Ny Subwoofer, 8tum eller 10tum?

Permalänk
Medlem

Ny Subwoofer, 8tum eller 10tum?

Hej jag är i behov av en ny subwoofer och jag är kluven mellan 8tum eller 10tum. Det känns lite kontroversiellt att skaffa en 10tum subwoofer när man är behov av att det ska låta bättre i "lägre" volym men kan det stämma? Annars är det väl prisskillnaden som avgör, 8 tum är mycket billigare och har inte så mycket behov av starkt tryck men funderar annars på en XTZ 8.17

Permalänk
Medlem

Ju större bashögtalare ju längre våglängd = lägre frekvens.

För film = 10tum
För musik = 8 tum

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem

Sedan är det inte bara storleken på elementet som har betydelse. Konstruktion i övrigt, magnet, förstärkare osv. Har förstärkaren bra kontroll på elementet? Du kan hitta bra och dåliga subwoofers i alla storlekar. Föredrar du en tight bas eller mullrig? Finns tighta och mullriga i alla storlekar också. Vad har du för övrig utrustning? Hur stort rum? Lättplacerat eller ej?

Begagnat?
https://hifitorget.se/visa_annons.php/audiovector_sub_116812....
https://www.blocket.se/annons/uppsala/audiovector_mi_sub_supe...
https://www.blocket.se/annons/stockholm/dali_e_9_f_sub_vit/93...
https://www.blocket.se/annons/goteborg/b_w_subwoofer_asw610/9...

Permalänk
Medlem

Jag tycker inte man kan säga att en viss storlek är för film eller för musik utan det handlar om hur hela konstruktionen arbetar (jag har en SVS SB16 subwoofer på 16 tum som är enormt rapp och tajt i basen och suverän för musik, fast då kostar det en del). Tänker man mer på frekvensomfånget så har (action)film såklart mer lågfrekventa ljud men det finns instrument som går riktigt lågt med. Till exempel är en lika viktig detalj är om det är en sluten eller portad konstruktion av lådan. Generellt sett är portade konstruktioner bättre på att gå djupt ner i frekvensomfånget, men de är inte lika tajta som slutna konstruktioner och kan ibland uppfattas som lite mer "mullriga". Det betyder dock inte att en portad konstruktion per automatik inte är snabb nog för musik och jag hade tidigare en XTZ 1X12 Cinema Sub (12 tum, portad) som hanterade all musik riktigt bra. En del portade subwoofers har också medföljande pluggar så man kan köra dem i slutet läge.

Det spelar också roll hur stort rummet är och vilka högtalare den ska paras ihop med. Ett mindre rum blir såklart mindre krävande, och man bör heller inte ha alltför stor skillnad i storlek på högtalare och subwoofer då det kan bli svårare att få dem att smälta ihop bra.

För att se det så enkelt som möjligt skulle jag säga att du i storleksspannet får en mer komplett sub i 10 tum än 8 oavsett vilken volym de spelas i, om man utgår från samma konstruktionskvalitet. Tittar man på den XTZ du nämner så bryter den av vid 30 Hz medan den på 10 tum når ner till 20 Hz, vilket jag nog tycker är en bättre avskärningspunkt då man fångar upp hela frekvensomfånget på alla naturliga instrument förutom orgel. Det blir ju dock också dyrare och det är ju inget nytt att mer pengar kan ge bättre prestanda så man måste ju bestämma sig för en budget. Du säger att du inte har så mycket behov av tryck, så du kanske bara är ute efter att få en rimlig förlängning av ett par mindre högtalares baskapacitet, och då kan 8 tum mycket väl räcka för ditt behov. Det är dock svårt att säga utifrån tycke och smak hos en annan person.

Om du tittat på XTZ så har de ju sin Buy & Try-policy där du får testa subwoofern hemma i 30 dagar och sedan skicka tillbaka den om du inte är nöjd. Det har såklart många andra ljudbutiker också. Inget slår att kunna testa i den miljö de ska stå i och att få göra sin egen uppfattning.