Hjälp med val av Asus Z170 moderkort önskas.

Permalänk
Medlem

Hjälp med val av Asus Z170 moderkort önskas.

Hej Swec!

Jag plockade precis upp min Noctua NH-D15 från posten och sitter nu och planerar resten av min Skylake uppgradering. När det kommer till moderkort så har jag kikat in Asus Z170-AR en hel del då jag till en början ville köra en vit/blå build. Efter att ha funderat lite och troligen kommer att behålla mitt röda Soundblaster Z ljudkort så börjar det luta åt en vit/Röd build istället dock. Jag har även kikat på andra märken men jag har valt att hålla mig inom Asus då jag gillar deras programvara, har bra erfarenhet av dom samt att jag funderar på ett Asus Strix kort till sommaren.

Kort om mig och min användning: Jag använder min dator 95% till att spela. Jag gillar att hålla på och pysslar med inställningar och finesser, men när allt är så bra det blir så är jag nöjd där. Håller inte på och ställer om saker fram och tillbaks för att det är kul. Enkelt, smidigt, precision och låga temps/låg ljudnivå är viktigt för mig när det kommer till inställningar. Idag sitter jag på ett ganska gammalt system som jag inte orkat pilla allt för mycket i bios med, därav att jag känner mig betydligt mindre säker på skillnaderna mellan olika finesser ang moderkort än jag gör inom andra områden.

Setup som jag kommer bygga om till innan sommaren inkluderar i7 6700K, kommer köras måttligt överklockad för att hålla nere temperaturen i rummet. DDR4 minnen runt 3000-3400mhz. Nya generationens Nvidia eller Radeon motsvarande GTX 980. Ultra Wide 34" skärm i 3440x1440p är planen, om inget väldigt prisvärt hinner dyka upp innan dess. + 2 Full HD skärmar vid sidan av denna huvudskärm.

Moderkortstankar

Problemet jag hamnat i är att när jag kikat på moderkort så känner jag fortfarande att Z170-AR är väldigt bra med tanke på att det ligger på ca 1400:-

De andra alternativen är Z170-A (verkar vara nästan exakt samma)
ROG Maximus instegsmodell
Pro Gaming

Så nu till mina tankar och frågor.

1. Pro Gaming verkar vara sämre utrustat än Z-170AR och de ligger i samma prisklass. Bland annat saknar det "- Full BCLK range for extreme overclocking performance" enligt deras hemsida, något som de andra 3 korten har. Stämmer detta tror ni?. Ljudchippet verkar även det sämre. Detta och ett flertal andra saker. Har ni några åsikter om detta och varför ena eller andra skulle vara att föredra?

2. ROG Maximus verkar väldigt trevligt. Det har ju även bättre funktioner, som många är ROG exklusiva. Är dessa funktioner värda den extra 500:- som det kostar för någon som inte kommer att överklocka absolut till gränserna? Har det andra finesser som man märker av i vardagen?

2.1 ROG verkar ju ha ett väldigt bra ljudkort. Jag har haft en del problem med mitt Soundblaster Z och skulle verkligen kunna tänka mig att slippa det och flytta det till min media PC. Är ROGs ljud så pass mycket bättre att det kan vara värt den extra prislappen?

3. En av anledningarna till att jag är lite rädd för att köpa Z170-AR är att jag i någon video jag kikat på vet att killen sa att den extra vita plastdetaljen över IOn kan vara ett problem för vissa stora kylare. Då Noctua NH-D15 är i största laget så undrar jag ifall någon testat ifall de fungerar bra tillsammans?
Edit: Monterade på NH-D15 i mitt gamla chassi och ser direkt att detta inte kommer bli några problem.

4. Om vi bortser från färg, och tänker oss in i min användarprofil. Vilket kort hade ni i så fall valt?

Om någon faktiskt känner för att sätta sig in i problemet lite djupare så är Asus hemsida väldigt kass. Men för att få upp en bra jämförelse så klicka i alla de korten som du vill jämföra, sen i en ny flik gå in på http://www.asus.com/us/Compare/ så får man upp side-by-side jämförelse av korten.

Tack på förhand för alla svar!

/Chris

Permalänk
Medlem

1: full black range....kan vara alltifrån bättre spolare eller bättre strömmatning. Kortet kommer nog garanterat inte ha några problem med att klocka stabilt skulle jag tro, men det är klart ju högre upp i pris man går så brukar det oftast innebära bättre potential för OC. Ljudkort är enbart relevant såvida du inte sitter med ett separat? Min erfarnes är att dagens ljudkort (integrerade) duger till se flesta, är säkert bara en massa lull-lull som följer med.
Med ROG kortet verkar det vara nån form av Creative krets som är integrerad, Supreme X-fi. Är nog säkert bättre än de flesta standard kortens ljud men inte i klassen av ett separa kort skulle jag tippa på, utan säkert mest bara extra ploj så att säga.

2: Jag säger ja. Men inte om du inte tänkt klocka, vid vanligt användande så är det kort som kort.

3: Vet jag tyvärr inte.

4: Personligen hade jag gått på Maximus VIII Ranger så vet jag att jag skulle få de funktioner jag var ute efter, och en del andra säkert lite onödiga.

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X