Inlägg

Inlägg som Levan har skrivit i forumet
Av Levan
Skrivet av BrottOchStraff:

Hoppar in i tråden. Kan ingenting om motorcyklar. Hade moped som ungdom och kör mkt mountainbike.

Skulle vilja ha en nybörjar-vänlig hoj som fortfarande är lite rolig att köra.
Några kriterier:
* hyfsat modern teknik när det kommer till säkerhet (vad det nu kan va, typ ABS, antispinnsystem?)
* bekväm att köra - jag vill inte ha en sport hoj där jag typ ligger ner framåtlutad - men kanske inte heller sitta helt upptakt då lär man ju få jordens vindmotånd rätt i ansiktet.
* bra för långa resor - mitt mål är inte att åka till Ica utan mer göra lite längre resor typ 30-60mil sträckor
* billig i drift när det kommer till service och bränsle
* inte retro design - tex Harleys passar inte min smak av de jag sett ute på gatan

Vart börjar jag?

Nybörjarhojar är väl inte de bästa för länge resor då det ofta medför en större och tyngre hoj, vilket gör den svårare att lära sig på.

Men men, Yamaha MT07 är väl en populär nybörjarhoj. Dock naken och kanske inte den bekvämaste på en längre sträcka. Dock billig.

Dyrare touringhoj så kanske BMW R1250GS ish vore något. Mindre och billigare kanske Honda CB500, eller någon begagnad hoj, typ Kawasaki Versys eller Honda VFR.

Av Levan

För alla andra, utom de som äger djuret, är husdjur ett ökat störningsmoment i flerbostadshus. Speciellt hundar som skäller och som ska ut ett antal ggr per dag.

Enda fördelen är väl om de gör en annars mer eller mindre labil person mer stabil.

Notera att jag gillar djur, har vuxit upp men både katt och hund. Men då i villa och radhus. Bor i lägenhet nu och skulle inte skaffa husdjur då det är för litet och fler högt upp utan hiss. Kanske om jag borde på nedersta våningen med uteplats och större, och det var en ras som är väldigt lugn av sig.

Av Levan

Folk som seriöst spänner sig i speglarna i omklädningsrummet. Så jävla pinsamt. En vacker dag kommer jag inte kunna hålla tillbaka ett skratt. Speciellt när de är så taniga eller det är folk omkring dem.
Narcissister eller folk utan självdistans? Eller vad är det för fel på.dem?

Av Levan
Skrivet av allstar16:

Lyckades du beställa? Jag blev precis medlem online och la till den i varukorgen, men i kassan blir priset 1999. Får ta mig till en butik imorgon, gissar att erbjudandet gäller veckan ut.

Står även "Medlemspris 1999" i kassan

Jag får fortfarande 999:- i kassan nu och jag lägger till den, är du säker på att du är inloggad?

Av Levan
Skrivet av LeeVanCleef:

Någon som har koll på kvalitén på den här? Blir väldigt sugen då jag sneglat på en SUP ett tag men det är ju ovärt om det är usel kvalitet.

Funderade på samma sak, provade att googla runt lite och hittade flest recensioner på den mindre varianten från samma tillverkare på Bauhaus (länk))

Verkade vara okej, så provade att beställa en.

Av Levan

Vill ni ha variabel motorbroms kan ni skaffa elhoj (:

Av Levan
Skrivet av Thomas:

De flesta diskarna är rätt tysta när de inte aktivt arbetar. Till och med mina högljudda HGST 7K4000 som väsnas ganska mycket vid arbete är inget problem när de vilar. Ändå en stark icke-rekommendation på liknande diskar dock.

Någon annan lär kunna komma med specifika rekommendationer, men i brist på det skulle jag nog kolla på WD Red eller liknande (5400 rpm). Hade en Red och en Green (båda 4 TB) i min dator tills jag byggde NAS och de hördes nog knappt alls vid vila.

