Inlägg

Inlägg som Cybrus har skrivit i forumet
Av Cybrus
Skrivet av chappyswe:

Förstår helt och hållet att frustrationen över bristen på ps5or och scalpers. Tråkigt att det blivit komponent brist, men förhoppningsvis börjar leveranserna rulla igång inom kort.
Ha en fortsatt fin helg!

Jag önskar dig detsamma! Man får hoppas att PS5 är värt väntan, som många säger.

Av Cybrus
Skrivet av Emma242:

Jag bodde i Stockholm sedan tidigare. Några av mina studiekamrater bodde i Lappis, Lappkärrsberget, som är studentområde. Men de allra flesta bodde långt ut i förorterna där det är lättare att få lägenhet, man får vara beredd på att pendla en bit. Ganska blandat förstahandskontrakt och andrahandskontrakt, beror helt på hur långt du är beredd på att åka och vilka kontakter du har. Då fanns det också en hel del rivningskontrakt att få, men idag är det nog sämre med. Många bor också tillsammans, då kan kan man köpa en bostadsrätt om man skramlar ihop till handpenningen. Det blir trångt, men då kan man bo lite närmre. Det är ju så individuellt idag vad man har för förutsättningar, ekonomiskt och socialt.

Den informationen tackar jag för!

Skrivet av Hanrax:

Tack, i och med corona känns det som en evighet sedan!

Under grundutbildningen (termin 1-6), kommer du alltid att ha basgrupper. Under fördjupningskurserna är det lite lösare med hur det ser ut, men utgå ifrån att det kommer vara basgrupper även där. Som utbildningen är upplagd blir du varje termin tilldelad en seminariegrupp. Varje seminariegrupp kommer därefter bli indelad i basgrupper. Du byter basgrupp en gång per termin (men inom samma seminariegrupp). Om du inte är nöjd får du helt enkelt leva med den i halva terminen och hoppas på en bättre.

Betyghets finns alltid, oavsett om du själv blir påverkad av den eller inte. Men värt att komma ihåg är att betyghetsen kommer främst från domstolarna och tingsmeritering (vilket krävs för att bli åklagare). Något jag och mina vänner under programmet gjorde var att aldrig prata betyg, oavsett om det gått bra eller dåligt. Svårigheten kan jag inte uttala mig om, men så länge du pluggar så kommer du kunna få höga betyg på UU.

Tack för förklaringen! Klokt beslut att hålla betygen utanför tycker jag.

Av Cybrus
Skrivet av ilovepancskes:

Med fått leverans måndag på sms. Inte packad än så tänker typ onsdag. Beställde till en kontroller, den kom till dagen efter. Fett onödigt att inte skicka samtidigt kan jag tycka. Ni som klagar på att ni får vänta ett par extra dagar, för fan skärp er, ni kan väl gå tillbaka till era andra bokningar då i april och maj och släppa fram några tacksamma istället.

Skrivet av chappyswe:

Lugn nu, jag kan vänta och har väntat längre. Men tycker inte det är ok av Elgiganten att ändra leveransdatum 2 ggr i rad. Bättre att vara ärliga och sätta ett korrekt datum från början.
Skiter fullständigt om det är ett ps5, ett kylskåp eller något annat. Lova inte ett datum som inte går att hålla. Det är fan a och o i kundhantering...

Det är klart det sticker lite i ögonen när någon har den garanterat om några dagar, och en annan kanske inte får den överhuvudtaget innan sommaren. Så det är frustrationen över att inte själv äga ett PS5 som talar.😁 Men har man betalat extra för expressleverans är det klart att man ska ha det, inget snack om saken.

Av Cybrus
Skrivet av Emma242:

Jag har flera vänner, 4 stycken, som har läst juridik på SU, och alla har varit nöjda. Alla har jobb idag, en som jurist och de andra i andra yrken men där utbildningen har vägt tungt (t.ex journalist och chef).

