Inlägg

Inlägg som kaffeofikaelika har skrivit i forumet
Av kaffeofikaelika

Tänkte bara skriva och säga att problemet har inte kommit tillbaks sedan åtgärderna i förra inlägget. Om det skulle återkomma på annat sätt än att Windows uppdateras så återkommer jag till tråden.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av JoOngle:

Nej, jag skulle aldrig försöka att övertyga dig att byta till Linux. Det vore helt onödigt för dig som dedikerat gamer.

Om du vore 3D grafiker, så hade min rekommendation varit lite annorlunda, Blender 3D för exempel, fungerar faktisk bättre, snabbare U.I. under Linux, såvida du kör med Nvidia's egna proprietär drivers. Linux är ett väldig stabilt arbetsmiljö.

Det har varit min slutsats också. Men kanske kommer Linux för gaming med en dag.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av JoOngle:

Linux tar 5-10 minuter att installera, och när det väl är gjord, ser dom flesta ingen skillnad.

Idag är en modern distro så välgjord att du kan använda den precis som du använder Windows, jag skulle även säga att den är lite mindre jobbig än Windows då uppdateringarna låter dig arbeta medan det uppdateras, kräver sällan omstart.

Det finns 100 tals andra smågrejor som gör att Linux är bättre, även för den normala användaren

- Gamla prylar, scanners, printers etc. stöd
- Bättre säkerhet
- Mkt. mjukvara kommer som standard

Att Linux inte används av herr och fru Svensson för att det är sämre är ju bara inte sanningen.
Jag TROR att orsaken är när dom flesta köper en PC så kommer Windows med som standard, och det är vad grannen har, arbetet använder och har alltid använd, därför finns ingen orsak att byta till nåt annat BARA FÖR att byta.

If it ain't broken - don't fix it, är nog mera orsaken till att dom inte även testar.
Dessutom är folk väldigt rädda för saker dom inte känner, det ska inte mkt. motstånd till för att dom ger upp, det kunde vara vilket som helst operativsystem.

Ett exempel på detta är DRM skyddade filmer och webb-innehåll. Svensson hade just nyligen installerat Linux då en kompis hade berättat för honom hur bra det var, Svensson lyckades installera detta men när han gick in och skulle se sina filmer på nätet, fick han ett felmeddelande.

Sen installerade Svensson Windows igen.

Men hade Svensson klickat på mjukvara paketet (lite som Windows Store) så hade han hittat ett paket som ger stöd åt DRM krävande mjukvara, och vid at bara (med ett klick) installera detta, hade han fått sina filmer på alla dom Browsers han gillar.

Men sen - på Windows har han ingen problem med att spendera timmar att installera nya drivrutiner för hans prylar, eller få en gammal skrivare att fungera med 32 bitars drivers. På Linux hade detta bare "kört" utan mkt. problemen.

Det handlar mest om attityd och behov. Har man inte behovet, så kör folk det som grannen kör på.

Det betyder INTE att Linux är sämre.

Anledningen till att jag inte använder Linux är att det alltid sagts att spel fungerar sämre på Linux. Drivrutiner och annat till grafikkort et cetera är inte lika bra och vissa spel stöder inte Linux ändå. Att emulera Windows på Linux för att kunna spela spel som inte stöder Linux är också behäftat med olika problem. Jag använder i stort sett min dator bara till att gamea, tror du jag hade varit mer nöjd om jag installerade Linux istället för Windows?

Av kaffeofikaelika

Detta är egentligen väldigt enkelt. De har kommit överens med dig om att du ska få köpa en viss TV för ett visst pris. De skickar en länk till dig så att du kan beställa hem den men missar att göra länken privat utan den blir publik och TV:n hamnar i deras fyndavdelning. Någon annan klickar hem den.

Hur kan någon människa inte förstå att detta bryter mot avtalet som TS och Webhallen hade? De har gett dig ett erbjudande och du har accepterat.