Hade kikat lite på Seagate Ironwolf, och WD Red verkar vara rätt motsvarande. Folk har olika upplevelser gällande ljud för båda, men det beror väl på som tidigare nämnt att det kan variera beroende på chassi men även de individuella diskarna.

Får nog bli en av dessa då, verkar sak samma vilken.

Av Levan
Skrivet av xxargs:

Förr var externa USB-diskar billigare än interndiskar - kanske har ändrats nu ??

och nej, du kan inte förutsätta att disken varvar ned efter tid - det är olika mellan tillverkare och även inom olika serier för en enskild tillverkare när det gäller externa USB-diskar - och blir det 'fel' gentemot önskat så är det svårt att ändra på det i efterhand då det styrs ofta av USB-SATA-chipet som sitter i den externa USB-kabinettet. En internkopplad disk via SATA-kabeln så kan disken programmeras i vilken beteende den skall ha när det gäller sleep-läge - dock kan det fortfarande vara olika mellan olika tillverkare och serie vad de fick för default-värden om och hur läge innan disken varvas ned.

om disken är tyst eller inte är ett lotteri även inom samma produkt/serie - kort sagt hur bra skivorna är balanserade. Jag har numera äldre externa USB seagate-diskar där det inte går att avgöra om disken är igång eller inte baserat på vibrationer - andra som WD hörs mycket. till detta fins också läshuvudknatter när den söker på disken - och ju snabbare disken är på sökning - ju tydligare knatter är det.

men ett knatter är ofta lättare att köpa för att det sällan går kontinuerligt, medans en brum för att skivorna snurrar kan bli enerverande

Tack för informativt svar, mycket att tänka på.

Vad hade du köpt om du velat ha 8 TB lagring intern i en dator givet att sannolikheten för att disken ska vara tyst är högre (än för något annat alternativ) samt att disken kan gå in i low power/sleep mode?

Det sistnämnda i föregående stycke är väl inget måste, men jag har köpt väldigt tysta fläktar överlag för att chassit inte är speciellt ljuddämpat. Datorn står c:a en meter ifrån mig och jag har ett dovt susande om jag lyssnar men annars ingenting. Om disken används (t.ex. om jag flyttar några GoPro videos på t.ex. 200 gb) så gör det såklart inget om den låter, men det vore trevligt om disken inte låter mer än fläktarna om den inte används.

Antar att Sata-kontakterna är ganska standard fortfarande, har ett ASUS ROG STRIX B450-F GAMING moderkort annars som ska (SATA 6.0 Gbit/s - 6 st).

Av Levan

Tips på intern hårddisk för lagring som inte låter så mycket

Tja

Böjar få fullt på min externa hårddisk och den enda interna i datorn just nu är en mindre SSD hårddisk för OS och spel.

Tänkte köpa en intern hårddisk då de är något billigare (?) per TB än en extern, och kanske lite snabbare.

Har ni några köpråd på en intern disk på runt 8 TB? Ska helst vara tyst. Ska bara lagra större filer på den, och antar att de brukar gå ned i varv när de inte används konstant.

Av Levan

Det finns ju flera orsaker till middagskulturen, men vissa verkar vilja få det att handla om snålhet vilket jag sällan tror är en orsak.

En viktig del är ju att vi har en kultur att ha en väldigt tidig middag jämfört med resten av Europa, de flesta familjer äter direkt efter jobbet runt 1730/1800 (jämfört med närmare 20/21 i södra Europa) och därefter umgås man med andra eller träffar kompisar. Det skulle jag påstå är normen. Så om någon är och besöker sina kompisar ligger det någon form av antagande i bakgrunden att kompisen redan har ätit, eller ska äta senare, snarare än att man är för snål för att bjuda.

Notera att detta är vad jag tror är en förklaring. Sedan är ju såklart trevligare om man frågar åtminstone om personen vill ha mat eller inte.

Av Levan
Skrivet av ronnylov:

Tresekundersregeln när man kör bil gäller inte längre?