Läste själv biologi och geografi på SU (upp till forskarutbildning), så kan inte uttala mig personligen om juridiken. Men även jag är inte så inne på studentlivet, men ändå saknade jag det ibland i Stockholm. De flesta bor utspritt och det finns få mötesplatser. Jag saknade att ha någonstans att gå och träffa studiekamrater förutom någon enstaka pub i veckan på campus (om man nu kan kalla det för det). Jag tror inte att man ska underskatta ett rikt studentliv även om man själv inte deltar så aktivt hela tiden. Det är ju ändå flera år av ens liv och någongång under den tiden vill man väl kanske gå ut. Jag läste några kurser på andra universitet och det var en helt annan sammanhållning, det saknade jag i Stockholm.

Kul att de är nöjda med sin utbildning! Intressant infallsvinkel på ämnet som jag absolut ska ta i beaktande. Får man bara fråga hur du/ni löste bostad när ni blivit antagna?

Av Cybrus
Skrivet av Hanrax:

Kul att du är intresserad av juristprogrammet! Själv tog jag examen inte allt för länge sedan, efter att ha pluggat i Uppsala. Något som jag tycker bör poängteras är att ingen kommer att tvinga in dig i studentlivet och allt vad det innebär. Samtidigt kan det vara skönt att ha studentlivet nära, att ha någonstans att ha hitta gemenskap om man så vill. Majoriteten av tidigare kursare var personer som flyttat till Uppsala utan att känna någon.

Uppsala kör med problembaserat lärande. Att arbeta i basgrupper är både positivt och negativt, beroende på vilka man hamnar med. Jag själv tycker att det är fler fördelar än nackdelar. Att ha terminstentor är något man vänjer sig med.

Något som kan vara värt att ta in i kalkylen är vilket jobb som lockar på andra sidan examen: myndighet, byrå, bolag? Vet att ett antal av de större byråerna (affärsjuridiska) nästan exklusivt anställer från de traditionella lärosätena, och att problembaserat lärande ses som något positivt (eftersom man jobbar i motsvarande team).

Grattis till examen! 😁 Du får gärna förklara mer om det här med basgrupper. Har man en basgrupp genom hela studietiden eller byter man då och då? Om man inte är nöjd med sin basgrupp, har man möjlighet att byta?

Jag hade väl mest tänkt mig att arbeta med humanjuridik (drömmen är åklagare) samtidigt har jag mer och mer funderat på affärsjuridik. Det här med betygshetsen räknar jag med att den finns, men hur är det på just UU? Dum fråga, men är det svårare att få höga betyg på ett känt lärosäte som UU jämfört med ett mindre känt? 🤔

Av Cybrus
Skrivet av Saddl3r:

Jag pluggar på LTH. Vi hade en månads nollning första året men allting förutom första dagen är frivilligt. Efter det har jag inte engagerat mig alls, förutom när mina kompisar har dragit med mig på enstaka evenemang.

Oavsett hur reserverad du är hade jag ändå rekommenderat dig att vara med på början av nollningen! Om det inte är något för dig är det bara att sluta vara med, men det är alltid bra att öva på det sociala. Både för att få nya vänner i staden och för det framtida arbetslivet.

Sen vill jag bara tillägga att jag är riktigt glad att jag flyttade till en studentstad. Bara att bo i en korridor några månader lär man sig mycket av

Jag är mer en sådan person som föredrar att hitta på olika projekt på egen hand, men skulle inte säga att jag har några större problem med sociala situationer. Om situationen kräver det så har jag inget emot att ta lite plats. Däremot är jag inte mycket för kallprat och att skaffa nya vänner, så på så sätt skulle det väl vara bra träning. Det brukar oftast vara andra som går till mig, haha! 😋

Skrivet av Ernesto:

Jag läste jur i Umeå, var helt ok. Jag skulle undvikit Örebro och Karlstad. Det är kul med studentstäder, så jag skulke kört Lund, Uppsala eller Umeå. Gillar man musik är det Umeå som gäller

Tack för tipset! Musik är väl min allra sämsta sida. Jag har personligen inget emot Umeå men har ingen större lust att flytta högst norrut i vårt avlånga land. 😁

Skrivet av Json_81:

Tänk på att det ger kontakter och nätverk som kan vara värdefullt i framtiden, man måste inte vara dyngrak varje helg och springa med på de värsta aktiviteterna men att utesluta det helt skulle jag säga är ett misstag.

