Inlägg

Inlägg som Sisyfos har skrivit i forumet
Av Sisyfos

Tänkte tipsa om marknadens förmodligen billigaste 55" TV på inget annat än ICA Maxi! Upptäckte fyndet under veckohandlingen Produktlänk finns inte att tillgå men jag bifogar bild med grundläggande info. TV:n verkar finnas i samtliga ICA Maxi-butiker men dubbelkolla att den finns i just din för säkerhets skull! https://www.ica.se/butiker/maxi/erbjudanden/

https://i.imgur.com/mEP1E7f.png

Av Sisyfos
Skrivet av gibbon_:

Lite sent ute, men kan någon vänligen förklara vad som hände med Spiltan Räntefond Sverige? Hur ser situationen ut idag?

Kan tipsa om Avanza-poddens intervju med Spiltans VD angående det. https://soundcloud.com/avanzapodden/episod-120-vad-hande-med-...

Även om han givetvis har all anledning att bagatellisera händelsen så var det ett matnyttigt och ärligt avsnitt tycker jag.

Av Sisyfos

Systemadministration med ett skyddsobjekt som arbetsplats rimmar tyvärr inte så bra med hemarbete! Men jag tvättar frenetiskt händerna och tillämpar fist bumps när det behövs

Av Sisyfos
Skrivet av iller:

Månadssparar enligt samma filosofi som vanligt. Minst 30 till 40 år till så inte orolig.

Men kan erkänna att jag redan slagit ut det på veckoköpa istället för en gång i månaden just nu.

Skrivet av crew seven:

Det låter klokt i rådande tider.

Dessvärre bör det påpekas att det historiskt har resulterat en underprestation över tid jämfört med att investera en klumpsumma på en gång. Men jag kan definitivt sympatisera med den psykiska aspekten i att sprida ut investeringarna. Kan rekommendera följande video över lag men mer specifikt 5:38 som tar upp ovan nämnda strategi: https://youtu.be/w_aOERmUWdA?t=338

Av Sisyfos

Kan rekommendera följande AMA av en sjuksköterska på akutmottagning i Stockholm för lite fakta från golvet: https://www.reddit.com/r/sweden/comments/fj3foe/ama_sjuksk%C3...

Han bekräftar bland annat akut brist på utrustning tyvärr...

Citat:

Skulle jag rangordna problem vi har inför oss i kombination med mest tidskritiskt att lösa:

1. Brist på material, vi återanvänder redan engångsmaterial. När vi sedan har slut på material såsom masker, sprit etc börjar vi få grava problem.

2. Brist på personal, vi behöver folk som bemannar akuten, avdelningar som kan ta Coronamisstankar samt infektion och IVA för de mest kritiska patienter. Inte personal på diverse hudmottagningar, reumatologavdelningar, ortopedavdelningar etc trots att de givetvis också ska rulla.

3. Brist på platser, fortsätter det och en exponentiell ökning sker kommer vi inte klara av trycket och avdelningarna kommer sakna platser. IVA-kommer bli tungt belastade och post-operativa platser kommer behövas, dvs planerade operationer måste ställas in ex canceroperationer etc.

Av Sisyfos
Skrivet av Uzanar:

Inte bara anmärkningsvärt utan stänger Stockholmsbörsen under - 9,16% så är det rekordsämst för indexet! Rekordet på - 9,16% sattes 29 oktober 1987.

Källa: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6rsras

Då var det officiellt; Vi upplevde precis den historiskt sämsta enskilda börsdagen på Stockholmsbörsen (OMXSPI) i och med en nedgång på -11,1%. Sitter fortfarande still i båten men nog är det dystert och psyket ställs på prov! Det gäller att älta sina långsiktiga mål i huvudet och komma ihåg sin investeringsfilosofi!

https://omni.se/just-nu-storsta-borskraschen-i-modern-tid-sto...

Av Sisyfos
Skrivet av Söderbäck:

Jaha. Ner typ 10% på OMX30 idag. Ännu ett högst anmärkningsvärt ras. Phew!

Inte bara anmärkningsvärt utan stänger Stockholmsbörsen under - 9,16% så är det rekordsämst för indexet! Rekordet på - 9,16% sattes 29 oktober 1987.

Källa: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6rsras

Av Sisyfos

Jag har faktiskt tagit börsnedgången och virusutbrottet över lag med relativt god ro. Har den mängden räntepapper/likvider jag anser mig vilja ha och aktieportföljen är väl-diversifierad med exklusivt fonder enligt konstens alla regler. Känner mig nästan lite som en psykopat med tanke på hur still jag sitter i båten under dessa dagar. Det får jag tacka solid forskning och pedagogiska bloggare/ekonomer online för.

