Inlägg

Inlägg som Aktsu har skrivit i forumet
Av Aktsu

Köper jag en ny vara hos en butik förväntar jag mig såklart en ny sådan, en vara som varit ute hos kund kan ha gömda skador (tänk ESD) eller vara ohygienisk. Vill man riskera sådant så kan man köpa produkten på begagnatmarknaden mycket billigare än nytt.

Att vi har ångerrätt med mera i Sverige är bara “cost of doing business” om man säljer saker online, vill man inte ta den kostnaden får man sälja saker i butik istället.

Av Aktsu

Behöver och behöver, oftast använder jag väl 15-20 Gb eller så men är jag på kontoret mer eller på resa behöver jag mer. Sedan vill jag väl också ha möjlighet att ha en backup ifall vi får problem med vårt nät hemma.

Så jag och frun delar på obegränsat och har ytterligare ett datasim till det, det blir i slutändan någon hundralapp dyrare än om vi skulle ha varsitt abonnemang med lägre surfnivåer.

Av Aktsu

Alltid telefon eller klocka, att mina kort inte stöds av Google Wallet är nog i dagsläget den största anledningen till att jag inte går över dit igen då jag vant mig vid att inte ha med plånboken.

Av Aktsu
Skrivet av Oggie:

Tog denna lista med prognoser från boupplysningen.se, sidan uppdaterades 11/10.

Bank Ränta nu Dec –24 Dec –25
SBAB 4,14 % 3,60 % 3,20 %
Swedbank 4,25 % 3,30 % 3,10 %
Länsförsäkringar 4,18 % 3,40 % 3,00 %
Vår prognos 3,50 % 2,75 %

Har fått erbjudande
Swedbank bundet 1år 3,04%
Länsförsäkringar bundet 1år 3,07%
DanskeBank rörligt 3,56%
Swedbank rörligt 3,71%
Länsförsälringar rörligt 3,75%

Det ser för mig övertygadne ut just nu att ta ett erbjudnande om bunden ränta i 1 år.
Prognosen ser ut att landa runt 3% nästa vinter.

Om hade väl fått ett erbjudande om rörlig ränta på 3,7% med rabatt nu och de sänker 75 punkter innan årsskiftet som verkar vara det man räknar med så hamnar du ju under 3% redan vid nästa ränteändringsdag.

I så fall är det förmodligen dumt att binda sig på över 3% i ett år.

Av Aktsu

Spelar bara med vänner eller spel där jag kan spela med vänner, har aldrig förstått meningen med att spela singleplayer.

Av Aktsu
Skrivet av Kakann:

Absolut bästa förmånen jag har haft på bolån var när vi på ett bolag fick bästa kundens ränta utan förmånsbeskattning, hade typ 0,64% när räntorna var som lägst.

Ja sådana upplägg så man slipper förmånsvärdet blir väldigt förmånliga, det förstår jag att man kör på direkt.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

OK
Då lärde jag mig något nytt.

Så vad tjänar man på ett lån där man förmånsskattas 2k?

Problemet med förmånsbeskattningen på bolån är att den ränta man får jämförs med en referensränta för att räkna ut förmånsvärdet, det är möjligt att man hade fått bättre ränta än referensräntan om man gått till banken istället för att få förmånslånet.

Så det är svårt att säga vad man faktiskt tjänar på det men enligt skatteverket är det som all annan förmånsbeskattning att man har tjänat 4k per månad (vid 50% marginalskatt) om man får betala 2k extra i skatt.

När jag kunde få det så kom jag fram till att det inte var värt arbetet som krävdes för att byta bank, men vårt erbjudande var inte på hela lånebeloppet heller.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Just rikskort är enbart halva värdet dock, alltså tankar 2640kr
Förmånsvärde 1320 som skattas

Beror helt på hur stor andel som arbetsgivaren står för, förmånsvärdet är som alltid den summa man får på andra sätt än pengar. Finns arbetsgivare som står för 100% av kostnaden och då blir den anställda förmånsbeskattad för hela den kostnaden.

