Hur du kan överföra gamla VHS-kassetter till DVD

Permalänk
Medlem

Hur du kan överföra gamla VHS-kassetter till DVD

SLUTGILIGT VERSION.

INLEDNING

De flesta av oss har säkert många gamla VHS-kassett som innehåller familje-filmer eller kanske någon inspelad program. Nu för tiden börjar sakta fler och fler vilja överföra dessa till DVD och datorn för olika anledningar, bl.a hålla ordning på filmerna och organisera dem, ge ut flera kopior eller kunna spara dem som backup med mera.

VHS-kassetter förstörs sakta som tiden går, kvaliteten blir värre och till slut kan man med stor sannolikhet aldrig kunna spela dem igen, därför är det viktigt att så snabbt som möjligt ta backup på dem!

I denna guide tänker jag gå igenom olika sätt att göra det, meningen är att ge ett överblick över olika sätt man kan använda och kortfattat hur det går till, vad man behöver och annat information som kan vara bra att veta.

DVD skivor brukar inte förstöras lika snabbt, det brukar ta ca. 25 - 250 år beroende på olika faktorer som temperatur, fukt och annat. (Läs på DVD-skivan nästa gång om hur du bör behandla dem!) Dessutom kan nästan alla idag spela DVD-skivor på olika sätt (dvd-spelare finns nästan överallt) jämfört med andra medier. DVD-skivor tar även lite plats.

OLIKA SÄTT ATT GÖRA

1. DVD & VHS-spelare/brännare (Combo)
DVD & VHS spelare är spelare som innehåller plats för att sätta in DVD och VHS samtidigt. Apparaten överför sedan VHS-kassettens innehåll till DVD med några få knapptryckningar.

Fördelar: Snabbt och smidigt, enkelt, bäst om man har många VHS-kassetter
Nackdelar: Kostar, mindre flexibelt (dvs kan inte ändra i filmen innan dock behöver man inte alltid göra det!)

Se här för att läsa lite kort om olika DVD/VHS-spelare/brännare.

2. DVD-brännare och kablar
Denna alternativ är lik den första men ändå lite olik. Den fungerar så här att genom användning av en DVD-brännare så kan du koppla VHS-spelaren till DVD-brännare genom S-video kabel.

Med hjälp av S-video kabel får man också hög kvalitet. Dessutom billigare än alternativ ett då man redan har kanske en DVD-brännare hemma! Hur gör man? Tom DVD skiva i DVD-brännaren och VHS-kassett i VHS-spelaren, spela VHS-spelaren samtidigt som du spelar in (Tryck record) med DVD-brännaren, se till att VHS-kassetten startar från början!

Precis samma sak kan man göra med hjälp av en videokamera också!

Fördelar: Billigare, se alternativ 1

Nackdelar: Se alternativ 1 (fast det kostar mindre då man kan ha något hemma redan)

3. Användning av dator
Med detta alternativ överför du innehållet från VHS-spelare till ditt hårddisk/DVD skiva direkt. Det är viktigt att ha en hyfsat snabb dator för att göra överföringarna snabb och dessutom behövs en stor hårddisk med mycket plats då filmerna tar mycket plats.

Använd ett verktyg som t.ex. Pinnacles Video Transfer.

Du behöver koppla in S-video kablar, ljud kablar och USB till din dator/hårddisk/allt som har USB-port för att överföra innehållet. Beroende på vilken verktyg så överför också vissa direkt till DVD och då behöver du DVD-brännare i datorn! Annars är det mer vanligt att innehållet sparas som mediafiler på själva datorn (dvs hårddisken) - medföljer oftast programvara som hjälper till och det mesta är automatiskt, kan ta mer tid.

Du kan även använda en TV-turner eller grafikkort som har stöd för S-video kablar eller RCA (Se bild)

då kopplar man dem direkt till VHS-spelaren. Bra om man inte har en extern "capture card" som Pinnacles Video Transfer, dock kanske lite jobbigare och dyrare. Vissa ATi grafikkort klarar av att överföra så kolla om din klarar det, exempel på vissa är 9000Pro, X1400, X800 Pro.

Extern "capture card" som överför till DVD/Hårddisk från VHS-spelaren

Fördelar: Enkelt, tillåter dig att ändra i filmerna innan du bränner till DVD, Enklare för den som kan datorer, behöver inte ha en dator kan bara koppla USB till extern hårddisk (om man t.ex. inte har VHS-spelare och dator i samma rum)

Nackdelar: Vissa av dessa verktyg har egna nackdelar som t.ex. inga medföljande kablar, jobbigare för den som inte kan datorer, måste ha en snabb dator annars tar det för långt tid, måste själva konvertera filmerna till MPEG-2 med hjälp av olika program som t.ex. SUPER som jag själv har provat eller använda Pinnacle Studio för att spela in som MPEG-2.

4. Låt ett företag ta hand om det.
Om du tvekar och vill inte göra detta själv så finns det massor av företag där ute som omvandlar alla dina gamla VHS-kassetter till DVD för pengar. Detta är väldigt effektivt om du har många VHS-kassetter och inte har tiden/lusten/orken/kunskapen att göra det själv! Det är dock inte billigt. Jag vill helst inte nämna någon företag då jag själv inte har gjort detta och kan inte rekommendera något jag inte har provat till andra och dessutom vill jag helst inte göra reklam.