Det enda rimliga är att de säljer en likadan TV till dig i samma skick eller bättre för det pris ni hade avtalat. Webhallen har inte gjort som ni avtalat så eventuell försämring av avtalet får Webhallen drabbas av, inte du.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av dagas:

Jobbigt med Windows uppdateringar. Jag hade en som gav bluescreen hela tiden när den installerad så sköt upp Windows uppdateringar förutom säkerhet i ett år. Till slut försökte den uppdatera och då varje gång jag startade datorn försökte den installera, misslyckades och sedan gjorde auto rollback. Till slut fick jag manuellt ladda ner filen för senaste versionen och uppdatera så och sedan dess har den fungerat men känns som det kan sluta fungera när som helst. Aldrig haft sådana problem med Ubuntu.

Jag har inte haft några direkta problem med windowsuppdateringar innan heller.

Detta stannade efter rätt många timmar vid att jag laddade ned windows 10 installationen igen och gjorde en ominstallation med "keep files and apps". Direkt efter stängde jag av uppdateringar (sköt upp). Man kan också permanent hindra windows från att försöka uppdatera genom regedit eller något som kallas nåt med grupper. Ska göra det ikväll.

Det var totalt omöjligt att få bort uppdateringarna på något annat sätt. Provade allt du kan hitta vid googling i ett par timmar i ämnet.

Av kaffeofikaelika

Uppdatering:
Av misstag uppdaterade jag Windows och nu har jag problemet tillbaks.
Det nya problemet nu är att jag inte kan avinstallera uppdateringarna längre. Alltså de som gick utmärkt att avinstallera för ett par dagar sedan.
Ny Google-session/forumläsande och testande av allt möjligt. Suttit 3 timmar nu. Uppdaterar om jag hittar lösningen.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av SCORPIUS:

Det där är ingen godtagbar lösning. Vad sägs på AMDs forum om detta?
Tyvärr är det vanligare än många vill tro att det är windows uppdateringar i kombination med annan faktor som skapar sådana här problem.
Så får hårdvaran eller drivrutiner skulden.

Sjukt många inlägg på AMD och nvidias forum om just stutter genom åren.

Tack för svar!
Det är klart att det är Windowsuppdateringen i kombination med något annat som orsakar problemet. Annars hade ju alla haft det.
I nuläget kan jag inte skriva om Windowsuppdateringen så lösningen är vad jag kan åstadkomma i nuläget. Ingen annan lösning har fungerat.
Vad skulle du gissa det är baserat på felbeskrivningen?

Skrivet av Lodisen:

De få gånger jag åkt på stutter i spel (Days Gone före någon patch och i Apex Legends via Origin) så är det att grafikkortet klockar ned sig temporärt. Dvs hoppar från 2500 Mhz > 500 Mhz.

Du kan ta upp overlayen från Radeon Software för att se om det är detta som händer dig.
Det jag gjorde när jag spelade dessa var bara att vrida upp minimumklocken till ~2300 Mhz eller sätta kortet i Rage mode.

Tack för svar!
Kortet klockar inte ned sig och usage är lågt. Att justera klockhastigheter, minnen, minimumklock, voltage och egentligen alla andra parametrar man kan ändra i Radeon software har ingen som helst effekt.

Tack för tipset!
Det är testat och har ingen effekt.

Av kaffeofikaelika

Kan uppdatera och säga att problemet inte har återkommit. Rollbacka windowsuppdateringar ni som har stutters.

Av kaffeofikaelika

OK efter en del ytterligare Googlande mer på generellt stutter i Windows 10 och inte relaterat till 6900 xt så har jag avinstallerat uppdateringar till Windows från mars och framåt. Efter detta har jag inte haft problemen. Men vi får se om det kommer tillbaks. Jag uppdaterar tråden i så fall.

Folk har i alla fall haft väldigt skumma stutters där problemet varit intermittent och tillfälligt lösts av alla möjliga saker. Många rapporter om att det har samband med uppdateringar till Windows nyligen. Dock släpptes en helt färsk uppdatering idag som skulle lösa problemet men den gjorde ingen skillnad för mig.

Är tillbaks till januari-uppdateringar nu så länge så får vi se.

Edit: är ett omskrivet fenomen, finns artiklar.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av BergEr:

Jag har en portabel som pumpar ut 1L vatten i timmen som man behöver ta reda på.

