Inlägg

Inlägg som Aktsu har skrivit i forumet
Av Aktsu
Skrivet av xpanterx:

Länge sen man behövde visa leg på bolaget...
Vi accepterar inte digitala ID i vården heller.

Även om det officiellt inte stöds så är min erfarenhet att det fungerar bra med BankID i vården. Jag har använt det som leg inom vården runt 10 gånger det senaste året, har fungerat varenda gång oavsett om det var magnetkamera, blodprover, läkarbesök som skulle göras.

Av Aktsu
Skrivet av Pitr-:

Generellt sett så maxar KVM:ar ut vid 2160p@60hz eftersom dessa inte byggs för gaming i åtanke. Så jag skulle säga att enda alternativet är om du kan finna en skärm med önskvärda specifikationerna, och närmaste där tycks ändå vara ASUS ROG Strix XG27ACDNG som erbjuder det du önskar och med 360hz uppdateringsfrekvens.

Ja det är väl ungefär den slutsatsen jag drog också när jag letade men hoppades att jag hade missat något guldkorn. Tack för svaret!

Då får det stå mellan 480 Hz på 32” och 360 Hz på 27”.

Av Aktsu

KVM switch med USB-c som klarar 1440p i 480 Hz?

Funderar på att gå över till en OLED, väljer mellan lite olika men Asus 27” modeller med 1440p och 480 Hz saknar KVM-switch. Undrar då om det finns något vettigt externt man kan köra som klarar det utan att lägga på någon vidare latens som dessutom har 90W PD via USB-C till jobblaptopen?

Alternativet om det inte finns någon bra extern är att gå på 360 Hz istället för den modellen har inbyggd KVM.

Av Aktsu
Skrivet av underd0g76:

Nu har det ju uppenbarligen inte fungerat med ett digitalt ID. Nationella ID-kort kommer med RFID som förmodligen lätt kan läsas av vid behov. Tycker personligen att en fysisk lösning alltid bör sträva efter att vara säkrare än en digital lösning. Vi lever våra liv i den fysiska världen trots allt.

Ja det har inte fungerat för att personalen bara kollar på folks telefoner utan att använda funktionen för att bekräfta giltigheten. De har alltså struntat i det som ger säkerhet till BankID, det är som att de skulle acceptera en utskrift på ett körkort som legitimation. Använder man BankID som det är designat är det väldigt svårt att förfalska något.

Hur ska du få en fysisk lösning säkrare än en digital lösning som kan bekräftas vara äkta i realtid? Det säkraste skulle såklart vara en kombination av fysisk och digital lösning där man har ett fysiskt kort som sen scannas och bekräftas hos en server men bara digitalt kan göras säkrare än bara fysiskt som i princip är att titta på ett plastkort.

Av Aktsu

BankID är mycket säkrare iom att det går att verifiera, personerna i kassan skulle förmodligen inte känna igen ett falskt körkort men med BankID kan det skötas automatiskt. Sen att Systembolaget inte gör det är väl en annan femma.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Glömde bort att Ppm inte är enbart fasta delen utan att även den "rörliga delen" är ppm.
Jag har 1.3m fast i ap07 och sen en del om 350k jag kan placera i ap07 eller LF eller någon annan fond.

PPM är inte uppdelad i någon fast eller rörlig del, PPM är den delen av allmän pension man kan välja hur den investeras då PPM är just premiepensionen. Den delen av allmän pension du inte kan välja hur den investeras är inkomstpensionen och där är det inte din individuella avkastning som styr vad du får så där ser du inte vad som är investerat var.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Jag har även det på min LO fond

Hur har du lyckats med det när AP7 själva säger att det endast går att investera PPM-pengar hos dem?

https://www.ap7.se/vanliga-fragor-och-svar/

Av Aktsu
Skrivet av iknight:

Tack, superbra info som jag ska spara så jag inte glömmer när det blir aktuellt! Av intresse, vet du om det brukar gå att tex. förhandla bort visa grejer för att istället få bättre vilkor i andra grejer om man har kollektivavtal (tex. semsterdagar mot lön)?

