Inlägg

Inlägg som Dredd har skrivit i forumet
Av Dredd
Skrivet av X-TroNiC:

Stockholmarna är flitiga..

Stockholm är kört, jag bor här, jag kan säga att Stockholm är heeeeelt kört när det gäller antalet som är/kommer bli smittade.

Av Dredd

HUR kommer det sig att Italien exporterar så många fall världen över, om vi ser till Svenskarna som varit på Skidsemester, HUR har de blivit smittade? ser inte media ställa denna fråga någonstans....

Är det via mat på restauranger? Är det via kontakt med folk som jobbar i affärer, kypare, taxi/buss chaufförer, via andra turister, via smittade städare på hotell?, är det genom kontaminerade kontaktytor? Är det pga självaste resan, buss/flygplan dit och hem?

Tycker det görs OTROLIGT lite för att få fram bra fakta på det här Viruset.

Av Dredd

Vad säger Italiens motsvarighet till Folkhälsomyndigheten just nu?, dödligheten samt antal som måste vårdas på sjukhus i Italien är ju extrem just nu...

Nån som har några bra Italien källor, typ nyheter, Privatpersoner som Vloggar ifrån Italien?

Av Dredd

http://streamable.com/ncxni

Iransk Corona Klippning

Av Dredd

Satan vad det flygs, bild ifrån Flightradar24 från just nu :

https://i.imgur.com/R2E1pnO.jpg

Edit : Jag tror jag nu har förstått vad en riktig Pandemi är, det är när vi smittar kors och tvärs över gränserna. Fram och tillbaka.

Av Dredd
Skrivet av deltascu:

Ja, det kan mycket väl hända. Men ökningen av kända fall hittills i Stockholm beror inte på smittspridning i Stockholm, utan på smittade som rest till Stockholm. En viktig skillnad, kan jag tycka.

Jag håller med, inga andra har ju fått blivit testade hittils. Det är väll lite såhär Anders Tegnell har räknat med att få ner siffrorna när han påstår att vi nu har "Peakat". Säg att man har testat alla som kommit ifrån Italien/Iran, då kommer de enda som får ett test vara de som har oförklarlig lunginflamation.

Inga personer alls med milda fall upptäcks då, och vips så har vi ingen okontrollerbar spridning.

Av Dredd
Skrivet av deltascu:

Jag är med på att hygien är viktigt, men i alla fall de offentligt kända covid-19-smittade i Stockholm har ju smittats utomlands eller varit i direkt kontakt med sådana. Att antal smittade ökar i Stockholm därför att smittade reser dit är ju inte samma sak som att smittan sprids i Stockholm. Än så länge. Så länge man lyckas förhindra smittan att spridas okontrollerat kommer antal fall heller inte öka exponentiellt, vilket är målet för smittspårningen.

Vi får se, fram tills igår så var kriterierna för att bli testad att man måste ha varit i de drabbade länderna eller varit i kontakt med någon som varit verifierad smittad, nu tog man igår med att även personer med oförklarlig lunginflammation ska få testas, så då kommer bilden bli klarare om detta sprids okontrollerat eller inte, kan dock vara många milda fall som man fortfarande missar då de helt enkelt inte "får" testas.

Jag skulle bli väldigt förvånad om Sverige skulle bli som då i princip enda land med 100+ smittade att inte få okrontrollerad spridning med dom förutsättningar vi haft.

Alla dessa människor har på något sätt tagit sig hem ifrån de drabbade länderna, och några bör haft kontakt med omgivningen.

Av Dredd
Skrivet av Jaxione:

Antalet rapporterade allvarligt sjuka har minskat dramatiskt de senaste veckorna. För några veckor sedan var det 70% milda fall och 30% allvarliga/kritiska. Nu är det 85% milda och 15% allvarliga/kritiska. Det är en av anledningarna till att jag tror att det när detta är över inte kommer vara så hög dödlighet som det rapporteras i nuläget

Tror man måste bryta ner statistiken land för land annars blir siffrorna missvisande imo, antar att det är Sydkoreas siffror som har fått påverkan som du nämner i ditt inlägg, men den realiteten behöver inte alls stämma överrens med läget i tex Italien & Iran.

Korea verkar dock vara det land som testar mest? och har förmodligen då även hittat fler milda fall? Sen kan läget ändras när sjukdomen är såpass lång som den är, vecka 1-2 av sjukdomen behöver inte vara samma som vecka 3-4.