Med det sagt är jag mer oroad för det mänskliga lidandet som viruset kan resultera i världen över, inte minst just ekonomiskt...

Av Sisyfos

1400 kr + frakt bjudet.

Av Sisyfos

Kör en Audi A6 1.8T Quattro -04. Har en halvförsäkring hos Dina Försäkringar på 350 kr i månaden upp till 1 000 mil. Är 24 år och bilen står på gatan. Ser nu när jag jämförde lite snabbt på Compricer att ICA erbjuder 320 kr/månaden för en halvförsäkring men nu är jag ändå bunden i ett tag till.

Personligen tycker jag att det är billigt med tanke på ålder och bilmärke, men motorn på 1,8 liter hjälper väl till att hålla ner priset Det vore intressant att se alla faktorer som försäkringsbolag använder sig av för att erbjuda försäkringspremier idag. Man ska ju ha klart för sig att det inte är välgörenhet de sysslar med men samtidigt är de ju hårt konkurrensutsatta och folk har nog inte mycket till övers för att lusläsa försäkringsvillkor.

Av Sisyfos
Skrivet av YamahaDGX630:

Hur har du fått de att fungera i 120Hz?
Min dator rapporterar 60FPS hur jag än ändrar inställningar i spelet och Nvidias inställningar.

Tänker du på Halo: Reach eller Halo: CE nu? För det var Halo: Reach jag tänkte på som jag spelat den senaste tiden. Där finns det en upplåst framelimiter i inställningarna vill jag minnas.

Halo: CE har jag inte hunnit testa än men synd om det inte finns en upplåst bildfrekvens

Av Sisyfos

Fenomenalt! Har redan hunnit spela mycket mer Halo: Reach Multiplayer än vad som är rimligt under den tiden det funnits tillgängligt! Halo gör sig verkligen riktigt bra på PC och inte minst i 120 FPS!

Halo: CE har väl med handen på hjärtat inte det mest balanserade multiplayer-läget men kampanjen ger mig ju gåshud nästan 20 år senare. Då vet man vad man ska göra på fritiden de kommande veckorna

Av Sisyfos

Håller med föregående talare om att det lutar åt påliggande bromsok. Har svårt att tänka mig varför något gummi runt hjulhuset (däcket) skulle lukta bränt om du inte är väldigt aggressiv vid rödljusen

Nästa gång kan du prova att känna på fälgen först på någon annan sida där det inte luktar och sedan på det aktuella stället. Om bromsen ligger på kommer fälgen vara märkbart varmare i jämförelse.

Av Sisyfos
Skrivet av anon5930:

Aningen of topic meeeeeen....

Jag har ändrat mitt synsätt på vardagen på senare tid, från att avsky måndagar till att älska fredagar till att istället älska måndagar och men att ha lite mer delade känslor för fredagar. Fortfarande positivt, förstås, helg är helg men att börsen drar igång på måndagen och stänger på fredagen har förändrat en del. Just idag håller USA stängt dessvärre (Presidents Day), men annars är det riktigt skönt att dra igång måndagar på senare tid för min del.

Någon mer som insett något liknande? Nu är jag inte riktigt passiv sparare så men min lilla aktiva del blir det att hålla både ett och två ögon på utvecklingen under dagen och kvällen.

Skickades från m.sweclockers.com

Haha! Det där är kusligt igenkännbart nu när du säger det. Har kommit på mig själv med att spana in börsskärmen flera lördagar/söndagar och blivit besviken på att det inte är vardag Egentligen är det ju ganska irrationellt då min sparhorisont är mycket lång, som sig bör med aktiesparande. Men det har ändå blivit intressant att följa börsen på daglig basis!

Av Sisyfos

Angående det här med matlådor kontra uteluncher tycker jag att många övervärderar de sparade kronorna och undervärderar sin tid i pengar, alternativt den ovärderliga lediga tiden man kan lägga på roligare saker.

