Inlägg

Inlägg som loevet har skrivit i forumet
Av loevet
Skrivet av dlq84:

Det är väl klart, det är Intelteknik.

Med TB4 är Thunderbolt dock öppet att använda för alla företag som möter certifieringskraven, så om Apple och AMD med flera bara väljer att möta dessa krav finns det inga hinder för att använda TB4.

Av loevet

Jaha ja, då blev jag fattig då. En Macbook Pro med 16 GB RAM kommer ersätta mitt gamla MBP-härke från 2014, med en Haswell Core-i5 för bövelen. Den fungerar fortfarande oförskämt bra, men svettas som vintergrisen när video ska hanteras på något sätt. En M1-MBP med 16 GB RAM och en PS5 med tillbehör, ja jag kommer göra skäl för smeknamnet i forumet i alla fall.

Av loevet
Skrivet av medbor:

Om telefonen blir varm tyder väl det precis på att värmen leds bort från processorn korrekt?

Visst ska den inte bli svår att hålla i för det, men det har nog med värmeutvecklingen att göra

Nej visst ska den leda bort värme från processorn, men här blir den varm bara av att ladda ned spelet, vilket antyder att processor och Wifi-krets arbetar nog hårt bara under den processen. När jag har laddat ned och spelat Genshin Impact på "vanliga" telefoner utan spelfokus har de inte blivit varma, men inte heller throttlat processorn med synbar försämring i prestanda. T.ex. upplevde jag Samsung Galaxy S20 FE som en precis lika bra gamingtelefon, utan värmeutveckling vid nedladdning eller spelande.

Ska som sagt testköra den ett tag till innan jag fäller omdöme, men som telefon om jag bortser från gaming-delen är jag inte helt imponerad heller.

Av loevet

Nu har jag testkört Lenovo Legion Phone Pro i två dagar, och än så länge är jag inte helt imponerad av vad de erbjuder här. Visst, dubbla batterier som kan snabbladdas extra snabbt med två separata USB Type-C-portar är trevligt, men telefonens allmänna egenskaper och gaming-diton är inte helt övertygande.

https://i.pinimg.com/564x/e3/28/f0/e328f0bec196607240c4a1ccb2d68...

Jag testade att starta upp spelet Genshin Impact igår, och telefonen blev ganska varm bara under nedladdningen av spelet. Så har det inte blivit på vanliga telefoner eller andra gaming-varianter tidigare, så de dubbla ångkammarna verkar tydligen inte göra ett så vasst jobb. Att använda telefonen för vardagligt bruk är inte heller så övertygande. Den optiska fingeravtrycksläsaren i skärmen kräver att man håller fingret över den ganska länge, och det blir ändå ofta fel. Telefonen är stor och kameran levererar mest ok bilder. Ska testa mer innan jag lämnar mer slutgiltigt omdöme, men baserat på det jag upplevt hittills hade jag inte övervägt den här i samma uppställning som säg Asus ROG Phone 3.

https://i.pinimg.com/564x/ec/3d/a6/ec3da6fd6e2af9c94cc86fbdd4f4d...

Av loevet
Skrivet av pjkw:

Har series x/s samma funktion som Xbox One att det finns något slags -läge som låter konsollen ladda ner spel när den är "av"?
Har funktionen avstängd på mitt Xbox One så vet inte riktigt hur det fungerar 😛

Ger USB portarna ström även när xboxet är av?

Ja och ja USB-portarna ger ström när konsolen är avstängd, och konsolen kan ladda ned när den är avstängd om du har energiläget standby aktiverat. Det finns två lägen, standby och energisparläge. Om du väljer det sistnämnda kan den inte ladda ned saker i "avstängt läge", men då drar den också väldigt lite ström. Om du väljer standyläge kan du välja att installera spel på Xboxen från en mobiltelefon via Xbox-appen, eller detsamma från Xbox-appen på Windows 10. Testade det för några dagar sedan och det är rätt smidigt att sätta saker på nedladdning från telefonen och komma hem till en konsol med nedladdade och installerade spel

Av loevet
Skrivet av Valloniet:

Hur (väl) fungerar "auto HDR"? Kan man stänga av funktionen? Märks det isåfall skillnad eller är det mest en marknadsföringsgrej?