Självklart har du rätt i vad du säger, och jag får väl enkelt öva mig på att vara mer delaktig i fler sociala sammanhang. Fester är jag ytterst skeptisk till då jag själv undviker alkohol i möjligaste mån, men sedan behöver man ju heller inte vara dyngrak som du säger. Skulle jag hitta någon intressant förening så är inte det helt otänkbart heller. Men jag är tacksam för din input!

Av Cybrus
Skrivet av Andreaz1:

Du verkar ge det här med fest och traditioner orimligt mycket utrymme i dina funderingar. Det är ingen som kommer att tvinga dig att gå på dem om du inte vill och det verkar begränsa dina valmöjligheter ganska mycket.

Jo, det är nog sant att det väger väldigt tungt för mig. Självklart är man inte tvingad att göra något, men jag är väl ute efter en studieort med en väldigt "fri kultur" (om man kan uttrycka sig så). Kanske är fel infallsvinkel på valet, men det känns ändå rätt viktigt för min egen trivsel. Skulle det finnas några stora fördelar med att läsa på en viss ort så tänker jag inte låta studentlivet vara ett vägstopp. 🙂

Av Cybrus
Skrivet av Zed':

Gällande själva utbildningen håller UU/SU/Lund alla tre hög kvalitet. Vet dessvärre inte särskilt mycket om resterande lärosäten. Om du inte är intresserad av att vara aktiv inom studentikosa sammanhang är det självklart inget konstigt med det, det är det inte alla som är intresserade av! Det är absolut inte något som förväntas av någon, så inget att oroa sig över. Det finns många som lever helt andra liv än vad en typisk student gör utan att hamna utanför för det. Jag tycker att SU låter som rätt val för dig, men du har rätt i att det är svårt med bostäder. I Uppsala råder det öht ingen bostadsbrist just nu, men å andra sidan finns både terminstentor och basgrupper. Dock skulle jag nog inte vilja kalla det för grupparbeten, då funktionen mer är att man ska ha några kursare att bolla idéer med innan seminarium. Vad jag har hört tillämpar Lund ett likande system med problembaserad inlärning, vilket SU inte gör. Mina två mynt:)

Ja, SU låter onekligen intressant. Jag har dessutom läst att man har ett väldigt nära samarbete med lokala företag, vilket är ett stort plus. Hur ser det ut med tentor på SU? Vad gäller Uppsala kan jag ändå se fördelar med att kunna bolla idéer med andra.

Av Cybrus
Skrivet av Saddl3r:

Vet inget om juristprogrammen men jag pluggar själv i Lund. Du behöver inte vara orolig att bli påtvingad traditioner eller festivaler, det är helt skilt från skolan Man bestämmer själv precis hur mycket eller lite man vill engagera sig på fritiden.

Får man fråga vilket program? 😁 Det är frivilligt, men är det inte så att man nästan förväntas delta i vissa aktiviteter? Intrycket som jag fått är att allt sådant är viktigt för gemenskapen och att man lätt hamnar utanför om man inte deltar. På mässor som jag varit på har det nästan varit skrämmande hur stor del av Lunds presentation gått ut på aktiviteter som tandemcyklande, Lundafestivalen o.s.v. Jag är en väldigt reserverad person som du nog förstått. 😋

Av Cybrus

Val av universitet (juristprogrammet)

Hej!

Tänkte ställa en fråga som jag funderat på en längre tid, och var kan jag bättre ställa den än här på SweClockers? 😁

Jag har under en längre tid tänkt läsa juristprogrammet men jag vet inte vilket universitet man ska välja (bortsett från antagningen). Mässor och föreläsningar känns inte som att de gör mig klokare i mitt beslut. Det känns som att det ändå finns en del med akademisk bakgrund som kan ge mig lite mer sakliga svar. Huvudsakligen överväger jag att läsa i större städer, då det dels lockar mig mer och då det dels känns som ett gynnsamt steg för en framtida karriär inom juridiken. Å andra sidan är jag inte särskilt intresserad av det klassiska studentlivet och allt vad det innebär (festande, föreningsverksamhet, kollektiv m.m.) vilket verkar vara rätt intensivt på de större studieorterna. Dessutom föredrar jag i stor utsträckning ett individualiserat studieupplägg även om jag absolut inte har några problem med grupparbeten. Att föredra hade dessutom varit fler och mindre tentor än få och stora.