För mig är lagande av mat oftast ett nödvändigt ont jag trots allt gör, men jag ser likställer det med en hushållssyssla och skulle gärna slippa det. Anledningen till att jag fortfarande gör det är för att det trots allt sparar lite pengar men framför allt att jag sparar tid under arbetsdagen gentemot om jag skulle gå till närmaste lunchställe. D.v.s att med en matlåda kan jag med enkelhet ta en lunch på 30 min, medans jag på en utelunch får räkna med att 45-60 minuter går åt. Utöver det så får jag ändå påstå att jag lagar hyfsad mat trots att jag inte gillar matlagning så värst mycket

Tittar man dock på den ekonomiska kalkylen är det inte så otroligt fördelaktigt i det stora hela som många vill få det till att bli. Om man räknar in slitage av köksredskap, matlagningstid, inhandling av råvaror (eventuellt bränsle), tiden det tar att laga, och disken så ser det ganska dystert ut. För det första skulle jag vilja påstå att den reala totalkostnaden för råvarorna i matlådan blir åtminstone 25-30 kr med alla kostnader inräknade för en normalstor person. Min alternativkostnad på ett hyfsat lunchställe nära min arbetsplats ligger på fördelaktiga 74 kr för en dagens.

Men desto dyrare är sannolikt din tid om du faktiskt tänker på det. "Men vad säger han nu?", kanske du tänker... "När arbetsdagen är slut tjänar jag ju ändå inga pengar!?". Nej men du skulle kunna göra det genom att antingen jobba extra i form av övertid om arbetsplatsen tillåter/efterfrågar det, alternativt egenföretagande/frilansande inom en bransch du är erfaren inom. Om inte det tilltalar dig skulle du säkerligen kunna vidareutbilda och fördjupa dig på fritiden inom den bransch du är verksam i. En medianlön i Sverige låg 2018 på 30 900 kr före skatt enligt SCB. Det innebär att timlönen för median-svensken ligger på 30 900/~171 timmar (en månads arbetstimmar) = 181 kr brutto. Det innebär att om det tar dig en timme att laga fyra portioners matlåda så har varje matlåda teoretiskt sett kostat dig cirka 45 kr styck i bruttolön eller cirka 30 skattade kronor. Och då har jag inte räknat in tiden för disk och inköp av mat!

Nu kan ju dock tid vara så otroligt mycket mer värt än pengar. Jag har personligen inte familj själv just nu men att istället för att desperat göra ett storkok en timme på en tisdagskväll kan det ju vara ovärderligt att skippa det och tillbringa en extra timme med nära och kära! Så mitt budskap är kort och gott att matlådor är något överskattade ekonomiskt och att folks produktiva/lediga tid oftast är mer värt än storkok. Det är givetvis inte förbjudet att njuta av matlagningen i sig och jag gör ju som sagt själv matlådor allt som oftast! Jag vill bara ge ett lite bredare perspektiv på den klassiska debatten än "En matlåda kostar 20 kr och en utelunch fyra gånger så mycket, jisses vad jag sparar pengar!".

Av Sisyfos
Skrivet av musse pigg:

Dock verkar Linux Mints video stöd horribelt

Hmmmm, kan du utveckla det? Menar du att lokala videofiler spelas upp knasigt via den medföljande mediaspelaren eller är det videos på webben som fungerar dåligt?

Av Sisyfos
Skrivet av Beginner:

Tack. Planer att "lyfta" tvn på undersidan sen när den ska upp på tvbänken. Kommer vara ensam. *yey*

Nu gör du mig nervös som nybliven ägare till en LG OLED55B9. Jag var lika optimistisk som du inför att packa upp den själv men insåg ganska snart att jag inte har den risktoleransen. Jag rekommenderar starkt att du inte ens öppnar förpackningen innan du har en hjälpreda på plats!

Om du så måste muta någon förbipasserande med en hundring för att hjälpa till så är det värt det

Av Sisyfos

Jag är ensamstående och har ett väldigt billigt konsumtionsmönster efter att ha pluggat utan något fast jobb fram tills för ett år sedan, så någon budget har jag aldrig känt något behov av. Det passar inte heller min personlighetstyp då jag skulle känna mig alldeles för instängd om jag strängt hade allokerat X antal kronor till t.e.x mat för en månad. Om jag anser att jag behöver eller "villhöver" något så köper jag det där och då utan några bestämda ramar helt enkelt. Med det sagt följer jag upp hur jag faktiskt har spenderat för att bilda mig en uppfattning om hur mönstret ser ut över en längre tid.

Samma gäller egentligen min strategi för framtida boende. Jag bor idag i hyresrätt men ämnar att köpa en bostadsrätt någon gång framöver. Det traditionella sättet att få ihop kontantinsatsen är ju att ha en hög sparlåga under 1-2 år och försöka skydda pengarna från inflation med ett fast sparkonto. Jag kör istället så att jag kastar in 100% av sparpengarna på börsen och låter ekonomin bestämma åt mig. Blir det ett år á la 2019 på börsen så blir det ett tidigare bostadsköp än tänkt. Blir det istället finanskris/recession köper jag istället nya aktier billigt och rycker på axlarna.