Jag har hittills mest spelat Xbox One-spel för bakåtkompatibilitet, och där har ju titlarna överlag redan stöd för HDR, så jag har inte testat funktionen särskilt mycket. Har dock satt ett gäng titlar på nedladdning nu, dels Psychonauts till OG-Xbox och några Xbox 360-titlar, återkommer om hur bra det fungerar/vilken skillnad det gör.

Men Auto-HDR är en inställning man kan välja att aktivera i inställningarna, och den appliceras på alla SDR-spel där HDR-effekten kan räknas ut. Som jag förstår det ska funktionen fungera på de flesta äldre spel, men att effekten blir olika bra beroende på grafikmotorn och de renderingstekniker som används.

Av loevet
Skrivet av Hello Kitty:

Har letat kanske nästan överallt, men hittar inte hur mycket energi xbox sries x konsumerar. Xbox one x snvänder ju 135W vilket finns uppgivet fast inte hittat det hos MS. Övriga data finns för series x men man gömmer energikonsumtionen. Du som har en kan väl berätta. Het handlar ju mest om att inte överbelasta uttaget eller omdirigering. Vänligen Hello Kitty

Jag har dessvärre ingen effektmätare här i lägenheten, den är inne på kontoret, men när Digital Foundry testade uppmätte de 211 watt som mest, men flera spel låg runt 151 till 165 watt. Så en liten ökning mot One X, men inte en väsensskild skillnad.

Av loevet
Skrivet av bjorn_m_eriksson:

Fråga: Kan Series X placeras liggande och fortfarande fungera som det är tänkt?

Absolut, det fungerar utan problem, men i liggande utförande måste man räkna med att varmluftens utväg inte får vara blockerad och behöver lite utrymme för att inte tryckas tillbaka mot utblåset igen. Fläkten suger upp varmluften ur konsolens luftpelare och skickar ut den ur konsolens övre del, och om man placerar den övre delen för nära säg en avskiljande träpanel i en TV-bänk kommer varmluften inte kunna transporteras ut ut konsolen lika effektivt som när den är stående.

Så om du vill ha Series X liggande behöver du kolla upp att höjden, vilket blir bredden liggande, har lite marginal för varmluftens utträde i det utrymme där du tänkt ha konsolen i TV-bänken. Med Series S är det inget problem eftersom fläkten sitter på sidan, så där kan du lägga den ned med fläktgallret uppåt utan några som helst problem.

Av loevet

Jag har spelat ett par sessioner Dirt 5 på Series X idag och får säga att både spelet och upplevelsen att spela det på Serie X är riktigt gemytlig. Att lopp laddar snabbt, eller laddas om snabbt om man gör bort sig, är en klart trevlig skillnad från föregående generation. Att Xbox får en vettig delningsfunktion för bilder och videoklipp är också trevligt, jag nyttjade Playstation 4-delningen flitigt och det är bra att Microsoft också har ett bra system för det nu. Ni kan se hur jag gör donuts i det här Twitter-inlägget. Har inte haft tid att jämföra med hur det är att spela på Series S, men med den smidiga synkroniseringen av sparfiler kan jag enkelt testa det i morgon.

Men, jag har också varit med om att spelet har kraschat och landat på "dashboarden". Det har hänt med både Dirt 5 och Yakuza 7, hoppas inte det är något flera spel lider av när konsolen nu lanseras skarpt på tisdag.