Det enda universitet som jag har svårt att tänka mig är Umeå då det inte lockar mig helt enkelt. Övriga universitet (Stockholm, Uppsala, Göteborg, Lund, Örebro och Karlstad) är alla intressanta fast några av dem är jag mer tveksam till. Stockholm vore nog ett självklart val om det inte vore för svårigheterna att få bostad, och då jag inte känner någon i området känns det rätt hopplöst. Uppsala, också svårt med bostad, men har ett väldigt gott rykte om just juristprogrammet. Dock har jag förstått att det är stora tentor och mycket grupparbeten på UU. Göteborg, ligger närmre min nuvarande hemstad och vet inte så mycket mer än att man verkar ha någon europeisk inriktning på programmet (?). Lund har ett bra rykte men alla traditioner/festivaler känns som ett elände. Hade det inte varit för det så hade nog Lund också varit ett klockrent val. Örebro och Karlstad vet jag inte så mycket om, mer än att det är rätt nya universitet.

Hoppas det finns någon som kan dela med sig av sina erfarenheter. Tack på förhand! 🙂

Av Cybrus
Skrivet av Ante1213:

Någon som har fått sin EG order skickad ännu?
Börjar tappa hoppet om att få den levererad imorn som smset sa...
Vad gäller när man betalat för expressfrakt men dom inte levererar i tid?

Då har du rätt att häva köpet då man inte uppfyllt avtalet vid köpet, antar jag. Men du kan ju försöka dig på att be om ersättning för merkostnader vid expressleverans.

EDIT: Det finns säkert någon klausul där man reserverar sig för eventuella förseningar. Själv brukar jag aldrig ta expressleverans då det (i många fall) verkar gå lika snabbt med standardleverans där jag bor.

Av Cybrus
Skrivet av sundetsparla:

Fick hem min PS5 från Power igår också. Overklig känsla. För er som tvivlar - konsolen är precis så bra att man önskar att den ska vara, så håll ut!! Jag lider med er, vet hur det känns. Nu ska man bara leta upp en ny TV...

Haha tack, nu känns det mycket bättre att man inte fått tag på ett PS5! 😋 Verkar som att det är ett ovanligt år på TV-marknaden då många priser på föregående års modell tycks ha stigit (enligt Prisjakt) istället för tvärtom. Hoppas du hittar en!

Av Cybrus

Man vet att man är desperat när man under natten har drömt att man fick tag på ett PS5. Sedan när man vaknar inser man att det bara var en dröm. Attans, kunde man inte få drömma lite till! 😂

Av Cybrus
Skrivet av phm:

Har haft distill på hela dagen och det har inte hänt ett dugg.

Samma här.

Av Cybrus

Ingen vinst, men det var väntat.

Av Cybrus

Finns PS5 SE för 6500:- på Blocket om någon är intresserad.

Av Cybrus
Skrivet av zoltham:

Jo för 99,999 SEK

Blir att åka iväg med panten idag då.

Av Cybrus
Skrivet av morotis:

Elgiganten la ut på storyn att de inte är klara med listorna "håll ut" skriver dom.

Stor leverans med många vinster att dela ut får vi hoppas!

Av Cybrus
Skrivet av koreinu:

Jag kan höra bingolotto-rösten inom mig: Tyvärr gick du inte vidare. Var god försök igen. *Inga mail än*

Försöker att inte räkna med någon vinst, men det är ju svårt att låta bli!

Av Cybrus

Frågan är om den extra tiden det tar är ett bra tecken. Kanske rensar bort lite scalpers, men det är väl önsketänkande.