Av Dredd
Skrivet av AplAy:

Jamen hua! Jag köpte 16 kg kycklingfilé för typ ca 1000 kr. Räcker typ 4 månader för min del. Har bunkrat upp en del ifall man måste undvika affärer och dylikt. Arbetar hemifrån så funkar finfint. Men lite mer tärt med kortlivade råvaror som mjölk, ägg och potatis som behövs för en komplett "isoleringsdiet".

Läste en artikel på nätet som sa att äggen håller dubbelt så långt om man förvarar kartongen "upp och ner", vet inte om det stämmer men mina kartonger är iaf upp och ner nu.

Av Dredd
Skrivet av AplAy:

En mycket positiv fördel med Coronaviruset för min del är att jag har slutat beställa hemkörning av snabbmat pga.

Håller med på den här punkten, har själv insett hur mycket mat man får om man handlar den i affären istället för att äta två restaurangmål om dagen. Det är nog en ändring som kommer följa med mig i livet framöver helt klart.

Av Dredd
Skrivet av Jaxione:

Det beror ju helt och hållet på hur många dom 92 importfallen smittat i sin tur. Men det stämmer ju iaf att de flesta som blivit smittade I Italien under sportlovet skapar en peak just denna veckan då den vanligaste inkubationstiden verkar vara 5-7 dagar. Sen ser man ju i resten av europa att det inte verkar vara så enkelt.......Tyskland har väl över 500 fall nu.

Är dock väldigt glad att inte du är Folkhälsominister

Det här är ingen Peak du ser mannen...

Av Dredd
Skrivet av anon134512:

Folk som beter sig så illa som du är större samhällsfaror än en utbildad läkare och statsepidemiolog.

Känns det jobbigt att få sanningen presenterad för sig? Tror ni på allvar att det här magiskt kommer att försvinna nu? (Citat stulet ifrån Trump)Nu när Viruset finns i så många länder?

Av Dredd

Nu stänger de Fiiiiina Skolorna på Östermalm, Djursholm/Djurgården etc, medansåt knegarskolorna håller öppet.

Och nu har Anders Tengnell vår egen Bagdad Bob utalat sig om att vi har "Peakat" och fallen kommer nu gå neråt eftersom sportloven är slut.

HAHAHA!

Den här mannen är en sammhällsfara eller rent av en Ödla.

Av Dredd
Skrivet av Dimetikon:

Och i dom länderna råder anarki och samhällskollaps då eller? Eller har dom rent av gått under kanske?

Det är ingen som pratar om anarki eller samhällskollaps i den här tråden, tror du får söka dig till Flashback eller liknande forum.

Av Dredd
Skrivet av Dimetikon:

Syptomen är vad jag förstår dom samma som vid vanlig influensa? Antar att dom vårdas nu för att minska smitta, inte för att dom är dödssjuka ?

Det finns andra länder att titta på när det gäller detta, att tro att Sverige har ett annat öde att möta en de, vore otroligt naivt.

Av Dredd
Skrivet av Dimetikon:

Efter att ha läst/följt tråden när man velat ha sig ett gott skratt så undrar jag om nån har lust och förklara (gärna i punktform) varför covid-19 skulle kunna leda till en mindre apokalyps medan den vanliga säsongsinfluensan går i stort obemärkt förbi varje år?

Det är så många som kräver sjukvård (på sjukhus) pga covid-19, en hel del behöver även respirator vård, så att sjukhusplatser och utrustning för att vårda antalet sjuka kan helt enkelt ta slut.

Av Dredd
Skrivet av Jaxione:

Vi har snart 200 fall delat mellan Sverige och Norge och ingen kritiskt sjuk. Så dödligheten börjar man undra om det är så hög egentligen. Någon borde ju rimligtvis bli kritiskt sjuk åtminstone om siffrorna ska stämma.

Italien rapporterar idag 41 nya dödsfall. Det kommer i Sverige också, blir du sjuk i det här så kan du vara sjuk i 3-4 veckor.

Av Dredd
Skrivet av Playboy_1338:

Äsch jag har redan en lösning på det. Vi ska alla börja singla slant och välja ”Klave” så är det garanterat att bara den andra personen får ”Corona”

Nej nej, det här är Sverige, ALLA ska med på Corona tåget! Ingen får stå kvar på perrongen.

Inga masker, de hjälper inte! Låt barnen gå på dagis/skola! Alla ska till kontoret oavsett om du kan sköta ditt jobb hemmifrån!

Alla ska med Tjooo Tjooo!

Av Dredd

Trodde tidigare på en dubbling av fall var tredje dag som vi sett i andra länder, men det här tar sig ju bra mycket snabbare än väntat måste jag ändå säga.

Av Dredd

https://www.expressen.se/nyheter/expert-att-sprida-corona-kan...

