Man kan laga mat rätt länge med en 2kg P2012-gasflaska - har man en P10/11 stående (vilket dock inte alla kan om man bor i flerfamiljshus/lägenhet) så kan det räcka uppåt ett halvår om man inte håller på med långkok.
Sedan finns det ett antal camping-vedspisar i plåt/Titan som sätts ihop och med kvistar och kottar mm. man plockar upp i omgivningen kan mycket väl få uppkok vatten.
Skall man ha reglerbar eld för matkokning (och inte bara uppkok av vatten) med olika värmestyrka så är Trangia med G74-brännaren och campinggasol och optimus Nova (ej gas) och polaris (även med campingasol) och en hållare/adapter för detta för att monteras in i Trangiaköket väldigt bra då dessa kan bränna det mesta i bensin/fotogen/lampolja/diesel och för polaris även campingasol - men ingen av dagens multifuelbrännar kan hantera T-röd eller annan alkohol för att munstyckstorlekar och värmeåtgången för dess förgasning är mycket annorlunda gentemot petroliumbaserade brännoljor eller dess motsvarande miljöversioner. Är det sprit - använd trangias spritbrännare och försök inte med någon multifuelbrännare
Motorbensin är det man skall undvika i det längsta att använda in en multifuel-brännare då de har så mycket konstigt i sig och man skall inte ha nosen ovanför grytan och grytan täckt med lock när sådan eldas - en bra soppa är däremot 4-takts akylatbensin som man har till gräsklippare och motorsågar etc. då det är mycket renare fraktioner och tål att lagras under längre tid än vanlig motorbensin från pump. Är man orolig för med bensinens eldfängdhet - titta på fotogen-spisbränsle, lampolja, tom. lacknafta och även diesel, när man har multifuel-brännare, det mesta fungerar men rengöringsbehovet ökar fort med allt tyngre bränslen då det börja koksa fort i förgasardelen.
- och E85 är dock värdelös både med Trangia spritbrännare då det snart kommer att brinna med eldkvast pga. att det är för mycket bensin i det och det kokar och svämmar över i brännaren och fungerar inte alls med en multifuel-brännare då värmen inte räcker till i förgansningsdelen och fel munstyckstorlek (om man stryper luften för blandningen med luft vid munstycket så kan man få stabil låga som inte för mager och reser sig, men så räcker inte värmen till istället för förgasningen).
---
Har man ont om bränsle så handlar det också om att inte dra på med värme än vad som behövs och inte elda för kråkorna och i en trangia-kök så är det väldigt värmeeffektivt även med plana grytbottnar och grytor med kylflänsar är problematiska om man skall göra annat än att bara koka upp vatten då kylflänsarna gör att det lätt bränner i botten hela tiden om man försöker med något annat än bara vatten och man inte kan dra ned lågan till _väldigt_ liten
En sak till att tänka på är att värmning med kylflänsade grytor får man inte göra inomhus pga. den höga kolmonoxid-bildningen som blir när lågan pressas in i kylfänsarna och kyler ned förbränningsprocessen innan det är färdigt medans eldning under plan gryta går oftast bra om kökets lågor inte är gula (lite i topparna är dock OK) och man har hyffsad normal ventilation i fastigheten.
Om man eldar - så måste man tänka på luftomsättning och var avgaserna tar vägen och det bästa är förstås genom någon form av utsug-skorsten utan att innan dess blandas med rumsluften.
Det eldas så lite i modern tid att de flesta har inte vanan och tänket och riskerna kring detta och att också se upp med T-sprit då den i rumstemperatur är en farligare vätska att hantera än tom. bensin - att man använder säkerhetsflaskor med T-sprit och allt tillstängt innan man tänder på något spritbaserad brännare, också att spritlåga i solljus är mer eller mindre osynlig vid eldning utomhus som tex. tragiakök med T-sprit och det kan brinna länge under ett kök av spill innan man märker det.
campingasol som många kanske förknippar som mer farligt än tex. T-sprit så är det omvänt när man räkna de faktiska olyckor med brännskador och det är ytterst sällan att det blir allvarligare olyckor när man använder campinggasol när det hanteras med normal omdöme, men desto mer ofta med T-sprit eller förvärmning med T-sprit av tex. multifuel-kök.