Facken tillåter oftast få ändringar på sådant som regleras i kollektivavtalen. Speciellt inte sådana som du hade tjänat på men som gör att de förlorar makt, t.ex. sådant som rör din pension.

Personligen ser jag kollektivavtal som att man vet att det kommer vara medelmåttiga villkor, inte bra men inte dåligt. Vill man ha bra villkor får man söka sig till arbetsplatser utan kollektivavtal och förhandla själv.

Av Aktsu
Skrivet av Bankai:

Andra företag går inte ut med lönerna förrän du har kommit en bit in i intervjun, eller innan ni ska skriva under papper(detta är min erfarenhet). Men då verkar det inte finnas någon gratis-tjänst eller liknande, utan då är det att gå med i ett fackförbund och sen ta hjälp av deras rådgivare om jag har förstått det rätt. Får väl köra den gamla klassiska att byta jobb om man inte blir nöjd.

SCB har statistik, så du kan kika där men det säger som sagt inte så mycket om hur det är för dig.

Fackförbund kan också bara hjälpa dig med statistik, men som sagt är det ofta ett brett spann mellan den med lägst lön och den med högst lön och var just du placerar dig på skalan vet du inte förens du ser vad andra är villiga att betala. Det spelar ingen roll ifall 90% av alla skulle tjäna mer än dig om ingen arbetsgivare är villig att betala mer än du har, för någon kommer alltid hamna på 10e percentilen.

Av Aktsu
Skrivet av Bankai:

Finns där något företag eller någon som erbjuder gratis rådgivning angående lön? Jag är nyfiken på om jag har orimliga krav och har ingen direkt att fråga. Är inte medlem i någon union.

Och hur gör man när man har 2 titlar och ska kika på marknadslöner, tar man den med högst lön, slår man ihop bägge och utgår från något medelvärde?

Bästa sättet du kan få reda på om dina krav är rimliga är att se vad andra företag erbjuder dig. Spannen som finns på marknaden är ofta ganska stora så frågan är var just du placerar dig, bara för att man ligger under genomsnittet betyder inte det att man förtjänar högre lön.

Av Aktsu
Skrivet av Xeonist:

Gäller det även bilar, kräver alla när dom köper bil att den aldrig är provkörd och har 0 mil på mätaren?

Asking for a friend...

Jag tror alla kräver att deras bil de betalar nypriset för inte har ägts och använts av en annan kund ja. För precis som begagnade datorprodukter är begagnade bilar värda mindre än nya.

Av Aktsu
Skrivet av eFoppa:

Man får nog separera dem lite grann. Det här med tävlingen och att ljuga är uppenbart badwill och dåligt för Webhallens varumärke.

Generösa returregler kan absolut vara lönsamt på sikt. Samtidigt har det skett en viss förändring till en mer restriktiv policy hos många aktörer online.
Nu jobbar jag inte med elektronik utan i en annan bransch och i distributörsledet, men vi har också flera stora aktörer online och det här med lojalitet hos kunderna är extremt prisstyrt. Återkommande kunder (inom 12 mån) är ungefär 2,5x billigare att marknadsföra till än kunder som handlar mer sällan, så det finns absolut ett incitament för ÅF att skapa en lojal kundbas. Det verkar dock som priset är helt avgörande för de allra flesta. Utvecklingen är inte så kul kan jag tycka men vi som konsumenter får i slutändan det vi vill ha (betalar för).

Det är därför butiker ska köra med öppna kort och varför det är bra att det framkommer att Webhallen försöker sälja begagnade varor som nya. Inet hävdar å andra sidan att de aldrig säljer returer med bruten fabriksförsegling som nya utan de märks upp som fyndvaror vilket också är bra att veta.

Framgår det tydligt vid köptillfället vad man köper hos respektive butik så kan konsumenterna bestämma var de handlar från och väga in att i vissa butiker är det möjligt att varan man köper inte är ny. Är priserna högre hos de som inte säljer returer som nya så väger man såklart in det också.