Citat:

Att sprida corona kan vara ett allvarligt brott
SPRIDNINGEN AV CORONAVIRUSET Publicerad 5 mar 2020 kl 06.57

Mårten Schultz, professor i civilrätt.
Foto: STOCKHOLMS UNIVERSITET

Om du har smittats av coronaviruset och smittar andra genom oaktsamhet riskerar du att ha gjort dig skyldig till en brottslig handling.

I extrema fall kan du ställas inför rätta för grov misshandel eller vållande till annans död.

Om du har smittats av coronaviruset och smittar andra genom oaktsamhet riskerar du att ha gjort dig skyldig till en brottslig handling.

– Det här kan vara allvarliga brott. Karantänbeslut är inte en option, det är en plikt, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.

I extrema fall kan du ställas inför rätta för grov misshandel eller vållande till annans död.

Mårten Schultz skrev först i Svenska Dagbladet om de rättsliga aspekterna kring coronavirusets spridning. Coronaviruset har som en av fyra smittrisker (tillsammans med ebola, sars och smittkoppor) kategoriserats som både allmänfarligt och samhällsfarligt.

Det finns olika brott som kan aktualiseras om man faktiskt blir smittad och de olika brotten hänger ihop med om smittspridningen påverkar en enskild människa eller om det är farligt för samhället. Det faller i två olika kategorier, dels personbrott och dels allmänfarliga brott. Vad maxstraffet kan bli beror på vilken typ av brott det handlar om. Den som smittar någon kan till exempel göra sig skyldig till misshandel eller grov misshandel i vissa fall.

– Om det faller i första kategorin så beror det på vad som har hänt. Om någon faktiskt dör så kan det vara vållande till annans död eller, i extrema fall, mord om man har likgiltigt utsatt andra människor för risken att smittas och dö, men det är naturligtvis osannolikt. Det är ju vanligtvis väldigt svårt att visa att någon struntar i att andra människor skulle kunna dö, men det finns på kartan. Möjligheten finns, säger Schultz och fortsätter:

– Den andra kategorin av brott är mer trolig att den kan aktualiseras. Spridandet av gift och smitta är en brottsrubricering som väldigt sällan används, men det har aktualiserats tidigare vid risk för spridande av hiv. Där finns – i grova fall – till och med livstidsstraff i straffskalan så det är ett väldigt allvarligt brott.

Att hävda okunskap är aldrig ett försvar
Att kunna bevisa att en person brustit mot smittskyddslagen är en annan femma.

– Då måste man ju visa att det finns en person som faktiskt varit medveten om risken för smittspridning och att man ändå har tagit risken för att det kan ske och ändå har gått ut och hostat på Hemköp, säger Schultz.

Att hävda okunskap är aldrig ett försvar eftersom alla har en skyldighet att känna till vad reglerna innebär.

– Dessutom är det ju så i smittskyddssammanhang att man har en ganska långtgående allmän skyldighet att försöka begränsa risken för spridning av smitta. Så okunskap är ett dåligt försvar, säger Schultz.

Det är Folkhälsomyndigheten som har det övergripande ansvaret för smittskyddet i Sverige. Schultz anser att den information som finns om hur privatpersoner ska bete sig är förhållandevis god.

– Jag har sett att flera läkare har reagerat mot att Folkhälsomyndighetens information är ganska dålig och att man borde kunna veta mer. Men jag tycker att Folkhälsomyndighetens information ur mitt juridiska perspektiv inte är så dålig utan att smittskyddslagstiftningen är tydligt återgiven, säger Schultz.

”Karantänbeslut är inte en option, det är en plikt”
Han tycker att dock att det finns skäl att tydliggöra de risker för straffrättsligt ansvar som ändå finns. Enligt smittskyddslagen har alla en skyldighet att ”genom uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder” förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. Om man vet eller tror att man är smittad av någon sådan sjukdom så måste man därför vidta åtgärder för att skydda andra från att smittas.

– Det kanske finns människor som har återvänt från resor i alperna i norra Italien och tycker ”jag mår ganska bra även om jag hostar lite så jag går ändå till jobbet och låter mina barn gå i skolan” och så tycker man att det inte är något större problem med det. Den typen av beteende tycker jag att det kan finnas skäl för att informera om att det finns straffrättsliga ansvarsrisker som är ganska långtgående. Det här kan vara allvarliga brott att gå och hosta på SL-bussen eller arbetsplatsen när man har kommit hem från Toscana efter sportlovet. Karantänbeslut är inte en option, det är en plikt, säger Mårten Schultz.

Tycker att artikeln ovan var bra.