Windows så ska du nog inte köra ext4.

Permalänk
Medlem

BTRFS säger jag, om man backuppar enbart från en Linux-burk

BTRFS checksummar all data och metadata, är transaktionsbaserat och skriver inte över det som redan är skrivet för att det är ett COW-filsystem, vilket gör den extremt robust mot 'olyckliga avstängningar och urryck av USB-kablar av misstag mitt under full skrivning'.

BTRFS-volymen kan utökas med flera lagringsenheter dynamisk med behov som att koppla in nya diskar när befintliga disk(ar) blir fulla, fins olika RAID-strukturer både på data och metadatasidan när volymen är multidisk-baserad (metadata är alltid i 'dup' - dvs. i 2 upplagor på enkeldisk och RAID1 på multidisk om den inte styrs till annat), den klarar tex. en 3-diskars RAID1 då den inte är av sektorkopierande typ som klassisk RAID1 utan systemet ser till att var fil alltid skrivs på 2 fysiska enheter och fördelat efter ledig plats på fysisk enhet. - och man kan byta raid-struktur medans diskarna används om man plötsligt vill köra en RAID5/6 eller vill omvandla till en JBOD/RAID0 för mer plats.

Kan skapa subvolymer med snapshot utan att ta extra diskplats och var subvolym kan individuellt modifieras och filer raderas och läggas in nya i dessa i önskad omfattning utan att någon annan subvolym eller orginalet påverkas. Subvolymer med alla filer i sig kan själva raderas i önskad ordning utan koppling till skapad ordningsföljd mellan subvolymer, - vilken som helst av subvolymer kan använda som 'orginal' när man gör en ny subvolym med snapshot. subvolymer kan också göras som Read-only.

BTRFS kan också komprimera filer 'on the fly' om datat är komprimerbar. - det är möjligt att göra deduplicering på sektornivå med bakgrundsprogram (som 'bees') och valbar förbrukning av RAM-minne och medans man använder lagringen.

BTRFS är också vänlig mot SMR-diskar - vilket i princip alla USB-snurrdiskar under 10-12 TB storlek är idag

---

NTFS - hög risk att förlora alla data vid diskstrul eller plötslig strömavbrott under skrivning eller i samband med montering och avmontering av disken och det märker man inte innan när disken skall monteras nästa gång och man får den berömda att windows inte känner igen disken/filsystemet och alla filer förlorade... - ingen checksumma någonstans alls, fungerar illa mot SMR-diskar, speciellt när väldigt många småfiler skall skrivas i stora omgångar och man kör in i 'väggen' och disken blir jättelångsam.

Att ha backupper av sina filer på två eller flera diskar är extremt viktigt när de läggs på externa diskar med NTFS som filsystem... då den externa disken kan helt plötsligt inte vara läsbar i windows utan att det är fysisk fel på själva disken, utan för att det blivit oordning på datat och speciellt metadatat i NTFS i samband med avmontering/montering (bl.a pga. chipbeteendefel i själva USB-SATA bryggan i samband med avmontering ) eller att man råkade rycka ur USB/Strömförsörjningssladden i samband när data skrivs till disken. - Just detta har varit jättedyr läxa för mig och litar inte på NTFS som filsystem för backuper på löstagbar backupmedia för fem öre...

---

Om man är osäker på BTRFS så är ext4 inget dåligt val, halvsnäll mot SMR-diskar (dvs kan skriva ca 10 ggr mer data och småfiler innan det 'går i väggen' i jämförelse med NTFS).

Men just snap-shotmöjligheter kan inte göras i ext4 på samma sätt som i BTRFS utan få göras på sedvanlig metod med hårda länkar och tex. med rsync, men kan inte göras säker för ransomware då modifiering på en fil under 1 mapp - gör att innehållet också påverkas i alla andra mappar med den hårdlänkade filen i sig.

---

Om man skall flytta filer mellan Linux och windows och inte kan göras över nätverk - gör det på egen disk för ändamålet - gärna en snabb sådan typ en samsung T7 eller motsvarande och betrakta inkopierade innehållet på disken som redan förlorad - aldrig orginalfil på en sådan disk med NTFS som filsystem - alltid en förlorbar kopia!!...

Permalänk

BTRFS säger jag också. Extremt robust och säkert för backupper.

Sedan är en backup, just en backup. Inget man ändrar på och det viktigaste av allt man flyttar aldrig en fil - man kopierar.

Jag redigerar aldrig en originalfil. Använder alltid arbetskopia och skapar alltid nya versioner av filer.

När det gäller komprimering så har BTRFS inbyggd sådan och .tar /.tar.gz är snabb på btrfs. Det bästa med tar är även att den håller alla metadata för filer också.

Visa signatur

Server: Fractal design Define 7 XL | AMD Ryzen 7 5800X 8/16 | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO | 64GB Corsair @ 3000MHz | ASUS Radeon RX 460 2GB | Samsung 960 PRO 512 GB M.2 | 2x 2TB Samsung 850 PRO SSD | 6x Seagate Ironwolf Pro 10TB
WS: Phantex Entoo Elite | AMD Ryzen Threadripper 1950X 16/32 | ASUS Zenith extreme | 128GB G.Skill @ 2400MHz | ASUS Radeon HD7970 | 3x 2TB Samsung 960PRO M.2 | 6x Seagate Ironwolf Pro 10 TB
NEC PA301W 30" @ 2560x1600 | Linux Mint 21.3 Cinnamon

Permalänk
Medlem

Om disken ska användas av andra system än bara linux, så är nog exfat det enda som gäller. Men om det bara är linux, så kan du välja vilket FS du känner för, typ. Som t.ex. BTRFS flera ovan tipsat om.