Hur fan är det ens möjligt? Du har torrt så saker självantänder hemma nu eller?

Av kaffeofikaelika

6900 xt - stuttering - omöjligt att sätta fingret på förklaringen?

Har ett märkligt problem med mitt Gigabyte 6900 xt (referensmodell tror jag?)

Har fungerat utmärkt fram tills för några dagar sedan. Plötsligt i flera spel hackar det. Hela bilden fryser ungefär 1 gång i sekunden och står still i kanske 0,1-0,2 sekunder. Det finns inte i Windows. Där hackar inget.

Jag ominstallerade drivers med hjälp av AMD:s verktyg för att rensa allt först och sedan ladda ned de senaste. Detta löste problemet men det återkom någon dag senare.

Jag googlade och har ändrat alla tänkbara inställningar i bios och AMD:s mjukvara (upplösning och alla funktion på/av som anti-lag med mera) utan att det gjorde någon skillnad alls.

Jag försökte använda drivrutiner från i vintras också med samma resultat.

Det sitter två skärmar inpluggade i kortet. En Asus 43" 4k/144hz och en 21" (?) 1080p/60hz. Den senare är kopplad till en låda där jag kan välja mellan två olika datorer. Jag använder alltså ibland en annan dator till den mindre skärmen. Den stora skärmen är kopplad rakt in i grafikkortet med Displayport men den mindre är kopplad med en adapter DVI till grafikkortets HDMI-port. Denna setup har jag haft sedan jag byggde datorn så det har fungerat fint ungefär ett halvår.

Lösningen på problemet visade sig vara att koppla in och ur den mindre skärmen, eller byta på omväxlaren. När man slår på/kopplar in den mindre skärmen så försvinner stuttrandet direkt. Det verkar heller inte återkomma med mindre än att jag startat om datorn.

Jag har också provat att byta displayport på grafikkortet men det gör ingen skillnad.

Så problemet är "löst" för tillfället men jag är mycket nyfiken på om någon har någon aning om vad som skulle kunna orsaka detta. Jag har lagt ett par timmar på att googla problemet och alla vanliga råd och även de ovanliga gör alltså ingen skillnad. Ingen som har problemet har beskrivit lösningen här ovan. Nån som vågar sig på en gissning?

Edit: problemet uppträder i WoW Classic och war for the overworld men inte i Pillars of eternity 2. Upplösning gör ingen skillnad.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av xSean145:

Varför skulle det vara olagligt att fuska på datorspel?

Det är inte olagligt men Activision kan stämma honom, civilsrättsligt. Och de kommer att ha hundra gånger hans budget på jurister och de kommer att påstå att han förstört deras spel och han kommer behöva betala 100 miljoner USD eller något helt bisarrt. Hans liv förstört. Eller så får han rätt och får fortsätta med sitt program. Vad hade du själv gjort?

Av kaffeofikaelika
Skrivet av snajk:

Det finns ju offentliga IT-system som fungerar bra, även om projekten har varit mer eller mindre katastrofala. Försäkringskassans onlinetjänster är exempelvis väldigt bra tycker jag. Om jag vabbar så tar det minst tio gånger längre tid att fylla i det i mitt jobbs system än vad det tar i försäkringskassans exempelvis.
Ja reformera, men att det är någon form av upphandling är viktigt i mina ögon. Det som saknas är väl rätt kompetens, och förstås mandat att ändra på saker som inte håller, hos de som formulerar kraven på upphandlingen.

Jag vill mena att det är ett systemfel och det är inte så att tjänstemän ska utbildas i hur man ska göra en bättre offentlig upphandling. Hela angreppssättet för att upphandla IT-system måste göras om. Att du kan ge exempel på fungerande IT-system som offentligt upphandlats är såklart inte något argument mot det jag skrev. Det vore helt bisarrt om vi efter detta miljardregn inte hade fått ett enda välfungerande system. Men det är inte temat för offentliga IT-system.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av mrqaffe:

Grundproblemet är inte på tjänstemannanivå utan politiskt, det är lagen om offentlig upphandling som ställer till mycket skit genom att ofta komplicera, fördyra och försämra i stället för att skattebetalarna vinner något.

