Citat:
Ursprungligen inskrivet av xphaze
Glas måste vara den sämsta tänkbara ytan för en skärbräda, lär döda eggen på nolltid. Plast är bättre, men eftersom det är hårdare än trä sliter de också på eggen en del. Dessutom sägs det att bakterier trivs på plastbrädor eftersom det blir spår och revor i ytan där de små liven lätt kan få fäste. Trä "läker" ihop och innehåller naturligt bakteriedödande medel.
Är väl helt enkelt en mode/designpryl som allt annat.
Angående trä vs. plast ur en bakteriesynpunkt så finns det konflikterande forskning på området. Vill man ta det säkra före det osäkra men ändå vara snäll mot kniven så kan man göra såhär:
Kör på trä för allt du skulle kunna tänka dig att äta rått. Exempelvis frukt och grönsaker. Man skulle även kunna köra på nötkött här också, men eftersom vi vet att i så gott som allt nötkött utom köttfärs så samlas bakterier mest på ytan (i köttfärs så finns de i rubbet), så skulle jag iaf avråda från det.
Plast för allt du inte skulle äta rått, och skilj även på olika smittgrupper. Skär exempelvis fågel på en skärbräda (eller sida av skärbrädan) och fisk på en annan. Varför plast? Jo, för att plast är väldigt lätt att göra rent, eftersom det tål höga temperaturer. Om du diskar en träskärbräda i 60°C vatten varje dag så kommer den inte se rolig ut väldigt snart. Diskmaskinen är ännu svårare att köra trä i. Plast å andra sidan har inget emot sådana temperaturer, och fungerar utmärkt tillsammans med klorin, något som trä inte gör (effekten av klorin neutraliseras tyvärr i trä). Således kan du göra den väldigt ren.
Varför? För att hindra korsbesmittning, naturligtvis! Annars skulle du kunna göra något sånt här kul:
Dag 1: Du ska laga kyckling. Du har varit duktig och tinat dina frysta kycklingfiléer i kylskåpet, för att hämma bakterietillväxten. Kylskåp håller i genomsnitt 7°C vilket är 3°C för mycket, så några fina kolonier salmonella och campylobacter jejuni bildas. Du lägger dina kycklingfiléer på skärbrädan och strimlar dem. Det fastnar bakterier i skåror i din plastskärbräda, och din träskärbräda är porös, så där tränger bakterierna in utan några problem. Du är duktig och tillagar din kyckling till 75°C, eftersom då vet du att de där kolonierna är totalt utrotade. Du diskar din skärbräda. Tyvärr så får du inte bort riktigt alla bakterier.
Dag 2: Idag är det en sallad som gäller. Du tar fram din skärbräda och börjar skära tomater (som du naturligtvis inte har förvarat i kylskåpet, eftersom temperaturer under 10°C gör att smakämnet (Z)-3-dexenal bryts ned, och det vill du ju inte). Tyvärr så fastnar lite campylobacter jejuni på dina tomater. Och på din lök. Och på din sallat. Sedan låter du det stå ute i rumsvärme en stund. Vad tänker du männniska?! Vet du inte att campylobacter jejuni smittar i väldigt små koncentrationer? Och du tänkte ju inte tillaga den där salladen, så de lever och frodas!
Dag 5: Grattis! Du vaknar med hiskeligt ont i magen och feber. Du går in på toaletten, och märker att du även har diarré. Räkna med att bli sängliggande i 7-10 dagar. Har du riktig tur så får du även Guillain-Barrés syndrom och kan bli förlamad. Var det värt det att inte köpa mer än en skärbräda?
Vän av ordning noterar kanske att den där kycklingskärbrädan ju hade haft bakterierna även nästa gång man tillagar kyckling. Det är helt korrekt. Men de där bakterierna dör i tillagningen av kycklingen ändå.
Så, vad har vi lärt oss?
1. Förhindra korsbesmittning genom att inte skära allt på samma skärbräda.
2. Kolla temperaturen i ditt kylskåp. Under 4°C ska det vara. Och kolla med en termometer, inte bara att den är inställd på 4°C.
3. Din plastskärbräda kan (och bör) rengöras med hjälp av klorin. Trä? Nej, skrubba ordentligt med vatten med diskmedel, och slipa ned den när den har för mycket repor. Och förresten, slaktarblock är bättre än vanliga träskärbrädor. De håller bättre, även om de är dyrare (men IKEAs slaktarblock är billigt).
Billy Bob: Jag personligen tycker mitt slaktarblock är redigt snyggt.