Inlägg

Inlägg som Reckie har skrivit i forumet
Av Reckie
Skrivet av oztin:

Passa på att dra upp värmen, tvätta, diska, ladda, minea, OC. Idag är det rea på elen! ca 20 öre under hela dagen SE4.

Krävs ju rörligt avtal med timdebitering för att ta del av detta. De med vanligt rörligt får ett trevligt medelpris baserat på månadens samtliga timpriser d.v.s. det pris blir känt först när månaden är slut och lär väl bli ett par kronor. Förstår om du känner till detta men ville bara varna så ingen gör bort sig och konsumerar innan man vet vilket avtal man själv har.

Av Reckie
Skrivet av anon134512:

Hur ska man göra? Det finns nackdelar med alla förslag jag kommer på.

I presskonferensen sa dom att man behöver se över sitt avtal, isolering och uppvärmningstyp av sitt hem. Man behöver också se över sin förbrukning. Har man gjort exakt som de vill, och hamnar under 2000 kw/h som jag får man inte ta del av stödet. Kan kännas orättvist.

Om man använder för mycket el premieras man.

Men om man istället skulle ge stöd i form av pengar så skulle man istället belöna dem som gjort ett dåligt val genom att ha rörligt avtal. Det är fel det med. Någonstans måste man stå för sina beslut lite också.

Hur gör man rätt här? Ja, det är nog svårt. Förslaget får inte vara för komplicerat heller då blir det svårt att genomföra. Jag är delad. Jag var dock emot det här från början.

Tycker norska alternativet är bra som ger en procentuell ersättning på det elpris som överstiger 70 öre/kWh.
På så vis är det ej kopplat till vilken förbrukning man har utan vilket pris man betalar, något som känns rättvisare med tanke på att vi har fyra elområden där de två sydligaste (SE3, SE4) har mångdubbelt högre elpris än de nordliga (SE1, SE2).

Visst har elpriset gått upp även i norr men inte alls på samma nivå som i söder. Möjligtvis kan man ha något tillägg för att det är kallare i norr.

Ska jag vara lite konspiratorisk så tror jag att regeringen inte gillar det norska systemet eftersom just Norrland skulle missa en stor del av kakan, det är trots allt valår.

Av Reckie
Skrivet av 1Z3C0LD:

Om du enbart ska köra Ring Fit Adventure så tror jag absolut inte du behöver mer lagring
Vet inte exakt hur mycket lagring just Ring Fit använder, men gissningsvis rör det sig inte om många/om ens någon GB för att spara lite profiler.

Jag skulle säga att köp en 2019, ska inte vara några problem

EDIT:
Kollade upp på min switch hur mycket lagring som Ring Fit Adventure tog just nu, och det låg på 476 MB

Jättetack för att du tog dig tid att svara och kolla.

Hur är det med spel för nedladdning vs cartridge?
Måste man växla cartridge för att byta spel eller räcker det att göra en första installation via den och sedan slippa bytet i framtiden?

Såg att Ring Fit fanns både som paket med switch och då ingick nedladdningskod men att det också fanns att löpa löst som cartridge för samma totalsumma. Därav min förvirring. 😁

Av Reckie

Var lite sugen på en Switch enbart för att köra Ring Fit Adventure och det naturliga vore väl i så fall en vanlig Switch 2019 eller är det dubbla minnet på Oled-versionen något man behöver?

Är minnet på 32/64 till för lagring av spel man laddar ned eller används det även om har Ring Fit med cartridge?

Kommer förmodligen bara kör just Ring Fit och kanske något liknade spel där man rör på sig så det känns lite surt att behöva betala för skärm m.m när jag normalt sett hade klarat mig med en vanlig konsoll.

Av Reckie
Skrivet av Mindfighter:

Stäng inte av varmvattenberedaren, de har en tendens att gå sönder av temperaturförändringar. Elektriska värmegolv är ingen höjdare för förbrukningen, men jobbigt att ha kalla golv i badrummen, dags att återgå till linoleum mattor.

Tack för tipset, golvvärmen går ned i temperatur om nätterna och dess inbyggda mätare visar på låg förbrukning men jag ska helt klart testa, får lägga ut några lurviga mattor på golvet.

Av Reckie

Har luftvärmepump, element och elektrisk golvvärme för uppvärmning och försöker lista ut vad som påverkar förbrukningen mest.
Vanlig varmvattenberedare, avfuktare i krypgrunden samt frånluftsfläkt på vinden är väl de ytterligare förbrukare jag kommer på.

Elementen och golvvärme hålls avstänga förutom i ett badrum.
Resten av huset värms med luftvärmepumpen eller genom två kaminer men jag märker inga större minskningar i dygnsförbrukningen som brukar hamna kring 45-55kWh.