Av Aktsu
Skrivet av Silvergranen:

Är 55 år och totalt intjänat 6.3miljoner
Tänkte ta ut avtalpension som ligger på 2.1 på 20 år men fortätta jobba heltid till 65.
Men där avtalspensionen ligger i LO folksam kräver de pensioneringssyfte så det går tydligen inte vilket att man känner sig omyndighetsförklarad o lurad.
Några jag känner tar redan ut sin pension och jobbar heltid.
Går det att komma runt detta på något vis och vad är det som krävs?
Känner mig heligt förbannad på att inte bestämma över sina egna pengar

Det är det kollektivavtalade tjänstepensionslösningar ofta gör, de bestämmer reglerna för hur pengarna får användas och investeras. Därför jag råder alla att ta en icke kollektivavtalad plan före en kollektivavtalad om man har möjlighet.

Däremot ser jag inte syftet med att börja plocka ut tjänstepensionen om du ändå ska arbeta heltid, kommer bara resultera i mindre pengar totalt på grund av skattereglerna.

Av Aktsu
Skrivet av Mocka:


Detta är väl den springande punkten antar jag - görs det bedömningar vid varje amorteringsnivå eller ej? Teoretiskt sett går alla som har bolån under en längre period igenom situationen där de amorterat 2% under en tid och närmar sig 70% belåningsgrad - det är ju oundvikligt. Har då bankerna som krav att kontakta alla dessa personer och göra en omvärdering av deras ekonomiska situation? Samma sak om någon ligger över 450% skuldkvot och därmed amorterar 3% - de gör ju inte det för evigt utan kommer förr eller senare ner till 2%. Vi ligger långt ifrån 450% skuldkvot, minns inte exakt hur mycket men en bra bit bort. Dock är en av oss, som jag nämnt tidigare, föräldraledig så skulle banken av någon anledning titta på situation just IDAG så ser den ju lite sämre ut men man är ju inte föräldraledig för alltid eller hur?

Det Zero Cool skrev:
Har han idag en skuldkvot på 3,0. En belåningsgrad på 72%. Och en amortering motsvarande 2% av den amorteringsgrundande skulden. Alltså en helt vanlig Huvudregel. Och sen amorterar han ner till 70% belåning. Då blir kravet 1% istället. Simple as that.
Ner till den belåningsgraden kommer han ju komma förr eller senare ändå med de löpande amorteringarna, om han inte utökar lånen.

Liknar vår situation i princip på pricken och vi kan inte vara de enda i Sverige som går igenom en sådan situation?

De jag vet som har gått under gränser för olika amorteringar har inte automatiskt fått något ändrat utan de har behövt kontakta banken som tar fram ett nytt amorteringsvillkor och när det görs är det väl inte orimligt att man gör en fullständig genomgång. Men det kan säkert skilja mellan hur olika banker gör, men sedan amorteringskravet kom till har det vad jag vet blivit mer uppstyrt hos de flesta.

Av Aktsu
Skrivet av Mocka:

Fast, jag påskyndar bara amorteringen Hade jag inte velat göra extrainbetalningen idag så hade jag ändå efter nåt år gått över till 1%. Men ja...det verkar vara något jag helt enkelt inte förstår

Såvitt jag vet är lägre amortering inget som sker per automatik när man kommer under 70% belåning så det är mycket möjligt att banken hade velat göra samma koll även om något år för att kunna fastställa amorteringen.

Av Aktsu
Skrivet av Mocka:

Eller hur! Saken är att när jag ringde dem och sa att jag ville göra en extra amortering (inga jättepengar) för att komma ner till 1% så började de fråga om årsinkomst och skuldkvot. För tillfället är den lägre eftersom en av oss är föräldraledig men det är ju bara temporärt. De sa att jag borde återkomma när vi båda jobbar heltid. Tyckte bara det var märkligt?

