Citat:
Ursprungligen inskrivet av fesen
Lånar tråden lite, Boris du verkar hej då det här med Omega 3 ^^,
Funkar allt på hälsokosten eller är det något märke/mängd man ska hålla sig till?
Till sist så har man hört diverse om äppelcider vinäger, är det något som funkar om man tar typ 1-2 matskedar om dagen?
Broccoli är grymt gott också nyttig med mkt vitaminer som A,C, E och några B.
Wok är bra om man vill ha i sig grönsaker om man inte är speciellt sugen på sånt, tänk på att inte använda färdiga såser tex Chilisås (mkt socker) utan ta hellre turkisk yoghurt och blanda ner lite finhackade chilibitar och använd olja istället för margarin/smör
//fesen
Citat:
Ursprungligen inskrivet av fesen
"Psykiska tecken på brist av Omega 3 kan vara humörsvängningar, depressioner, koncentrationssvårigheter och inlärningssvårigheter. Yttre tecken kan vara torr hud och hårbotten, mjäll, eksem, pigmentförändringar i bland annat ansikte (mörka fläckar) samt håravfall"
Shit, stämmer på nästan alla punkter :S Om det stämmer så är det dags att börja ta Omega-3.
Inget speciellt märke tror jag. Men Omega-3 och Omega-6 konkurrerar lite om samma del av ämnesomsättningen, och med dagens omega-6 rika kost kombinerat med onaturligt lågt omega-3 intag så blir det brist på Omega-3. Som inte kan skapas av kroppen själv och som är mycket viktigt för bland annat hjärnans funktion.
Det kan leda till alla möjliga psykiska åkommor. Det finns fall av mycket djup depression med självmordsförsök som blivit helt botat inom loppet av ett år med Omega-3. Det intressant var att personen som var deprimerad hade en lätt förkrympt hjärna innan kuren, men efter att han tillfrisknat så var hjärnan uppe i rätt storlek.
Lika så har Omega-3 visat sig midra ADHD och dylikt, en studie på brittiska barn visade att det höjde prestationerna i skolan avsevärt, med bättre handstil, högre intelligens och bättre betyg.
Nu ska man inte misstolka detta som att Omega-3 är ett mirakelmedel som läker massa olika åkommor. Men Omega-3 kan effektivt radera ganska allvarliga problem och hinder som finns tillföljd av Omega-3 brist.
Omega-3 är lika lite ett mirakelläkemedel som syre, syre kan ju bota medvetslöshet, blekhet, yrsel svaghet och allt möjligt, men bara om symptomen är till följd av syrebrist.
Omega-3 brist i graviditeten ökar risken för psykiska åkommor markant för barnet, Omega-3 rik kost senare i livet kan ofta mildra dessa åkommor något, men det är oklart om de kan bota skadan när den skett under ett så kritiskt stadium.
Det finns ju tre typer av Omega-3 ALA, EPA och DHA. Och alla tre är viktiga.
I fisk får du främst de två senaste, medans i vegetariska källor är det ALA du får i dig. Kroppen kan ju som bekant inte skapa Omega-3, men kan vid behov omvandla mellan de olika i små mängder. Men det är ganska lite och bara vid ett ordenligt behov av omvandling. Därför kan man köra på både linfröolja och fiskoljekapslar. Så garderar man sig och får bäst effekt.
Man kan vidare vara noggran med att undvika majsolja i maten då den innehåller mycket Omega-6, förvisso också mycket viktigt, men som vi redan får i oss för mycket av, och det hämmar omega-3. Den olja man allra helst ska använda i maten vid sidan av linfröolja är rapsolja. Den är riktigt bra.
En liten men positiv sideffekt av Omega-3 är att fettet ökar kroppens fettförbränning något. Inget mirakelmedel men små effekter är ju alltid kul om man vill gå ner i vikt.
Kolesterol som i smör och sånt ska man absolut inte undvika. Så länge man får i sig ämnen fibrer och omega-3 som effektivt håller kolesterol på en sund nivå så är smör bara bra. Produkter som lätt och lagom, lätta och flytande margariner är kemiskt behandlade och "tvättade". Det är inget nyttigt och kan i värsta fall motarbeta Omega-3. I en undersökning så visade det sig att bregott var nyttigast följt av smör.
Fett i kosten rent allmänt ska man helst inte undvika. Man har länge pratat om farorna med fett, men farorna har ju egentligen varit till följd av en brist på ett fett, Omega-3.
Och korttänkt resonemang har sagt att äter man fett får man fett på kroppen. Ungefär som att tro att man blir smart av att äta hjärnor. Det som är farligast ur den synpunkten är utan tvekan kolhydrater.
Med en fettrikare kost så får man mer mättnadskänsla, man äter inte i oändlighet som man kan göra med kolhydratrik kost. Och kroppen kalibrerar sig att bränna kroppsfett. Dessutom så äter man automatiskt mindre kolhydrater.
Får man i sig för lite fett så tror kroppen att det är matbrist och sparar mer på kroppens fett. Och får man då som man så ofta får, i sig snabba kolhydrater får kroppen korta energiöverskott, som gör att kroppen sparar överskottsenergin som fett, och när överskottet är över sjunker blodsockret till botten och kroppen går ner i svältläge, med sänkt ämnesomsättning och mindre fettförbränning som följd. Det ger ett sötsug och man fortsätter den onda cirkeln.
Och varför har man då undvikit fett?
1. Jo, man är rädd för fett för att man inte själv vill vara fet. Man insåg inte att fett sporrade fettförbränning.
2. Fett innehåller mer energi än kolhydrater. Det man inte tänkte på var att kolhydratrik kost så mycket oftare i sig innehåller mer kalorier, för att det ofta är så hög kolhydratstäthet.
Det är lätt att äta 300gram av något som innehåller 90% kolhydrater. Man kan sällan få i sig så mycket kalorier genom ett fettrik kost, då måste du dricka 200 gram ren olja och det gör man ju som bekant inte. Så i flykten från fettet har man kastat sig ur askan i elden.
3. Rädslan för kolesterol och relaterade sjukdommar, det man inte visste var att det var brist på bland annat fettet Omega-3 som skapade dessa problem.
Kort och gott, snabba kolhydrater är boven och ska undvikas, om man inte precis avslutat ett träningspass, då kan en lagom mängd godis vara på sin plats. Fett och Protein får vi i oss för lite av idag, även långsamma kolhydrater och fibrer. Och allt på grund av onaturlig mat med mycket snabba kolhydrater.
Äppelcidervinägern kan jag inte så mycket om, är det som viktminskningspreparat eller som allmänt hälsopreparat du menar? Det innehåller ju flytande fibrer som är bra för magen, kolesterolvärden och med antioxidantiska effekter.