Är väl bara det att många idag är jääävligt dåliga på att köra bil. Kanske beror dels på kassa trafikskolor/för lätta prov så att folk antingen inte tränas till en tillräckligt hög nivå innan de klarar körkortet (alt. att de bara är kassa på spatialt tänkande och finmotorik), eller ännu sannolikare att det är för få trafikpoliser ute... De riktiga soporna blir inte av med körkortet i första hand.

Som motorcyklist blir det än mer påfrestande när man har 2000 kg stål alldeles för nära sin röv i trafiken... Nej, många är sämst på avstånd.

Av Levan

Jag sålde för två veckor sedan, skickade mitt digitala kvitto och garanti via mejl efter att jag fått betalt.

Sålde för 6500:- om jag minns rätt, men tog typ 1 ½ månad och meddeladen från många skojare innan jag fick den såld via FB marketplace...

Av Levan

Ansluta en (helst två) mobiler som mikrofoner till datorn

Hej

Ska ha lite fest på fredag, och det kanske vore kul med lite karaoke tänkte jag.

Har TV inkl. 7.1 system, men inget karaokespel eller mikrofoner. Tänkte dock att det borde gå att ansluta ett par mobiler via bluetooth/WiFi och använda dem som mickar, och sedan köra lite karaoke låtar via youtube.

Frågan är bara hur man gör detta enklast. Har ni tips på något bra program? Därtill hur man slår på så att mobilerna agerar som en öppen mick til dator, som sedan bara skickar vidare ljud och bild till receivern.

Av Levan
Skrivet av edson:

Har du testat att skapa ett ärende på denna sida?
https://www.veddestagruppen.se/campaign-support-3/

(Finns kanske ingen kategori som exakt matchar men ta den som är närmast din produkt tänker jag!)

Skrivet av D3str0yer:

Någon som har fått kvitto för kampanjprodukten? Har inte fått svar på mejl heller! :/

Skrivet av sudjuk004:

Nej jag fick inte något heller, skulle man mejla någon?

Skrivet av D3str0yer:

Det var någon som länkade en mejladress här i tråden, provade den men utan framgång.

Jag provade att mejla flera gånger utan framgång, sedan skapade jag ett ärende på länken ovan och fick det dagen efter.

Av Levan
Skrivet av edson:

Har du testat att skapa ett ärende på denna sida?
https://www.veddestagruppen.se/campaign-support-3/

(Finns kanske ingen kategori som exakt matchar men ta den som är närmast din produkt tänker jag!)

Tack för tips, får väl testa detta ändå. Har inte så mycket val.

Av Levan
Skrivet av edson:

Du får med ett garantibevis för extraprodukten men för att det ska gälla lär du behöva skicka med orginalkvittot på den ursprungliga produkten också.

Förutsättningar för giltighet:

Detta garantibevis är giltigt för Tilläggsprodukten förutsatt att:
- Det uppvisas tillsammans med kvitto, faktura eller försäljningsbekräftelse avseende huvudprodukten


- Att Tilläggsprodukten erhållits i samband av köp under Kampanjen, att tilläggsbeviset fyllts i med namn och telefonnummer enligt nedan samt

-Att serienumret inte gjorts oläsligt

Vad det står för namn på kvittot etc. spelar nog mindre roll, bara det är samma på båda gissar jag.
Sedan kanske Samsung hedrar garantiärenden även utan kvitto men det är svårt att veta.

De verkar för övrigt ha 25 månaders garanti enligt denna länk och källa:
https://www.samsung.com/se/support/warranty/

Skrivet av edson:

Jag skulle testa att maila hit med tillhörande kunduppgifter och ev. trackningnummer på din försändelse om du har detta kvar!
arn2.campaign.info@aditrologistics.com

Alternativt eller också:
info@aditrologistics.com

Källa:
https://www.veddestagruppen.se/

Skrivet av Toss3:

Jag kontakade veddesta-gruppen och de skickade över ett garantibevis.