Fast då är det ju inte att du gör en extraamortering som skulle trigga det utan att du vill ändra på din framtida amortering. Det är väl inte orimligt att en bank vill göra en fullständig kalkyl på vilken amortering som är tvingande om du kommer och säger att du vill ändra på den?

Men kan säkert skilja sig mellan banker hur de gör.

Av Aktsu
Skrivet av b-earl:

Får inte din matematik att gå ihop Netflix Premium =2400 på ett år, TV avgiften är för 2024 =1300 på ett år. För mig blir SVT + SR + UR billigare i total summa.

2400 per år ger Netflix både till mig och frun, vi betalar däremot 1300 var för TV-avgiften (som vi inte använder). Gissar på att TuHack kan tänka liknande.

Av Aktsu
Skrivet av Trihxeem:

För tre år sedan kostade det 159kr, höjdes sedan till 179kr. Så 159 -> 199 = 25%.
Det är inte så många som har 25% högre lön nu än för tre år sedan, därmed utgör Netflixkostnaden en större del av lönen nu än för tre år sedan.

Det var för 3 år sedan de höjde till 179 kr/mån, men ja jag avrundade med typ 3 dagar. I praktiken sker de dock samma dag men 3 år mellan för många befintliga kunder då det är nästa fakturering som kommer påverkas.

Sedan dess har vi haft drygt 19% inflation så priset på 199 kr/mån är i reala termer lägre än 179 kr/mån, så vi såg en prishöjning för 3 år sedan och nu ser vi en prissänkning när man tar höjd för värdet på en krona.

Jag är alltså mest förvånad över att man klagar nu när vi faktiskt ser en prissänkning, i min värld är att man nu bryter trenden och priset går nedåt något att vara glad över.

Av Aktsu
Skrivet av SuperSverker:

Ja men varför inte, vi kan väl göra en rak jämförelse om du nu anser att det är rimligt.

2011 gav du 8$ för obegränsad streaming (79kr)
2024 är den summan $15,59 (149kr)

Kostnaden från 2011 är idag värd $11.20 (105kr)

Det innebär att det finns en extra marginal på 40% (47%) som du helt sonika väljer att ignorera.

Om det enbart var upp till inflationen så skulle ett standardabonnemang kosta dig 105kr idag, inte 149kr.

Resterande höjningar är, som jag sagt, ett resultat av girighet, affärsmodell, krav från investerare etc så vi kan väl båda bara acceptera faktan och inse att Netflix har det tufft och vill få dig att tro att annat har blivit så dyrt att du måste ta den kostnaden.

Du är blöt på ryggen och det är inte regn

Jag har inte sagt något om eventuella tidigare prishöjningar, men det som sker nu är ingen prishöjning utan snarare en prissänkning. Så frågan är varför du nu gnäller när de faktiskt gör vad du vill och sänker priset i reala termer? I min värld är det något bra att trenden av ständigt höjda priser nu bryts, men det verkar inte du tycka…

Av Aktsu
Skrivet av Jumpcut:

Ja, det är min erfarenhet också. Det var likadant förra gången och vi börjar tröttna. Trodde då att det bara var en tillfällig fnurra på tråden, men dom verkar vara helt trötta.. Har suttit i telefonkö i snart en halvtimme för att ställa en fråga och chatten vill dom inte ens svara i..

Ja, vi gav dem inga fler chanser och kollade på att byta till SBAB men det var väldigt jobbigt att få tag på dem för att ställa frågor. Därför blev det Handelsbanken som är enkla att få tag på och ger oss bättre räntor än både SBAB och Skandia erbjuder.

