EIZO och NEC har såå mycket mer att erbjuda än Dells skärmar. Riktiga färgrymdsöversättningar och där väldigt mycket energi läggs på att kompensera för panelers och belysningens imperfektioner. För det är det som skiljer en bra skärm mot en dålig i tider då en konsumentskärm och en highend-skärm för 30 kkr har samma panel i sig. Och ja, det är stor kvalitetsskillnad (särskilt eftersom panelerna och bakgrundsbelysningarna har så låg kvalitet).
Sen om det är prisvärt är upp till var och en men som vanlig dödlig är det väl kanske tveksamt. NEC verkar dock i mina ögon vara betydligt mer prisvärt (rent generellt) än EIZO.
EIZO har haft en period fram tills precis nyligen där de i princip bara kört med samsungs paneler (dvs. *VA), i deras highend segment förstås, annars så kör de ju en hel del med TN (och de är rätt dyra de med, men då har man satsat på andra saker som läsbarhet osv. (bara en sån sak som att man kan stänga av lysdioden är en fin touch). Prisvärt? Knappast ur en swecares perspektiv).
Det är bara LG som gör IPS-paneler för datorskärmar och det är alltså samma panel i Dells U2410 som i NECs och EIZOs dyra proffsskärmar. Men inte är de likvärdiga för det.
Skrivet av guermantes:
Kan du förklara vad du menar när du säger så?
Alla skärmar adresseras idag med 8 bitar per färg (nåja, det börjar bli lite poppis med 10-bitarspaneler, men då är det egentligen en 8-bitarspanel med dithering, och mjukvarustödet är väl som jag förstått det riktigt kasst - hursom så spelar det egentligen ingen roll för resonemanget (det blir bara lite andra siffror)). Det betyder att du har 255 nyanser av rött, 255 nyanser av blått och 255 nyanser av grönt som kan blandas fritt.
(detta blir totalt 3*8 = 24 bitar => 2^24 =16 777 216 färrger)
TN paneler och nu på sistone även många e-IPS paneler (och skulle jag få gissa så kan jag tänka mig även produkterna i nyheten) är dock bara 6 bitar per färg men där man växlar mellan närliggande nyanser (dithering) för att "emulera" fler färger. Men det är bara en parantes och har inget med övriga resonemanget att göra.
Om vi utgår från den röda färgen där 255 är den rödaste röda färgern du kan återge. Vad är egentligen det för färg? Hur rött ska 255 vara?
"Standarden", dvs. alla skärmar fram tills nyligen, alla TV-apparater tills nyligen och alla som skapar material för TVn och dator har använt sig utav sRGB (inte alltid exakt men däromkring).
Nu på sistone har man utökat färgrymden på konsumentskärmar så att man får ännu rödare färger, dvs. 255 är inte längre den färgen som man i alla tider förutsatt att den ska vara - nu är helt plötsligt 255 mycket rödare och den allra rödaste färgen inom sRGB motsvarar kanske 233 istället (bara för att hitta på en siffra).
Precis som de gröna färgena och de blåa. Men eftersom det verkar vara lättare att göra en stark röd och/eller grön färg så är det vanligt att man har en extra stor färgrymd jusst för rött och/eller grönt. Alltså får hela skärmen en röd/grön ton. Dessutom får alla hemsidor, alla spel, alla filmer och serier felaktiga färger på en sådan skärm om detta inte hanteras rätt (alla färger måste översättas till den färgrymd som de skapades för (dvs. sRGB)).
När du gör det förlorar du precision (dina 255 bitar blir helt plötsligt istället 233 bitar i exemplet ovan (och de mappas heller inte rätt (som att köra en non-native upplösning på en LCD) - och vipps så är banding ett större problem) men det är egentligen inte det stora problemet. Det stora problemet är att det är få program som kan hantera detta.
Precisionsproblemet är något som EIZOs och NECs skärmar kan hantera mycket bättre, genom att göra transformationerna i skärmen kan man fortfarande utnyttja hela adressrymden och därmed bibehålla precisionen - men detta är givetvis inget du kan göra per applikationsnivå utan du får ju antingen välja om du vill slå på översättningen på skärmen eller inte.
På dells senare skärmar har jag för mig att man inte ens kan ändra färger osv. i sRGB-läget vilket gör dom rätt kassa att kalibrera för sRGB (men det varierar nog mellan deras skärmar). Men Dell har nog ingen skärm med ett särskilt bra sRGB-läge heller så vet inte om det är så aktuellt ändå.
Resultatet?
Här har vi en bild på jusst Dell U2410:
http://i577.photobucket.com/albums/ss211/DellU2410InputLag/Win7W...
Från:
http://hardforum.com/showpost.php?p=1034712195&postcount=803
Där jämförs samma bild när den är som bakgrundsbild och när den är inladdad i photoshop (som klarar av att översätta färgerna till sin korrekta färgrymd). Lite röd nyans kanske...
I posten ovan jämförs även sRGB läget som dessvärre kommer med en hög andra problem. Nej det finns mig veterligen ingen konsumentskärm med vettigt sRGB-läge (vilket i mitt tycke implicerar att det inte finns något existensberättigande för en konsumentskärm med stor färgrymd).
En annan bild för att illustrera problemet med en stor färgrymd utan översättning:
http://imageshack.us/photo/my-images/14/230lwx.jpg/
Ett exempel på en wide-gamut skärm jämfört med sRGB. Här har man alltså fläskat på med en stor grön färgrymd, värt...
http://img100.imageshack.us/img100/5145/distortionlq2.jpg
Och detta med stor färgrymd är alltså något som folk tror är bra...
Och givetvis är det bra i rätt händer, men det är ytterst få som har användning för det och fokuset har inte legat på tillämpningar utan fokuset har helt legat i att lura konsumenterna.
Kan ju tänkas att det är billigare att tillverka belysningar med stor färgrymd där man inte alls behöver ha samma krav på precision utan där det plötsligt är bra om man får för mycket av något. Dessutom blir det enklare att att visa på hög precision då det är större skillnad mellan varje nyans. Oavsett anledningen så är det bara tragiskt.