Luftvärmepumpen har energimätare och eldar jag en eftermiddag/kväll halverar jag dess förbrukning från 15 till 7 kWh d.v.s. resten av huset förbrukar ca 35-40kWh vilket känns mycket med tanke på vi snålar på varmvatten. TV står väl på 4-5 timmar d.v.s. ett par kWh men var återfinns resten av förbrukarna? Datorn har ett lätt liv, den slipper jobba i krytogruvan eller slita med något grafiskt krävande spel.

Hade en tanke på att prova stänga av en varmvattenberedare ett dygn och sedan göra liknande med avfuktare och frånluftspumpen för att försöka notera någon skillnad på dygnsförbrukning fast man kanske skulle slå av alla tre samma dygn till att börja med för att utesluta att det inte är något annat som drar mycket?

Av Reckie
Skrivet av pine-orange:

Att det har (lokal) miljöpåverkan visst, men att det skulle vara den minst gröna elen låter lite överdrivet. Vilka mått använder du och var kan vi hitta hur de står sig mot andra elkällor? Vad tänker du på när du påstår att vattenkraft förstör för kommande generationer?

Det sändes några dokumentärer i höstas på SVT som b.la. tog upp problemen med vattenkraft.
Kortfattat så har fiskarna svårt att ta sig förbi kraftverken, visst det finns laxtrappor men det är långt ifrån alla vattenkraftverk som har detta. När t.ex. ålen ska vandra tillbaka ut till havet så skivas den sönder i turbinerna och den på andra ställen har ålen problem att nå sina parningsplatser då dammar blockerar vägen.

Fiskarnas rike, sevärd dokumentär av Martin Falklind i tre delar om havet, sjön och älven.
https://www.svtplay.se/fiskarnas-rike

Uppdrag Granskning, Den sista ålen, b.la. tragiskt sekvens när ålar försöker slingar sig uppför en lodrät fördämning:
https://www.svtplay.se/video/32908367/uppdrag-granskning/uppd...

Av Reckie

Har gjort samma reflektion som TS, när man skar i en västerbottensost på 1900-talet så var den relativt saftig, det kunde läcka vätska ifrån snittet. Numera verkar osten bestå av smulor som pressats ihop.

Av Reckie
Skrivet av Valonen:

Hej! Blev nyfiken på detta, eldar själv i kamin och låter innedelen vara ingång för att få spridning av värmen, men drar utedelen ändå en massa ström? Om så, varför? Du kanske ine har något svar men jag blev såpass nyfiken att jag måste fråga. Känns som att man kanske skall stänga av utedelen när man eldar?

Min stänger spjäll och fläktar när rumstemperaturen överstiger den inställda så det var kanske var fel av mig att säga att utedelen fortsätter dra ström men jag misstänker att så är fallet. Jag hade kanske kunnat ställa upp fläkthastigheten manuellt men eftersom den verkade dra 400-500W trots att innedelen gick ned i viloläge så körde vi helt avstängt och ställde upp en bordsfläkt.

Har som sagt en gammal och förmodligen ganska enkel pump från Mitsubishi och det skiljer säkert mot andra modeller och tillverkare.

Tror att Daikin har modeller med någon sorts eldningsläge som känner av när värmen stiger i rummet och då stänger av utedelen men låter innedelens fläktar gå för att som du säger hjälpa till med spridningen av värmen.

Av Reckie
Skrivet av Veni:

Är lite osäker på vad själva frågan är, men gör ett försök:

Går det lägga ett antal påslagstider? D.v.s. att man tvingar påslag varje timme som den bör vara igång. Då borde den komma igång inom en timme per "automatik" ifall ett strömavbrott inträffat.

Hade egentligen ingen fråga utan mitt inlägg var ett försök till någon sorts recension eller varning för hur den fungerar.

Schemaläggningen innebär att man markerar tidsspann/block där enheten ska vara påslagen, omarkerade block innebär att strömmen bryts. Lägger man in flera "påslagna" tider efter varandra så bakas de ihop till ett sammanhängande block så det går tyvärr inte att lösa på det sättet heller.

Exempel:
Påslaget 10:00-11:00
Påslaget 11:00-12:00
Påslaget 12:00-13:00

Dessa tre block bakas ihop till ett enda block för 10:00-13:00 så det är märkligt att den hanterar block vid själva bokningen men vid själva driften så bryr den sig enbart om starttiden och känner inte av om den är inne i ett visst block för på/avslag.

Jag är som sagt helt ny på det här med smarta kontakter m.m. men tycker det verkar helt tokigt?

Av Reckie

DSP-W218 en smart plug från Dlink som inte känns så smart

Är ny på det här med smarta attiraljer i hemmet och införskaffade denna smarta kontakt enbart för dess funktion med energimätning.

Har haft den kopplad till värmepumpen för att få en bättre förståelse hur dess förbrukning ser ut och värdena visas med hjälp av diagram med förbrukning per timme, vecka, månad eller år. Förmodligen hade det räckt med en enklare energimätare för att mäta detta men just möjligheten att få det i diagramform var lockande. Kunde t.ex. lätt se att vid eldning i kaminen så stänger innedelen av sig medan utdelen fortsätter att dra betydande mängder. Vi slår numera av pumpen när vi eldar.