Av Aktsu
Skrivet av Galvanizer:

Jag förväntar mig att ångerrätten på 14 dagar tas bort… om inte folk slutar missbruka den.

Kommer nog inte ske, det är en minoritet som missbrukar den och då kan butikerna stänga av folk från att handla hos dem. De flesta brukar den så som lagen är tänkt, ge folk en möjlighet att se om produkten motsvarar förväntningarna på den eller inte.

Det är inget fel att plombera om begagnade varor som nya så länge man är ärlig mot konsumenten om vad det är de köper. Då kan butikerna som gör som Inet säger sig göra ta mer betalt om folk är villiga att betala för garantin att man får en ny produkt, och de som gör som Webhallen kommer få agera med lägre marginaler.

Av Aktsu

Jag lär i var fall ta det här som en anledning att bara köpa fyndvaror från Webhallen, om man ändå riskerar att få begagnade varor från dem kan man lika gärna få det med med bra rabatt som Void har på fyndvarorna.

Nya saker lär jag styra om helt till andra butiker, för betalar jag nypris förväntar jag mig en ny vara också.

Av Aktsu
Skrivet av Stefanken:

Gör om lagen lite.
10% avdrag på priset du betala. Om du använder ångerrätt.

Och då måste butiken sälja denna vara 10% billigare till nästa kund och upplysa att denna är en ångerrätt produkt.

Det tar bort syftet med lagen, den finns där för att skydda konsumenter som köper en vara de inte kunnat titta på. Samtidigt som det ger butikerna ett incitament att representera produkterna korrekt, vill en butik inte ta kostnaden av att följa våra konsumentskyddande lagar så är de fria att inte sälja saker online.

Inet verkar uppenbarligen göra rätt så det fungerar tydligen att göra så utan att gå i konkurs.

Av Aktsu
Skrivet av Mindfighter:

Du kan inte lämna tillbaka bilen du använt i 30 dagar, däremot kan du idag lämna tillbaka en TV du använt i 30 dagar hos de flesta (alla) elektronikbutiker så det haltar oavsett.

En lösning skulle vara att köparen som returnerar får ta den ekonomiska smällen, som fallet skulle vara med bilen. Vi kanske kommer dit, den som lever får se.

Det finns helt klart bilar som säljs online idag och kan då returneras efter upp till 14 dagar iaf (handlarna själva brukar säga max 100 mil kört eller något). Enligt vad personen som skrev analogin verkar anse så hade de varit helt okej med att köpa en sådan till fullpris utan information om att den är en retur.

Skrivet av Mindfighter:

Jag håller med helt, jag vill också ha helt ny / obruten försegling av vara när jag handlar, lyfter bara fram att vi har ett generellt problem med hur folk beter sig och de orsakar kostnader som i förlängningen kommer bidra till ytterligare konsolidering, kan sluta med att vi bara har.amazon kvar i slutändan som har volymen för att svälja kostnaderna för returer.

Ja jag anser bara att man måste informerar i förväg att köpa icke fyndvara kan resultera i en produkt som varit ute hos kund i 30 dagar men returnerats. Sedan får vi kunder bestämma om vi ska köpa det eller inte, så kanske vissa butiker har som affärsidé att hålla högre priser men där alla returer säljs rabatterat som retur osv.

I slutändan är det kunderna som kommer få betala för att det garanterat är nya produkter men om det inte är öppet så är det omöjligt för sådana butiker att konkurrera på längre sikt, det tvingar alla till att dölja vad de gör med returer.

Av Aktsu
Skrivet av Mindfighter:

Det kan man givetvis, men butikernas marginal på elektronik är extremt låg.

Enklast vore om folk började bete sig och inte överutnyttjade distansköpslagen och generösa returregler, men nu gör folk det och This is why we can't have nice things.

Det är dock butikernas ok att bära, de konkurrerade ut fysiska butiker genom att spara massvis med pengar på att sälja online. Det kommer med nackdelen att lagen ger ångerrätt, man kan inte ha kvar kakan och äta upp den. Kunderna ska inte utan sin vetskap betala nypris för begagnade produkter för att butikerna inte vill ta kostnaden för sin affärsmodell.