Av loevet

Nu har jag använt telefonerna några dagar och jag får dessvärre rapportera en ganska allvarlig brist i Oneplus N10 5G. Med jämna mellanrum slutar skärmen svara på respons, och registrerar inte fingeravtryck någonstans på skärmen. Oftast löser jag det genom att låsa och låsa upp skärmen igen, men för en stund sedan när jag skulle ta en bild under en promenad slutade den svara under en lång stund. Det spelade ingen roll hur många gånger jag låste och låste upp. När jag hade varit och handlat försökte jag igen och då svarade skärmen igen.

Jag vet inte hur utbrett det här är, det kan vara isolerat till mitt testexemplar men det kan också vara ett allmänt problem med telefonen. Den som funderat på att köpa en N10 5G eller N100 bör alltså invänta rapporter när journalister och användare haft telefonerna ett tag, då blir det klart om det är ett utbrett problem och om det kan åtgärdas med en mjukvaruuppdatering.

Av loevet
Skrivet av snajk:

@loevet: En fråga som jag inte hittat svar på är hur det fungerar med upplösningen och uppdateringshastigheten i spel respektive för själva systemet. Alltså om systemets inställning spelar in alls i spelen eller inte.

Min TV stöder 4K60, inte 120, men också 1440p eller 1080p120. Det funkar med min dator men Windows har en tendens att sätta signalupplösningen (vad det nu är) till 4K60 (eller 59 Hz) oavsett vad jag sätter för upplösning på skrivbordet eller i spelen, så uppskalningen sker liksom på grafikkortet istället för på teven, och då får jag inte 120 Hz i spelen oavsett upplösning. Jag kan komma runt problemet genom att skapa användardefinierade upplösningar men datorn verkar tappa dem hela tiden och det är ju lite pilligt att ändra det. Det kan bero på att min HDMI-kabel inte riktigt motsvarar dess specifikation, eller så är mitt grafikkort inte helt hundra (eller så är Windows bara så krångligt), men i alla fall är det störande.

Det bästa vore ju om systemets upplösning gällde just systemet, medan spelens upplösning var separat från detta så att man inte behövde ändra i några systemmenyer eller så bara för att växla mellan "kvalitet"- eller "prestanda"-lägen. Och min förhoppning är ju stor att det fungerar så, men jag hade gärna fått det bekräftat.

Ja Windows-inställningar och inställningar som gäller för spel är en snårskog som inte alltid är självklar att hitta ut ur Jag gissar att du ställt in i bilduppdatering i grafikkortets konfigurationsmjukvara också? Min vardagsrums-PC är kopplad till 4K-TV:n så den agerar både mediacenter och PC-spelkonsol, så jag behöver inte tänka på mer än att 4K@60 Hz ska vara konfigurerat

Xbox Series X/S läser av vilken upplösning och bilduppdatering din TV klarar av, och använder den högst tillgängliga kapaciteten. Själva operativsystemets gränssnitt renderas i 1080p, vet inte varför Microsoft valt det med tanke på att GPU:n har resurser för att rendera i 4K, men det använder 120 Hz i 4K för spel om din skärm klarar av det. När det gäller själva spelen är det upp till utvecklaren vilken faktisk upplösning de renderar spelen i. Utvecklarna behöver också stöda 1440p om du vill använda det, om de inte lagt till stöd för äkta 1440p kommer 1080p skalas upp eller 4K skalas ned.

https://i.pinimg.com/564x/08/41/d2/0841d2d618a8c7484a62f143b8d09...

Xbox Series X/S kan skala upp upplösningen till vad skärmen är inställd till, 1080p/1440p/4K, men utvecklarna kan välja att sikta på en låst upplösning eller dynamisk upplösning som anpassar sig efter hur krävande scenerna är. Det sistnämnda används ofta av utvecklare som premierar hög eller stabil bilduppdatering utan att offra visuell kvalitet, medan andra utvecklare kan välja att sikta på ett "kvalitetsläge" där massa visuellt godis körs i (förhoppningsvis) stabila 60 eller 30 Hz. Tror det var Digital Foundrys analys av Dirt 5 där de konstaterade att spelets prestandaläge i 120 Hz får märkbart reducerad grafisk kvalitet, men att det gör under för responsen.