Grejen är att det här med kravspecifikation fungerar fint när man upphandlar typ gräsklippare. Du skriver vilka funktioner du vill ska finnas och några modeller uppfyller kraven. Men dessa modeller är ju då framtagna som färdiga produkter att säljas på marknaden. De kommer inte sakna hjul därför att du glömde skriva det på listan.

IT-system fungerar annorlunda. Här finns inte olika kompletta produkter utan du kommer bara få exakt det som stod på din lista. Det finns inget incitament för utvecklaren att göra något annat. Det är minsta kostnad för att uppfylla kraven som gäller. Så här måste du då skriva en extremt detaljerad kravlista där även självklara saker tas upp. Det blir inte bra därför att helhetsgreppet saknas. Det är därför man omedelbart kan identifiera att ett program tagits fram på det här sättet och inte av Microsoft eller Google eller egentligen någon annan som byggt ett system utifrån en vision om hur det ska användas.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Don_Tomaso:

Nu är jag inte helt insatt, men Öppna Skolplattformen är väl bara en frontend och den där miljarden som allt har kostat har betalat allt bakomliggande också (för att inte tala om undersökningar, förarbete, osv)? Tycka vad man vill om detta ärende men din jämförelse funkar tyvärr inte.

Detta gäller inte bara det här projektet. Offentliga IT-system är katastrof. De är dåliga och svindyra. Så är det med detta och så är det där jag jobbar också. Witcher 3 hade en utvecklingskostnad på ungefär 100 miljoner kronor. Hade Google velat göra samma sak för sina egna pengar som Stockholm stad nu försökt göra med skattepengar så hade jag varit förvånad om det kostat mer än 5% av den nuvarande kostnaden.

Systemet med att offentligt upphandla IT-system är trasigt. Det är säkert jättebra när man ska köpa nya gräsklippare eller möbler till socialkontoret men det fungerar inte till det här. Detta är bara ett av otaliga exempel. Man måste reformera processen helt.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Flipper:

Har inte läst domen men KR prövar endast om den/de potentiella handlingarna kan utgöra en allmän handling i enlighet med TFs bestämmelser.

Det skrämmande är hur Stockholms stad inte kan lyfta blicken... Som vanligt finns det ett antal chefer som inte kan erkänna fel och vidareutveckla verksamheten.

Om du var ansvarig för att ha spenderat 1 miljard skattekronor på ett system som några farsor lyckas överträffa på fritiden och som dessutom avslöjas läcka sekretessuppgifter som ett såll, hade du då "lyft blicken" och erkänt att du är ett totalt misslyckande och en skam för Sverige? Först måste de ansvariga erkänna det för sig själva. Det tror jag sitter långt inne. Det är mycket rationaliseringar som pågår i deras huvuden.

Av kaffeofikaelika

Jag är i samma situation som du och håller på att lära mig om detta. Men jag hittade den här snubben på YT och tycker hans videos har hjälpt mig mycket.

Du kanske kan ha någon nytta av det också.
https://www.youtube.com/watch?v=2CbObOuOEuA

Av kaffeofikaelika

Det finns ett 3070ti för 10k hos proshop i lager. Ett exemplar.
https://www.proshop.se/Grafikkort/GIGABYTE-GeForce-RTX-3070-T...

Av kaffeofikaelika

Om du vill ha ett grafikkort för gameing idag så är det en bra deal. Vad som var en bra deal för ett år sen eller vad som blir det i framtiden vet jag inte varför folk skriver om. Inet har i skrivande stund 3060 i lager för drygt 5000 kr och även 2060 för ungefär samma pris. Så jag hade absolut inte känt mig lurad idag om jag köpt 3060ti för 6000 kr.

Av kaffeofikaelika

Problemet med att spilla saker är ganska lätt och billigt löst skulle jag tro. Om du tar en remsa av vaxduk, typ 10 cm bred och längd som bordet så kan du väl sätta fast den under glipan med nubb/häftstift och silikon. Om du spiller i nedfällt läge rinner det bara ut på sidan. Om du vill rengöra/torka får du "sota" kanalen. Du får ju passa in så att det inte stramar när du öppnar bordet.