Kom rök och luktar bränt när jag startade datorn

Permalänk
Medlem

Troligen så är det väl i högra hörnet som du har en distans sitter fel och det var där kortslutningen hände.
Men det kan även vara så att själva kopparbanan i,på moderkortet har brunnit av där (då 24 pins kontakten sitter i närheten) medans själva kortslutningen kan ha varit någon helt annan stans.
Vilket är helt omöjligt att svara på utan att skruva ur skiten och titta.

Sen om just minnet är trasigt är lika omöjligt att svara på det med ta ur dom titta lukta är dom brända,luktar bränt så JA då KAN dom vara trasiga men har du tur så är det bara nåt ytligt som bränt lite.
Så det ENDA sättet att helt säkert komma fram till om dom fungerar heller inte är att montera dom i en fungerande dator och se om den bootar gör den det så då kör man memtest i minst 5-6 timmar gärna 24+ timmar för att vara helt säker på att dom inte tagit stryk.

Samma sak gäller grafikkort,cpu montera i en annan dator om den bootar kör prime,furmark,etc för att bencha grafik,cpu i ett par timmar för att vara säker.

Vad hände under den korta tid som det var kortslutning och nätagget fortfarande skickade ström?
Höll sig agget inom rimliga volt nivåer på 3v,5v,12v,etc eller kan det ha skickat 20 volt genom nån av linorna och därmed bränt allt som har med den linan att göra?
Sen har nätagget klarat sig samma sak igen testa i annan dator MEN faran att göra det är att den hårdvaran kan ligga i farozonen om nätagget bestämmer sig för att skicka ut för hög volt och dödar allt i den nya datorn.
Det är inte för inte att nätagg är den ABSOLUT VIKTIGASTE delen i ALLA datorer då det är den som både förser datorn med rätt volt,watt,etc och även skyddar från 240volten från väggen.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

En snabb fråga, hur många distanser satte du dit? Plocka bort moderkortet och kolla, det skall vara sex stycken till ditt moderkort och de ska sitta under de hålen som är stansade med metall, de fem du har skruvar i och det sjätte i mitten där du inte satt skruv. Om du plockar bort kortet kan du antagligen se om det är skadat någonstans.

Om du inte kan se nån synlig skada så kan du ploppa i allting igen, och testa å starta med bara processor, grafikkort och ett ram-minne. Om det funkar så testar du att sätta i ram minnena ett i taget. Funkar det så kopplar du i en hårddisk. osv.

Om ingenting alls händer då du försöker starta så kan det vara antingen ditt nätagg eller ditt moderkort som har brunnit. Nätagget kan man tjuvkoppla för att se om det funkar, men det är inget jag rekommenderar om du är en novis.

Svara här när du har gjort detta och med vilka resultat så ska jag hjälpa dig vidare.

MVH
Nimrood

Visa signatur

AMD Ryzen 9 5900X @5GHz, 32 GB DDR4 @3600MHz, RTX 3070 8GB RAM

Permalänk
Medlem

Nej det måste det inte vara. Anledningen till att det lukta mest bränt från högra hörnet kan bero på att det är just på högra hörnet av moderkortets baksida där kortslutningen har blivigt. Skruvar du av moderkortet och kollar på baksidan av moderkortets högra baksida (där det luktar mest bränt) så ska du leta efter kretsar och elkomponenter som kan vara brända och sotiga. För det är just på baksidan av moderkortet som troligen har blivigt bränd!