Och om man ändå måste förlänga av olika orsaker - använd snäppet större dimension på slangen så att luftmotståndet inte ökar speciellt mycket gentemot orginal-slangen trots större längd, även om slangtvärsnittet bara har 20% större yta än originalslangen så gör det väldigt mycket för flödesmotståndet och man kanske kan mer än dubbla längden för samma flödesmotstånd.
det man kan göra i förberedelse är att först mäta rumstemperaturen och temperaturen i blåsande luften ur luftslanguttaget när maskinen är friblåsande efter att den gått med kompressorn en stund, därefter göra om det med maskinens originalslang ansluten (och utdragen med ev. alla adaptrar monterad) och det är lufttemperaturen både vid luftslanganslutningen och utblåset ur slangen som skall mätas (förutom rumstemperaturen igen), och gör testen med slangen med öppen dörr/fönster så att ev. undertryck inte förvanskar uppmätningen.
När man förlänger med längre slangar så skall temperaturerna ur fläktanslutningen vid senare drift på maskinen inte vara speciellt mycket högre än med sin originalslang - är det 5-10 grader varmare än med originalslang så är det tecken på att flödet är mer eller mindre kraftigt nedstrypt och det kanske blir att använda ännu grövre slangar eller säkra att det inte är undertryck som håller tillbaka flödet...
Är det stor temperaturskillnad (flera grader) i luften mellan luften som blåser ur maskinen vid slanganslutning och utloppet i andra ändan på slangen så är det en indikation att mycket värme läcker ut längs efter slangen genom att värma luften runt slangen och strålningsvärme och problemet blir mer dominerande ju längre slangen är - detta är en av anledningarna varför orginalslangen sällan går att sträcka mer än 1.5 - 2 meter
---
Moderna maskiner med R290 (ren propan) som köldmedel arbetar med lägre utblåstemperaturer än tidigare maskiner med R407C och R410A som köldmedel.
Dels arbetar R290 något effektivare (mindre motorarbete per kWh kyla som blir värme) men också avsiktligt att man försöker få ned temperaturdiffen mellan kondensorn och evaporatorn för att förbättra COP.
det medför att i dagens maskiner trycker man igenom betydligt mer luft genom kondensor och slangar och lägre temperaturer på kondensorn än tidigare nämnda maskiner med äldre och mer miljöskadliga köldmedel då man tillät sig att höja temperaturen ganska mycket mer per kWh kyla.
dvs gamla maskiner kan ha 50-60 grader C i slangutblåstemperaturer och det är normalt medans dagens R290-fyllda maskiner med jättetjocka slangar är man knapp norr om 40 grader C, och är det R290-maskin med mycket varmare temperatur än så på slangutblåset så är det skarp tecken på att ventilationen genom slangen är kraftigt strypt och detta bör man då förbättra.
---
Bara för nyfikenhet drog jag igång delonghi PAC EX120 Silent och vid 26 grader rumstemperatur
och vid friblås så stannade utblåstemperaturen i slanganlutningen vid ca 42 grader C - en delta på 16 grader C
med medföljande utdragen slang (140 mm i diameter!! och 120 mm stuss-innerdiameter i ändarna) och adapter för rektangulär utblås så steg utblåstemperaturen till ca 45 grader C vid slagens utblås och då var insugstemperaturen 25 grader och det ger en delta av 20 grader. - tror inte att det är särskilt mycket varmare vid slanganslutningen då slangen är kort och luftflödet högt
med andra ord 'fabriks'-slangen 'kostar' ca 4 grader i temperaturhöjning för att fläktflödet stryps.
om man förlänger slangen så skall man sikta på att temperaturhöjningen (deltat av 20 grader) vid slanganslutningen inte blir mycket högre än så - annars får man göra slangarna ännu grövre...
På den gamla maskinen med R407C som jag nu inte orkar prova var temperaturen ut ur slanganslutningen lätt över 60 - 65 grader C vid normaldrift och kanske runt 50-55 grader C när man körde med vattenkylning, och den hade betydligt smalare slang av 90 mm (och när jag skarvade hade jag 120 mm utdragbara aluminiumrör) + en fläkt som orkade trycka på ordentligt innan flödet minskade i slangen (inget man ser idag med användning av trumfläktar som blir andtrutna så fort man håller för lite istället för centrifugalfläktar som kan ge mer tryck som är i den gamla maskinen)
Den gamla maskinen med vattenkylning aktiv var i nära paritet med Delonghi i upplevd kylverkan och mycket beroende på att den drog in mycket mindre med varmluft utifrån.