Men kontentan är att du som konsolspelare inte behöver tänka på upplösningen eller uppdateringen, systemet skalar om spelens upplösning till den du har konfigurerad för konsolen och spelen med stöd för 120 Hz kan använda det om konsolen är konfigurerad för det.

Av loevet

Många av mina tankar har hittills fokuserat på upplevelsen och egenskaper med konsolerna, här är några snabba tankar om spelen också:

  • Spelen jag spelat hittills har inte direkt haft next-gen-känsla. Yakuza: Like a Dragon är en speltyp jag älskar, men tekniskt sett målar det inte upp något som är väsenskilt från vad vi kunnat uppleva på föregående generation. Yakuza är förvisso inte uppgraderat för Series X, så jag får återkomma när den patchen släppts.

    https://i.pinimg.com/564x/9a/bf/f8/9abff8d75b4c3d01740fa53dad609...

  • Watch Dogs: Legion har sina ögonblick när ray tracing-effekter imponerar, men samtidigt är spelet något buggigt och ansiktsanimationer ser konstiga och stela ut. Tycker inte spelet är hysteriskt underhållande heller, men det flyter åtminstone på ganska stabilt. Jag har dock noterat att spelet hickat till några gånger under inledningen, bland annat under mellansekvenser, vilket inte heller gör spelupplevelsen några favörer.

  • Gears 5 ser väldigt bra ut och flyter på utan att hicka till. Spelet är en variant av Ultra-inställningarna på PC, med en uppdaterad version av Unreal Engine 4 som bjuder på optimeringar och funktioner som PC-versionen inte har än. Jämfört med min spel-PC, som rockar en Core i7-8700K och ett GTX 1080, levererar faktiskt Series X en mer imponerande visuell upplevelse med bättre flyt. Men återigen, det är ett spel som vi spelat sedan tidigare och som såg bra ut då också, bara något uppskruvat här.

    https://i.pinimg.com/564x/b9/14/8a/b9148a18acd557eeefa44ca284803...

  • Ori and the Will of the Wisps är urläckert, men då jag inte kan spela det i 4K@120 Hz får jag inte möjlighet att uppleva hur det skiljer sig från samma spel på One X eller PC. Men om du har en 120 Hz-TV eller skärm och gillar döläcker 2D-sidoscrollare är detta ett måste.

  • Bakåtkompatibilitet fungerar grymt smidigt och det har varit fantastiskt trevligt att köra Nier Automata eller Final Fantasy XII: The Zodiac Age i låst bilduppdatering med snabba laddningstider. Möjligheten att läsa in sparfiler från tidigare generationer (och Xcloud trevligt nog) är helt klart en bra möjlighet nu när uppställningen heta titlar kommer vara ganska tunn när Xbox Series X/S lanseras. När Xcloud börjar etablera sig hos spelare har MS en jädra infrastruktur för Xbox-spelare att njuta av. Att spela en session på PC:n, fortsätta i telefonen via Xcloud och kanske avsluta dagen med att fortsätta på sessionen på Xbox Series X/S är grymt smidigt. Och att kunna ladda in sparfiler från gamla generationers Xbox är också en grym service till lojala Xbox-fans. ”Det bara funkar” är ledordet här, och ganska långt ifrån den något otydliga situationen med att få med sig sparfiler från PS4 till PS5.

    https://i.pinimg.com/564x/a7/bd/48/a7bd48576e925dc7c7e13d0c3f3b1...

  • Vissa spel som Dirt 5 och Assassin’s Creed: Valhalla blir upplåsta först när konsolen lanseras den 10:e, så dessa kan jag inte uttala mig on än tyvärr. Överlag lär spelutbudet inte imponera i samma utsträckning som Sonys PS5-uppställning, men där Sony kör på flaggskepp som andas next-gen andas Microsoft istället smidighet. Allt bara fungerar, och det finns massvis att spela även om det kanske inte är nya eller tekniskt briljerande spel det handlar om.