Med tanke på att en värmepump kan vara en ganska kritisk del av en fastighets uppvärmning så fick jag för mig att testa hur pluggen fungerar vid ett strömavbrott och det var här problemen startade.
Efter ett strömavbrott så startar pluggen om sig själv men återgår då till ett avslaget läge för den utrustning som är kopplad till den, den minns alltså ej om den var påslagen innan strömavbrottet.

Min tanke var då att lösa detta genom att schemalägga driften i appen Mydlink och där ställa in drift 24 timmar om dygnet.
Schemaläggning visade sig dock enbart jobba med brytpunkterna för på/avslag så efter ett strömavbrott så förblir den avslagen.
Schemaläggningen känner alltså inte av om den tidsmässigt befinner sig inom en period där den ska vara påslagen, den arbetar enbart med de tidpunkter för ett på/avslag.

Exempel:
Påslag 08:00 - 12:00
Strömavbrott 08:59 - 09:00
Avslagen 12:00 - 18:00
Påslagen 18:00 - 22:00

Vid ovanstående strömavbrott kommer pluggen att släppa på ström till anslutna enheter först vid nästa påslag som är kl 18:00 trots att den rent tidsmässigt befinner sig inom ett tidsspann då strömmen ska vara på.

Vid schemaläggning med drift dygnet runt så inträffar aldrig någon brytpunkt, i alla fall inte vid midnatt mitt i veckan och därmed förblir strömmen avslagen. Jag har inte testat hur den agerar vid midnatt mot måndag, det är möjligt att den då hoppar igång igen när en ny vecka inleds men det kändes ganska ointressant med tanke på att pluggen redan kan ha varit strömlöst nästan hela veckan.

Av Reckie

Jag tror de säger Si till Kisel i Italien...

Av Reckie
Skrivet av bartil:

Jag tycker det är överflödigt att påpeka att en recension är sponsrad. Inte får man recensionsexemplar om man inte beter sig som tillverkaren vill?

Att en recension är sponsrad betyder nog inte bara att man fått ett recensionsexemplar, det betyder också att tillverkaren betalar för själva testet och artikeln. Minns jag rätt är det lagkrav på att detta måste framgå?

Det har väl varit några incidenter där influencers har "testat" produkter utan att nämna att det är betald marknadsföring och då åkt dit på detta.

Av Reckie

Efter 22 år med Nvidia så inväntar jag också Arc, ska bli skönt att byta om det prestera hyfsat.

Av Reckie

Intressant debatt med Löfven från den tiden han var metallordförande.

https://www.youtube.com/watch?v=ML69SlIDpPU

"Vi behöver förnybara energikällor, vi behöver vindkraft, solkraft, allt detta men kärnkraften står för 50% utav
vår elproduktion och det är väldigt mycket. Och att tro att den kan försvinna utan att det får konsekvenser på
endera utsläpp, att vi behöver använda mer CO2 eller att vi får elbrist det är enligt vårt sätt att se det lite
blåögt."

Av Reckie
Skrivet av Roggo:

Det finns info om det bla i denna tråd. Jag har även sett det i någon recension på någon licens. Så här skriver Microsoft på sin hemsida:

"Om du till exempel använder en Microsoft 365 Personal-produktnyckel för att förnya och du nu har en Microsoft 365 Family-prenumeration, blir du erbjuden att välja att behålla Microsoft 365 Family-prenumerationen och få mindre än ett års prenumerationsförmåner eftersom Microsoft 365 Family kostar mer eller växla till Microsoft 365 Personal."

Källa:
Microsoft - Vad händer om jag lägger till en annan Microsoft 365 för hemmabruk-prenumeration på mitt konto?

Testade precis och det fungerar bra, så här ser det ut när valet dyker upp....

https://i.imgur.com/Po2ujtu.png

Av Reckie

Är nyfiken på om det kan dyka upp en Enthusiast NUC 12 med Alder Lake och kanske Intel Arc? Nuvarande version med RTX2060 går knappt att få tag på så en kraftfullare NUC med både CPU och GPU från Intel vore intressant

Av Reckie

Det är väl inte alltid som utvecklingen går framåt.
Tänker jag tillbaka på min gamla Lumia var det bara att kränga av bakstycket, plocka ur det löstagbara batteriet, skruva ur några skruvar och lossa en flatkabel så hade man bytt skärm. Numera går det väl inte ens att byta batteri på ett enkelt sätt på vare sig telefoner eller paddor, kanske skulle det vara krav på detta?

Av Reckie

Kan det inte vara så att CPU momentant går upp i 8 GHz precis när deras nätagg exploderar?

Av Reckie
Skrivet av Vangen:

Är det bara jag som tycker det känns konstigt att inga butiker har listat Asrock moderkort av z690?

Eller ens MSI GODLIKE?

Undrar detsamma, såg att Newegg i USA har listat några av Asrocks mammabrädor.