ÄNDRA I FILMERNA

Ofta brukar man vilja göra ändringar i filmerna, t.ex. lägga till meny eller effekter och liknande. Detta kan man göra om man har gjort alternativ 3 endast och kanske alternativ 4 beroende på företag och summa pengar du är villig att betala.

Du kan bland annat använda Windows Movie Maker för att göra ändringar i filmerna, om du vill betala så kan du även använda andra mer populär som t.ex. Final Cut Pro (Mac) eller Adobe Premiere (PC).

BRÄNNA

De flesta vet hur man bränner men för att ta det hela kortfattat kan sätter du in en tom DVD-skiva i din DVD-brännare och använder program som t.ex. ImgBurn eller Nero för att bränna innehållet som video!

TIPS & ANNAT

- Innan du börjar använda VHS-kassetterna så försök rena kassetterna lite då smuts kan förstöra kvaliten. MEN VAR FÖRSIKTIGT SÅ ATT DU INTE FÖRSTÖR DEN! OM DU TVEKAR SÅ GÖR INTE.
- Kolla alltid instruktioner och manual som medföljder, där står det mer exakt om vad som bör göras och hur.
- Ta det lugnt! Om du gör fel och förlorar gamla familje-filmer så kommer du ha det väldigt tufft.
- Använd högkvalitet DVD.
- Använd hög kvalitet när du överför för att få bästa kvalitet helt enkelt!
- Det är bäst att använda USB 2.0 eller Firewire för att överföra snabbt och säkert med kvalitet.

- Fråga och ge gärna kritik om hur guiden kan förbättras.
Detta är det viktigaste eftersom detta är gjord för dig och det är bara du som kan hjälpa mig att förbättra guiden!

SLUTGILIGT VERSION.

Permalänk
Medlem

Reserverar, just in case!

Permalänk
Medlem

Vissa ATI-grafikkort klarar av att ta emot videosignaler kan jag ju nämna. Redigera och spela in med t ex VirtualDub och AviSynth. Det där SUPER verkar intressant.

Försökte mig på detta en gång men det blev ingenting för ljud och bild blev väldigt osynkat så jag gav upp efter ett tag.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 3600 | 4x8GiB 18-20-16-36-52-2T DDR4-3400 | MSI B450-A Pro Max AGESA 1.2.0.7 | Sapphire RX 480 Nitro+ OC 8GiB | Crucial MX500 500GB | PNY CS900 2TB | Samsung 850 EVO 500GB | Samsung PM961 512GB | Scythe Kamariki 4 450W

Permalänk
Medlem

Hej!

Du kan även prova Pinnacle studio! Bra information om det med ATi kort då jag själv inte har haft ATi kort.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av qsx
Bra information om det med ATi kort då jag själv inte har haft ATi kort.

Jo, jag gillade den funktionen. Mitt x1900xt kunde det (i fin kvalité också). Dock har jag sålt det och mitt 4850 har inte den funktionen.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 3600 | 4x8GiB 18-20-16-36-52-2T DDR4-3400 | MSI B450-A Pro Max AGESA 1.2.0.7 | Sapphire RX 480 Nitro+ OC 8GiB | Crucial MX500 500GB | PNY CS900 2TB | Samsung 850 EVO 500GB | Samsung PM961 512GB | Scythe Kamariki 4 450W

Permalänk
Medlem

Tack för tipset!

Var detta dåligt skriven? Med anledningen att ingen skriver. Säg ifall till då jag vill göra detta jättebra för allas skull.

Permalänk
Medlem

DVD-Brännare, det skulle kunna vara min dvd-spelare också? Det är alltså dvd-brännare i den. Förstärkare/DVD-spelare/DVD-brännare...

Permalänk
Medlem

Hej

Ja, om man kan bränna med den så visst. Dock får du använda dig av punkt 3.

Permalänk
Medlem

Så för att använda alternativ 2 så är det direkt in i datorn från VHS-spelaren som gäller?

Jag tycker det borde gå att koppla ihop DVD-spelaren (som har brännare) med VHS-spelaren och bara spela in det på en DVD-skiva. Men det går alltså inte?

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Groda
Så för att använda alternativ 2 så är det direkt in i datorn från VHS-spelaren som gäller?

Jag tycker det borde gå att koppla ihop DVD-spelaren (som har brännare) med VHS-spelaren och bara spela in det på en DVD-skiva. Men det går alltså inte?

Alternativ 2 menas att DVD-brännare/spelaren är "standalone" så att säga, dvs den i datorn går inte. För att använda den i datorn måste du göra alternativ 3 där du antingen använder grafikkort (om den stödjer detta) eller "extern capture card" som du ser i bilden.

ATi kort brukar stödja detta.

Fråga om det är något

Permalänk
Avstängd

Hur rengör man?

Permalänk
Medlem

Har lyckats fått över filmerna till DVD-skivor nu. Men det går inte spela upp skivan i datorn, varför inte? Fungerar bra i DVDn

Permalänk
Medlem

Jättebra tips! Jag tror att alternativ 1 passar mig bäst men det gäller under förutsättning att det inte blir sämre kvalitet jämfört med att gå via dator. Blir kvaliteten lika bra? Sen undrar jag om det är bäst att använda scart i alternativ 1 (VHS till DVD-recorder)?