Av loevet
Skrivet av sesese:

Hej hittar Tvn konsollen direkt och anpassar inställningara för film eller spel som det görs med de äldre enheterna? plugg and play?

Absolut, och Series X/S läser av vad TV:n/skärmen är kapabel till och föreslår dessa inställningar för dig. I mitt fall blev det 4K och 60 Hz, och man kan gå in och justera HDR-inställningar i efterhand om man vill anpassa det efter egen TV och smak. Du kan också aktivera HDMI CEC så att TV:n automatiskt växlar över till konsolen när den startar, och om konsolen ska få starta TV:n om den är avstängd.

Av loevet
Skrivet av issue:

@loevet när kommer era djupa analyser angående Xbox One X vs Xbox Series S?
Tillsvidare när XsX kommer så flyttar XoX in i gästrummet, men den ska ju ersättas någon gång. Tänker om man kommer bli besviken över 4k samt FPS

Tyvärr hamnar Series X/S-lanseringen schemamässigt väldigt illa för oss. Hittills har vi inte hunnit fokusera på den på grund av Ryzen 5000-testande, nästa vecka är det SweClockers Live och kort därefter lanseras PS5, ytterligare lite efter det dags för Radeon RX 6000. Jag är rädd att vi inte hinner fokusera på mer än en mer gedigen jämförelse mellan Series X och PS5, därav att jag tog hem konsolerna för att åtminstone kunna dela med mig av lite intryck och svara på frågor.

Men en personlig reflektion över Series S vs One X är att skillnaden inte kommer vara milsvid mellan dem sett till det visuella, utan det som kan motivera till köp av Series S kan istället vara vinsterna man får i de One-spel som patchas för att dra nytta av Velocity Architecture i Series X/S. Utöver rejäl skillnad i laddningstider kan man också nyttja Quick Resume i de One-spel som patchas, och det är riktigt trevligt. Nu återstår det att se hur många av de One-spel som ännu inte patchats som får sådana uppdateringar i framtiden, men det är de två stora fördelarna jag ser just nu (laddning och Quick Resume).

Men Series S har också andra fördelar. Den kan använda Ray Tracing, även om det sannolikt kommer utnyttjas sparsamt med tanke på de begränsade GPU-resurserna. Den kan också använda DX12 Ultimate-funktioner som Mesh Shading, Variable Rate Shading (VRS), stöder 120 Hz i 1440p och lite annat. Så den är inte samma sak som One X på det visuella planet, men för alla de som inte sitter med en HDMI 2.1-kapabel skärm eller TV skulle jag säga att det är de lagringsrelaterade framstegen som är det stora säljargumentet.

Ett argument du kan göra för att ersätta One X med en Series S är att den sistnämnda är framtidssäkrad, både vad det gäller funktioner men också spelutbudet. Microsoft har lovat att stöda båda generationer det första året, men One X kommer inte få framtida storspel eller åtminstone inte alla, och vill du att gästrummet ska hållas ajour kan det vara värt med en Series S.

Av loevet
Skrivet av snajk:

Ars har en recension som inte var så positiv till S, The Verge var mer positiva. Problemet som de båda ser är ju att lagringsutrymmet är såpass begränsat och att expansionen av det är så dyr att det blir billigare att köpa en X än en S plus "minneskortet". Å andra sidan tror jag att disken kan räcka ett tag, speciellt om man lägger alla gamla spel på en extern disk, men så småningom lär det bli ganska tight förstås.

Det är just det som är grejen med Series S, den är inte byggd för den krävande gamern som vill ha massvis med spel installerade samtidigt, och minneskort-SSD:n ska väl snarast ses som en lösning för framtiden när lagringsutrymmet börjar tryta. Men i och med att man kan installera Xbox One-spel på extern USB-ansluten SSD/HDD-lagring finns det ju en hel del speltimmar att få med billigare lagringsutökning också.