Det är i princip bara ett generiskt garantibevis med ditt namn och telefonnummer. Tog bort mitt namn och telefonnummer och laddade upp det här (länk) ifall någon annan behöver beviset. Notera att du dock behöver originalkvittot också på produkten du köpt (=TV/Soundbar/Dammsugare).

Sorry att jag drar upp det här igen, men har mejlat både arn2.campaign.info@aditrologistics.com och info@aditrologistics.com tre gånger nu och inte fått svar.

Ska snart sälja extraprodukten, och tack vare Toss3 finns hur garantibeviset i en pdf. Frågan är dock om den är giltig om den inte kommer ifrån Aditro?

Jag kan ju fylla i den själv, lite oklart med utfärdandedatum men kan ju skriva det datum jag hämtade ut den från posten, men kommer det vara giltigt i sådant fall tror ni?

Verkar inte gå att få tag i dem... finns inget telefonnummer heller.

Av Levan
Skrivet av Laxpudding:

Sila mygg och svälja kameler är det bibelgamla ordspråket som applicerar här.

Den allt för mänskliga förmågan att dra stora växlar på små skillnader. Parat med rädslan av att jag man inte fick sina 100 procent. Man fick bara 99,9 procent. Skillnader man ofta inte kan se ens om man får dem presenterade sida vid sida. Men när man väl får höra om dem blir det som spöken. De finns inte, fast man är livrädd för dem.

Ja, jo, det är så sant som det är sagt. För de flesta handlar det väl i grunden om att man vill göra ett informerat val, och vara nöjd med det. Om det finns en "bättre" produkt för samma pris vill nog de flesta ha den. Men om den är knappt märkbart bättre är det nog varken en skillnad man kommer att lägga märke till eller värd tiden det tar att komma fram till det.

Men, som sagt, det är nog okunskapen och osäkerheten som gör driver folk att tveka - men vill inte göra ett dumt eller dåligt val man "ångrar" kort därefter när det handlar om större mängder tid och/eller pengar.

Av Levan
Skrivet av hajvan:

kör samsung 2023 års oled paneler i s90?

har nämligen läst olika på den fronten.

Jag läste också lite om det innan jag/farsan köpte en C3.

Vissa hävdar att det finns två generation på panelen (för samma modell), varav en äldre/en nyare.

Andra hävdar att det inte stämmer, och att det då inte finns någon anledning till att Samsung inte skulle sälja dem som två TV-apparater, en billigare/en dyrare etc.

Vet inte vad som är helt sant :x

Av Levan
Skrivet av Clasito:

Har C3 just nu och har haft S95B vilket är modellen från året innan med snarlik prestanda på nästan allt. QDOLED har bättre uniformitet men 2023 verkar vara ett bättre år för LGs paneler. Pink tint är inte helt borta men det är så svagt att det knappt syns någon gång. Panorering på en hockeymatch kan exempelvis avslöja ett svagt rosa band längst till kanten på min C3. Fortfarande väldigt svårt att se om inte koncentrerar sig på den delen hela tiden.
Som alltid är det dock en panellotteri.

Ljusstyrkan på C3 är mer än tillräcklig i nästan alla situationer och den kommer vara mycket mer ljusstark än dina föräldrars gamla TV. S90C har lite mer muskler men det är sällan det kommer krävas. HDR upplevelsen är mer maffig på S90C men skillnaden är inte enorm på något sätt, personligen tycker jag skillnaden är ganska liten. Därtill tycker jag inte om hur Samsungs HDR bild beter sig, känns mer som väldigt ljusstark SDR med brist på djup i bilden.

När det endast skiljer 1000kr tror jag de flesta bör köpa S90C om man inte har några specifika preferenser. LG C3 finns dock billigt hos LG, 15800kr om man använder koden i fynd tråden.

