Inbränningar är som spöken. Det är långt, långt fler som är rädda för dem än vad det är personer som faktiskt råkat ut för dem.
Kör du en OLED i PC-läge, typiskt LG:s modeller där jag i detalj går igenom vad som gäller i den här artikeln, kommer TV:n vara mer konservativ i hur den pushar panelen.
Majoriteten inbränningar som beskrivs här på forumet kommer av TV-tittande där TV:n bara skvalar och står i ett extra ljusstarkt läge. Det är mycket barnkanaler som bara går timme efter timme och efter några år har man en evig Disney-logga. Oftast på de äldre modellerna från 2016–2017 som kombinerar känsligare paneler med sämre skyddsmekanismer som tillåter användare köra panelerna för hårt. Samtidigt som det här på Swec finns många som använder sin OLED som just skärm kan intyga om att det inte är ett problem för dem trots samma modeller.
Med det sagt är det lite pärlor för svin att köra en OLED bara för att surfa och skvala. Om du verkligen vill kombinera allt på en OLED – inklusive kvaliteten på filmbilden – så är det fullt möjligt så långe du bara är medveten om hur du använder den. Kör du dynamiskt läge och HDR hela tiden med max ljusstyrka kommer du öka risken. Följer du riktlinjerna kommer du minska och även eliminera risken.
Det är inte så mycket det statiska i sig självt som är problemet. Det är den relativa skillnaden mellan pixlarna i den bilden i kombination med ABL-förfarandet. Därför är Excel-ark och vita webbsidor det minsta problemet om man är rädd för inbränningar. Det är dark mode och mörka skrivbordsbakgrunder som bär den större risken, vilket är rätt uppenbart om man förstår tanken bakom ABL-förfarandet.