Av loevet

Sony har släppt en trio videos som förklarar olika delar av PS5-upplevelsen:

Av loevet

Har fått in ytterligare två telefoner i lyan idag, nämligen Oneplus Nord N10 5G och Lenovo Legion Phone Duel.

Oneplus Nord N10 5G har vi skrivit nyhet om, och kortfattat görs Nord-familjen ännu billigare men också med avkall i form av enklare systemkrets, sämre presterande med intern lagring, mm. Men trots detta ser man på pappret ut att få ganska mycket telefon för pengarna, och en billig väg in i 5G, och utifrån mitt ytterst begränsade testande idag blir prestanda inte lidande allt för mycket (även om jag kan upptäcka hickande vid scrollning på vissa webbsidor). Och ja, den suger åt sig fingeravtryck som en mofo

https://i.pinimg.com/564x/90/cd/59/90cd595a6b2fab2822a3b7d641ea1...

Lenovo Legion Phone Duel är en gaming-telefon, och suffixet Duel i produktnamnet syftar på att saker och ting finns i par inuti telefonen. Dubbla batterier, dubbla kylsystem med vätskekylning, dubbel laddning, etc etc. Mycket låter som PR-mumbojumbo, men dubbla 2 500 mAh-batterier som kan laddas samtidigt med 90 W effekt över USB-C verkar lovande.

https://i.pinimg.com/originals/14/c9/f9/14c9f9b8bbd4fa2d714c7be1...

Har inte hunnit testa batteritid och efterföljande laddning än, men det kan åtminstone vara en genuint vettig funktion. Andra budskap som "Bibehåll 3,09 Hz-frekvens med noll prestandaförsämring" himlar jag lite med ögonen åt. Dubbel uppsättning komponenter och gaming-fokus innebär också prislapp på 12 000 kr, så då måtte telefonen imponera om den ska motivera den prislappen. Återkommer längre fram när jag hunnit testa telefonerna, ploppar i SIM-kortet i OP Nord N10 5G först och växlar över till Lenovo när jag hunnit köra N10 5G som primär lur ett tag.

Av loevet
Skrivet av Micke_JKUR:

Kan man installera ”appar” på Xbox? Youtube, Netflix, HBO mm.

Absolut, def finns en sektion i Microsoft Store dedikerad till appar, och denna kan dessutom delas in i kategorier som underhållning. Där har jag sett bland annat Disney+, Spotify, Netflix, Youtube, Viaplay, Prime Video, Twitch, mfl. Har du laddat ned dessa appar på tidigare Xbox-konsoler listas de också som att de "ägs" av dig, även om de är gratisappar.

Edit: Tror inte HBO Nordic finns med i utbudet dock.

Av loevet
Skrivet av I000:

Klarar Xbox series X att spela fysiska kopior från tidigare konsoler eller är det bara online versioner av spelen den kan spela?

Precis som @snajk säger fungerar alla Xbox One- och Xbox 360-skivor, jag har inga spel från OG-Xbox i fysiskt format så det kan jag faktiskt inte testa. Ska in till kontoret i morgon, kan kolla om FZ har något gammalt härke till spel jag kan låna hem och testa.

Av loevet
Skrivet av issue:

@loevet det jag sett är att utvecklare tror att S optimerade spel kommer vara ca 30% mindre än X optimerade.
Nu hoppas jag att jag inte ljuger då jag har svårt att hitta källan igen men såg förut att Dirt 5 skulle ta 78gb på X men bara 40gb på S. Det är en stor skillnad

Jag kan kolla upp det, Dirt 5 med X/S-patch kan inte spelas än men jag kan ladda ned spelet. Har för mig att den patchen inte kommer förrän konsolerna lanseras, så kan dessvärre förmodligen inte uttala mig om det förrän dess.