Man kan väl summera min ekonomi som "Jesus take the wheel!" fast på ett ansvarsfullt sätt. Jag skulle aldrig skuldsätta mig utöver ett bolån/studielån!

Av Sisyfos
Skrivet av AdtranZ:

Är detta inte moment 22? om staten skall beskatta beroende på hur mycket man kör.

1. Vill man beskatta alla som kör mycket? för att minska på utsläppen? vad händer med landsbygd? andra tjänstemil?
2. Eller vill man beskatta de som kör för lite? altsså de med "onödiga utsläpp" de som tar bilen 500m för att hämta barnen? tex dig som kör 400 mil per år :), andra individer som bor i storstäder men ändå tar bil när det finns bra kommunala medel.

Om man beskattar #1 hårt så slår man undan benen på landsbygt, boende i kranskommuner som har det långt från stadskärnan, som som kör i tjänst osv osv.
Om man beskattar #2 hårt för att få bort dessa bilåkare, blir inte det tvärtom, de börjar köra ännu mer för att inte hamna i denna kategori?

Det är väl sant iofs. Jag är ju trots allt lite av en utstickare med mina 500 mil om året jämfört med genomsnittet. Det är lite synd att de ekonomiska incitamenten att ställa bilen blir skeva när man faktiskt inte kör så mycket bara. Det tål att tänkas på den mest optimala och rättvisa lösningen för hela nationen men i grund och botten vill väl regeringen att jag gör mig av med bilen och förlitar mig på cykeln... Jag gråter dock inte blod över mina fasta kostnader för det är fortfarande mycket billigare än att gå med i bilpool eller hyra för mina behov.

Av Sisyfos
Skrivet av anon301768:

Tycker dom ska höja redan nu till 30kr litern för dom som bara kör lokalt inne i stan, men de är så klart svårt att kontrollera men här i Umeå så har biltrafiken ökat mer en ökningen av innevånare, helt sjukt vad mycket biltarfik de blivit dom senaste åren och garanterat så skull säkert 30-40% kunna åka buss, cykla eller gå men folk är lata och vill ogärna bryta sina vanor och ett bra sätt är att höja bensin priset så pass mycket så folk blir tvingade att göra något annat.

Jag har grannar som sitter och kör bil 2-3km till jobb varje dag och dom flesta kör inom stan och de är max 6-7km enkel väg.

De går bussar var 10e minut och de finns bra cykelvägar men de är fortfarande för billigt att köra bil, bussen är dyr och tiden de tar gör att många kör bil istället.

Folk klagar att dom får sitta i bilkö 20 min varje morgon när dom kunde cyklat istället och hunnit fram fortare en med bil.

Vi kommer alla att behöva ändra våra vanor i framtiden och jag tror att bensinen kommer höjas bra mycket mer och fortare innan 2025, är ganska säker att bensinen kommer kosta över 25Kr.

Håller med om det där med småkörandet <5km i tätort. Det är beklagligt både ur miljö- och hälsosynpunkt för de allra flesta, som med allra största sannolikt skulle må bättre av den extra vardagsmotionen. Det är givetvis så att det har mycket att göra med människans lathet av natur, men också att barnfamiljer får stilla ett kontrollbehov och se till att barnen kommer fram oskadda till skolan, aktiviteter etc.

Dock tror jag också att de fasta kostnaderna för en genomsnittlig familje-kombi är en del i ekvationen här. Jag betalar till exempel själv ~750 kr i månaden i fasta avgifter för mitt bilägande även om jag inte åker en meter. Och då är det ändå en relativt låg kostnad kan jag tänka mig tack vare min låga parkeringsavgift. Då blir precis som någon nämnde tidigare i tråden bränslet en ganska liten del i ekvationen när man väljer att åka de där ~10 kilometerna per dag, d.v.s runt 1 liter bensin för en normal familjebil i "stop and go"-trafik.

Jag kör cirka 400-500 mil per år och bensinen står för nästan exakt 1/3 av mina totala bilkostnader med allt inräknat. Då blir det ju ironiskt nog så att man tänker att man "lika gärna" kan ta bilen för någon småresa i tätorten för att man redan har de fasta kostnaderna. Tyvärr är ju fordonsskatten statisk och bilförsäkringen i princip lika dyr oavsett hur långt man kör per år, något jag gärna skulle se en ändring på.