Jag tänker att om de är väldigt snarlika bör väl C3 vinna på en mycket mer testad panel, bättre kvalitetskontroll (?), samt att den har Dolby Vision?

Jag såg det där tipset om LG igår, men tog inte det slut på bara några timmar? Om jag tittar på https://www.lg.com/se/tv ser jag bara att alla de hade erbjudande på är slutsålda.

Av Levan

Hej hej

Tänkte lufta lite tankar som ni gärna får kommentera. En del av detta har garanterat varit uppe, men en diskussion ska väl cirkulera kring ett ämne...

Jag gav mina föräldrar en ljudlimpa (Samsung HW-995C) i julklapp som en del i en kampanj i att övertala dem att köpa en ny TV då deras nuvarande är 15 år gammal och ganska liten för avståndet (samtidigt blir inte de yngre och både hör och ser sämre). Så dags att lyxa lite smått.

De TV-apparater som jag tittat på är LG OLED C3 samt Samsung Q90C (91/92/93/94 verkar smålika och kanske inte har någon skillnad mot de andra). Flera verkar har ställt just dessa mot varandra.

Användningsområden Det är främst farsan som kollar på TV, film och serier kanske 90 % och sport 10 %. Noll spelande. De streamar nästan bara och köpte nyligen en Apple TV 4k. Men en hel del material är väl fortfarande förhållande lågupplöst (?) och de krävs det någon form av uppskalning. TV-tittandet sker nästan alltid på kvällen/natten och det finns inga fönster som släpper in ljus direkt på TV:n, dock finns de på samma vägg några meter ifrån.

Jämförelser
Tänkte att jag skriver en kort lista med saker som jag, i dagsläget, läst kan vara + gentemot varandra med lite kommentarer. Rätta mig gärna om jag har fel.

LG C3

  • + Mer beprövad panelteknik, har själv CX och C2 och de har fungerat bra hittills

  • + Bättre OS än Samsung (?)

  • + Bättre uppskalning och "manipulering" av bilden/rörelser m.m. (?)

  • + Har Dolby Vision

Samsung Q90C

  • + Nyare panel, ljusare och "starkare" färger (men tenderar att vara övermättade?)

  • + Samma märke, vilket gör att Q-symphony (synkning med Soundbar) fungerar. Vissa har dock rapporterat att det inte blir så bra med en bättre Soundbar som har satelliter, och använder då inte detta alls.

  • + Stöder HDR+ (det gör inte C3)

Så det verkar i stora drag, för de flesta, handlar om ljusstyrka, färg, bildformat, samt lite om OS/appar/fjärrkontroll.

  • Ljusstyrkan tänker jag att det kanske märks främst i HDR-intensiva scener, annars hur många har tyckt att TVn är för ljussvag?

  • Färgerna är en smaksak tänker jag. Coolt med intensiva färger i en Disneyfilm, men kanske blir överdrivet i längden? Verkar som att vissa föredrar C3 för film/serier och S90C för sport och spel?

  • Bildformaten kan jag inte så mycket om... jag vet att HDR10 är grunden som sedan Dolby vision kan addera mer dynamik ovanpå (scen för scen), medan HDR10+ kan göra samma sak men är en öppen plattform och hittills rätt ovanligt? Till skillnad från Dolby Vision som är licensbaserad. Antar att Dolby Vision finns mestadels på streamingtjänster, men att HDR10+ blir vanligare/tar över framöver?

  • Kommer att köra med Apple TV och appar via den så OS och TVns egna menyer är inte så viktigt

NetOnNet har LG OLED C3 för 18990:- och Samsung S93C(märk väl 93 och inte 90) för 19990:-. Vilken hade ni valt utifrån detta case?

Sedan finns det en hel del diskussioner om panellotteri och annat, men det kanske man kan lämna därhän. Jag tror föräldrarna kommer bli väldigt nöjda men vilken oavsett, men det är främst jag som vill ge den ett så bra tips som möjligt utifrån deras egna situation.