Av Aktsu
Skrivet av Jumpcut:

En fråga om tider kopplat till bolåneansökningar. Vi har sålt vår lägenhet och nu skrivit på för ett hus. Vi har tillträde om två månader och tänkte att det borde gå relativt snabbt att få igenom bolåneansökan särskilt eftersom vi kommer ligga på en belåning under 50% och ett lån på 3 miljoner där lånelöftet säger 12 miljoner. Men ärendet drar ut på tiden. Banken bad om ett arbetsgivarintyg vilket vi skickade in på direkten, men dom har inte en kollat på det på en vecka. Detta gäller Skandia. Funderar på om vi ska köra en ansökan hos SBAB då vi egentligen inte har någon anledning att hänga kvar hos Skandia. Men kanske är lika långsam process där också?

Min erfarenhet av när jag hade Skandia är att de krånglar och segar vid varje steg som går, man får ringa och tjata på dem. Det var därför jag gick tillbaka till Handelsbanken innan nästa köp skulle göras.

Av Aktsu
Skrivet av SuperSverker:

Men lägg ner, om man inte klarar av att se förändringar i en större kontext så förstår jag varför man ändå försvarar prisjusteringar eftersom man enbart ser det som en enskild justering…

Men om du lyfter blicken och ser att det har ökats avsevärt även tidigare tror jag även du förstår att det i realiteten inte har något som helst med inflation att göra.

Det är girighet och förväntade vinster från investerare samt en minskat ökning av nya abonnenter som driver upp priset, det finns inget bolag i den storleken som bryr sig om inflationen för det finns andra faktorer som driver på mer, oftare och har mer tyngd

Jag förstår faktiskt inte vad du pratar om, det är precis för att man ser det i en större kontext som det här är fullt rimligt. Det är bara om du zoomar in så mycket att du jämför priset igår mot idag som det ser dåligt ut. Ser man det i en större kontext så är det bra att vi får en de facto prissänkning som verkar bryta trenden av prishöjningar (enligt din graf).

Du kan inte bortse från att en krona är mindre värd idag än den var tidigare när du värderar priserna, på samma sätt som man inte kan bortse från det när man löneförhandlar. Bortser man från det kan vi klaga på alla bolag då deras nominella priser är långt mycket högre än de var på 50-talet (trots att mycket är klart billigare i reala termer än då)…

Av Aktsu
Skrivet av SuperSverker:

Jag önskar jag hade samma lönekurva som Netflix

<Uppladdad bildlänk>

Jaha, är det så?

Det ser inte så ut…

Har din lön också ökat med över 100% de senaste 10 åren?

Edit*
Så ja, visst är det fakta att det enbart är inflationen som driver upp priset….eller ja, kanske….kanske är det något mer ändå

Tråden handlar såvitt jag kan se om den här prisjusteringen, inte tidigare prisjusteringar. Det är mycket möjligt att de tidigare höjt priset reellt men nu handlar det om att vi efter den här justeringen i realiteten kommer betala mindre än vi gjorde för 3 år sedan.

Skrivet av Trihxeem:

Det blir lite skevt när företagen höjer priserna och spär på inflationen och sedan skyller på inflationen för att höja priserna ytterligare
Intressant fråga: är netflix dyrare nu än 2021 i förhållande till folks lön och i så fall; hur mycket mer har priset på netflix ökat än folks löner.

Nu är 2024 inte klart så det finns inte data ännu men om vi antar att löneökningarna för 2024 är likvärdiga med de för 2023 så är prisjusteringen ganska spot on med de nominella löneökningarna som skett de senaste 3 åren.

Av Aktsu
Skrivet av Squallie:

Lönen ökar ju inte lika snabbt så det är ju precis vad som hänt ja.

Ja, men i det här fallet insinuerades det att Netflix var giriga som justerade priset trots att det var en lägre justering än inflationen. Vilket är precis samma situation som gällt lönerna i stort.

Jag säger att en löneökning som understiger inflationen är de facto en lönesänkning, på samma sätt som en prishöjning som understiger inflationen är en prissänkning. Man kan nämligen inte säga att bara en av de påståendena är sanna.