Dator delvis seg efter strömavbrott, hjälp!

Permalänk

Dator delvis seg efter strömavbrott, hjälp!

Hejsan! För några timmar sedan så regnade det här. Jag satt då framför min stationära dator och surfade lite och försökte få min mus att funka. Jag har som vana att alltid stänga av dator/tv när det åskar, men just den här gången så missade jag det. Lång historia kort, första blixten kommer, all el försvinner i några sekunder (lamporna släcktes) och såklart så stängs datorn då också av. Jag stänger då av strömtillförsen, och låter datorn vara ifred tills åskan är helt över. Sätter då igång datorn, och märker att den är lite seg vid uppstartningen (windows 7 loggan var seg). Loggade in och allting startades som vanligt. Skulle sen gå in i "dator", och då märker jag att det tar 2-3 sek för det att komma fram. Får panik (är okunnig på datorer), och försöker att starta alla "inbyggda" program, som kontrollpanelen, Dokument och liknande. Alla är lika sega, 2-3 sek, för att de ska "flyga" fram, som de så snyggt gör. Däremot Google Chrome utorrent, steam och skype funkar utan problem. Jag återställde datorn till 2 dagar tillbaka, och letade efter spionprogram, samt så startade jag om datorn. Problemet kvarstod.
Skulle någon vänlig själ kunna hjälpa mig? Är orolig att det är något allvarligt fel. Jag har haft en ickefungerande mus ikopplad i datorn i 5 timmar (den lyste men pekaren rörde sig inte, provade sen i en annan dator visade sig musen var sönder, ska till stan imorn och köpa en ny). Kan det vara orsaken?
All hjälp uppskattas, så kan någon snälla hjälpa mig, är som sagt rätt så okunnig på datorer.

Mina specs: GTX 560 i5 2500K 8gb ram MK MSI P67A-C45

Tack på förhand!

Permalänk
Skrivet av ViKtoRr15:

Jag har som vana att alltid stänga av dator/tv när det åskar

till nästa gång
drar du inte ut kontakten ur väggen så kan den nästan vara på. slår blixten ner så räcker det knappast med att datorn är avstängd.

du behöver nästan en annan stationär för att felsöka delarna. har du nånting hemma grafik, hdd/ssd, och minnen kan ju testas i dom flesta stationära. om dom inte är för gamla.

när du sen testat hårddisk med testprogram (crystalinfo) eller i (cmd) vet du hur man gör chkdsk ?
minnen körs med memtest grafik med furmark.

nätagg ska helst inte testas efter ett åsknedslag då det kan döda nästa dator. nätaggs testare eller nåt 10år gammalt fungerande så visst. men annars är det bättre spendera 5-600kr på nytt agg
samma sak med moderkort, du kan testa OK mobo med suspekt cpu, men aldrig tvärt om.

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk
Medlem

Det är inte så att du är lite nojjig just pga att datorn stängdes av vid ett strömavbrott?

Kan det vara så att programmen alltid startat lite långsamt första gången medans de efterföljande gånger "flugit" fram snabbt? (pga cache i Windows)

Du skriver att andra program startar utan att du reagerar på att de skulle vara långsamma.

På något sätt känns det som om att du kanske skulle göra lite vanligt datorunderhåll och se om du märker några konstigheter. Ex.vis rensa papperskorg, tempfiler etc och ifall du kör på vanlig hårddisk defragmentera den efter detta och se om det ger någon skillnad.

Ta backup på allt viktigt medans datorn fungerar om det nu visar sig att den fått en törn och går hädan i närtid.

Du skriver att du är en vanlig datoranvändare så om något jag skrev är sådant som du aldrig gjort så föreslår jag en google sökning
(defragmentering, chkdsk, radera temp filer)

Visa signatur

Dator: MSI X570 Tomahawk, AMD 5600x, 64 GB RAM, 2xNVMe, 2xSATA SSD, 10 GBit NIC, Grafik Nvidia 3060 12 GB RAM
Skärm: Dell U3821DW 38" ultrawide Bärbar dator: MBA M1
Synology DS1821+ (10Gbit) - Dockers, VM, Surveillance Station 9 kameror
DS3612xs (10Gbit) - Backup sparas till denna från ovan
Skrev jag något vettig? "Tumme up":a så vet jag att det fanns nytta i min post.

Permalänk

Tack för svar, vid närmare eftertanke kan det bero på att jag har 10 GB ledigt minne av 970. Nu när jag startade datorn så går det betydligt snabbare, men ändå inte top notch. Dags för lite datorrensning!

Permalänk
Skrivet av ViKtoRr15:

Tack för svar, vid närmare eftertanke kan det bero på att jag har 10 GB ledigt minne av 970. Nu när jag startade datorn så går det betydligt snabbare, men ändå inte top notch. Dags för lite datorrensning!

Dags att rensa porren