Vill en butik märka upp varor de säljer som potentiellt begagnade och då kunna hålla en generellt lägre prisnivå än andra som säljer returer som fyndvaror så är det såklart en affärsmodell i sig. Men det ska framgå tydligt vad det är man köper så man kan ta beslut efter det.

Av Aktsu
Skrivet av adfactory:

Alla Åfs gör detta även dom som påstår att dom inte gör det, men vill ni lita blankt på er favvo åf så gör det ni
Slinker säkert igenom någon vara som skall vara nedsatt någon gång men att det är satt i något slags oärligt system, näe! det funkar inte. Marginalerna i branschen är så små och konkurrensen så hård så ingen av dom större har råd att försöka luras.

Är fabriksförseglingen bruten men varan oanvänd så är den ny, har någon tagit upp lurarna provat dom på, men sen stoppat ner dom igen pga "passade inte" är varan ny. Ett testmonterat moderkort? nej, Beg

En ny bil hos bilhandlaren är ofta körd av flera olika människor: fabriken, lastare, lossare, biltransportör, återförsäljaren etc etc. men den är NY? okej... ingen har köpt en ny bil med mätarställning 00000000

Din analogi med bilen är bra, hade du betalat fullpris för en bil som sålts till kund, varit hos kunden och använts upp till 30 dagar innan den lämnats tillbaka? För ingen klagar väl på att datorprodukter hanterats av tillverkare och återförsäljare utan att de varit ute hos kunder och använts, man ska inte betala fullpris för begagnade datorkomponenter som kan ha ESD-skador direkt från lådan.

Det är nog inte en tillfällighet att Webhallen för ett tag sedan började få in väldigt få fyndvaror helt plötsligt, där klass 1 fyndvara ska vara nyckick men en öppnad och testad produkt.

Av Aktsu
Skrivet av BasseBaba:

Jävlar vad smutsigt! Man vet aldrig vad en idiotisk kund har gjort med varan. Även fast den "ser ny ut när webhallens returpersonal inspekterar den" så kan den ändå ha blivit totalt fucked up av personen som returnerade den.

Jag skulle -aldrig- betala fullpris för en öppnad produkt.

Webbhallen verkar dessutom inte göra några som helst kontroller på produkterna vid en retur.

Har själv köpt fyndvaror klass 1 (som ska vara sådana de nu säljer som nya) där enheten var låst till någon annan och obrukbar. Även när jag påtalat det vid en retur i butik så har de bara lagt upp den igen till försäljning direkt utan åtgärd.

Av Aktsu
Skrivet av Ibymafayhas:

Hur tror ni de nya reglerna för bolån kommer påverka?

* 85% -> 90% belåning tillåts
* 1% amortering ned till 50% så dagens tillägg för lån över 70(?)% och om du lånat mer än 4.5 x årsinkomst tas bort
* Bolånetake på 5.5 x årsinkomst (i slutändan alltid banken som gör riskbedömning)

Känns personligen vad bankerna och bobyggarna önskar men löser inga problem på marknaden då priserna bara kommer öka så det blir inte lättare för någon "komma in på marknaden".

Hade vart bättre att avveckla ränteavdraget långsamt samtidigt som skatt på sparande justeras ned i samma takt. Men då hade pengarna hamnat hos hushållen istället för företagen och var nog inte meningen med förändringen.

Om bankerna faktiskt utnyttjar möjligheten att låna ut över 5,5x årsinkomst till 10% av lånen så tror jag de objekt jag kikar på kommer gå upp 15-20% över relativt kort tid. Detta bara på grund av hur mycket mer man får låna utan de förstärkta amorteringskraven.

Funderar faktiskt på om det inte är värt att flytta till ett dyrare boende snart trots att jag är ganska nöjd där jag är bara på grund av det, kan nog bli runt 3 miljoner ökning på grund av ändringar. Måste bara hitta något jag gillar först…